Νέα Νεα της Αγορας

Νέα ήθη στην νυχτερινή διασκέδαση της Κύπρου – Το Υφ.Τουρισμού σε ρόλο «νοικοκύρη»

Tο Υφυπουργείο Τουρισμού, προτείνει αλλαγές στα όσα ισχύουν σήμερα όσον αφορά τη λειτουργία, αδειοδότηση και κατηγοριοποίηση των χώρων εστίασης και διασκέδασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το προσχέδιο του σχετικού νομοσχέδιου είναι έτοιμο και αναμένεται μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για παρατηρήσεις και σχόλια από τους άμεσα ενδιαφερομένους του κλάδου. Οι επιχειρήσεις, αν και έχουν την παρούσα φάση την προσοχή τους στραμμένη αλλού και συγκεκριμένα στα μέτρα που λαμβάνονται για αναχαίτισης της πανδημίας και στους περιορισμούς που συνεχίζονται, βλέπουν με θετικό φακό την προσπάθεια εκσυγχρονισμού και απλοποίησης της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία τους εδώ και δεκαετίες. 

Βάσει του προσχεδίου της νομοθεσίας για τον νέο περί Κέντρων Αναψυχής Νόμο που θα συσταθεί, μειώνονται αισθητά οι υφιστάμενες κατηγορίες κέντρων αναψυχής, από 10 σήμερα, σε μόλις τρεις.

Σήμερα, τα κέντρα εστίασης και αναψυχής που αδειοδοτούνται από το υφυπουργείο διακρίνονται σε κατηγορίες, ανάλογα με τη φύση των υπηρεσιών που προσφέρουν στους πελάτες και κατατάσσονται στις εξής 10 κατηγορίες: Εστιατόρια, Ταβέρνες, Καφετέριες, Πιτσαρίες, Μπυραρίες, Μπαρ, Μουσικοχορευτικά Κέντρα, Δισκοθήκες, Σνακ Μπαρ και Καμπαρέ. Επιπρόσθετα, σήμερα ένα κέντρο εστίασης και αναψυχής μπορεί να καταταγεί σε μία ή περισσότερες από τις κατηγορίες αυτές. Τα κέντρα όλων των  πιο πάνω κατηγοριών διακρίνονται σε τάξεις (Α, Β και Γ) «ανάλογα με τη φύση του κτηρίου, την αξία και ποιότητα της κατασκευής, την επίπλωση, τον εξοπλισμό και το επίπεδο των παρεχόμενων ανέσεων και υπηρεσιών». 

Απαγόρευση ευτελών υλικών

Με τις αλλαγές που προωθούνται, οι κατηγορίες των κέντρων θα γίνουν πλέον τρεις, με κάθε κέντρο να μπορεί, εάν θελήσει, να κατατάσσεται και στις τρεις. Οι τρεις κατηγορίες που αναμένεται να δημιουργηθούν θα είναι οι εξής: «Απλής Εξυπηρέτησης Κέντρο», «Πλήρους Εξυπηρέτησης Κέντρο» και «Νυκτερινό κέντρο». Στο πλαίσιο κατηγοριοποίησης κάθε κέντρου επιχειρείται και ποιοτική αναβάθμιση του κλάδου της εστίασης, αφού με πρόνοια στη νομοθεσία που προωθείται θα απαγορεύεται σε επιχειρήσεις κέντρων «πλήρους εξυπηρέτησης» να χρησιμοποιούν πλαστικά τραπεζοκαθίσματα και γενικά τραπεζοκαθίσματα από ευτελή υλικά.

Με τα όσα προωθούνται, η κατάταξη των κέντρων σε κατηγορίες θα γίνεται με βάση ερωτηματολόγιο που θα ετοιμαστεί από το Υφυπουργείο Τουρισμού και το οποίο θα πρέπει να συμπληρώνεται από τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες με την υποβολή των αιτήσεων τους στο υφυπουργείο για έκδοση άδειας λειτουργίας. Τα κέντρα/καταστήματα που θα αδειοδοτούνται από το Υφυπουργείο Τουρισμού θα είναι αυτά που «θα παρέχουν έναντι αμοιβής έτοιμα προς κατανάλωση, εντός ή/και εκτός του υποστατικού ή χώρου τους, πάσης φύσεως φαγητά ή/και ποτά ή/και γλυκίσματα» και για πρώτη φορά θα περιλαμβάνονται σε αυτά και τα καταστήματα των οποίων οι προσφερόμενες υπηρεσίες περιορίζονται αποκλειστικά στην κατανάλωση εκτός του καταστήματος (Take away). 

Μυστικές επισκέψεις

Μια από τις πρόνοιες του νέου νομοθετικού πλαισίου που ξεχωρίζει είναι και αυτή για τη διενέργεια μυστικών επισκέψεων σε κέντρα αναψυχής, από άτομα που θα επισκέπτονται ως πελάτες τα κέντρα, ως εργαλείο αξιολόγησής τους. Υπενθυμίζεται ότι ίδια πρόνοια, για μυστικές επισκέψεις, περιλήφθηκε και στη νομοθεσία που διέπει τη ρύθμιση και λειτουργία των ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, όπως αυτή τροποποιήθηκε προ διετίας. Ο θεσμός του mystery shopper είναι αρκετά διαδεδομένος στο εξωτερικό, αλλά και σε μεγάλες κυπριακές εταιρείες για αξιολόγηση.

Πλέον, ο θεσμός θα ενταχθεί και στη νομοθεσία για τη λειτουργία των κέντρων αναψυχής αφού βάσει αυτής το υφυπουργείο «θα μπορεί να διενεργεί μυστικές επισκέψεις ή και να εφαρμόζει άλλες μεθόδους αξιολόγησης των κέντρων αναψυχής με σκοπό τη διαπίστωση του επιπέδου της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών τους». Πρόθεση του υφυπουργείου είναι, μάλιστα, τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων του να δημοσιοποιούνται. Οι μυστικές επισκέψεις ή άλλες μέθοδοι αξιολόγησης, όπως και στην περίπτωση των ξενοδοχείων, θα διενεργούνται από φορείς των οποίων οι υπηρεσίες θα εξασφαλίζονται από το υφυπουργείου σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στον περί της Ρύθμισης των Διαδικασιών Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων και για Συναφή Θέματα Νόμο. 

Η νομοθεσία που προωθείται προβλέπει, πάντως, πως σε περίπτωση υποβολής αίτησης από τον επιχειρηματία για επαναξιολόγηση των αποτελεσμάτων της μυστικής επίσκεψης θα καταβάλλεται τέλος το οποίο θα καθορίζεται με σχετικό διάταγμα. Επιπρόσθετα θα προβλέπεται με τις αλλαγές που ετοιμάζονται πως όλα τα κέντρα που θα αδειοδοτηθούν θα παρακολουθούνται συστηματικά και από την πλατφόρμα διαχείρισης διαδικτυακής φήμης (Online Reputation Management) του υφυπουργείου Τουρισμού που επίσης προωθείται.

Το νέο πλαίσιο αδειοδότησης

Βάσει του πλαισίου που ετοιμάζεται, η άδεια λειτουργίας κέντρων/εστιατορίων από το Υφυπουργείο Τουρισμού θα εκδίδεται στο όνομα του επιχειρηματία από το υφυπουργείο, κατόπιν αίτησης, εντός δύο μηνών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, που θα καθορίζεται από το υφυπουργείο.

Η άδεια λειτουργίας που θα εκδίδεται θα ισχύει για τρία χρόνια. Με την αίτηση για άδεια λειτουργίας οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν και μια σειρά από έγγραφα και πιστοποιητικά, όπως ισχύει περίπου και σήμερα. Θα καταβάλλεται φυσικά και τέλος το ύψος του οποίου  θα καθορίζεται με διάταγμα που θα εκδίδεται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Μεταξύ των εγγράφων που θα κατατίθενται περιλαμβάνονται τα εξής: Υγειονομική βεβαίωση σε ισχύ που εκδίδεται από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας ή άλλη Υγειονομική Υπηρεσία Δήμου, αντίγραφο της εν ισχύ έκθεσης από τον αρμόδιο προϊστάμενο της πυροσβεστικής υπηρεσίας, αντίγραφο της άδειας οικοδομής, δήλωση συμμόρφωσης με περιβαλλοντικές νομοθεσίες καθώς και αντίγραφο επιστολής από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας για την ύπαρξη γραπτής Εκτίμησης Κινδύνων. Για πώληση οινοπνευματωδών ποτών τα κέντρα θα πρέπει να εξασφαλίζουν τις αναγκαίες άδειες όπως και σήμερα δυνάμει των διατάξεων του περί Πώλησης Οινοπνευματωδών Ποτών Νόμου.

Το προτεινόμενο νέο ωράριο λειτουργίας των κέντρων

Με τις αλλαγές που βρίσκονται υπό επεξεργασία διαφοροποιείται και το ωράριο λειτουργίας των κέντρων και τερματίζεται η «εποχικότητα» που υφίσταται σήμερα. Συγκεκριμένα, οι ώρες λειτουργίας που προτείνονται για κάθε κατηγορία κέντρων είναι οι εξής: 

·    Για κέντρα απλής εξυπηρέτησης, με ή χωρίς μουσική, από τη Δευτέρα μέχρι την Κυριακή, από τις 6:00 το πρωί μέχρι τη 1:30 το πρωί της αμέσως επόμενης ημέρας. 

·    Για κέντρα πλήρους εξυπηρέτησης, με ή χωρίς μουσική, από τη Δευτέρα μέχρι την Κυριακή, από τις 6:00 το πρωί κάθε ημέρας μέχρι τη 1:30 το πρωί της επόμενης ημέρας.

·    Για νυκτερινά κέντρα, με ή χωρίς μουσική, από τη Δευτέρα μέχρι την Κυριακή, από τις 22:00 το βράδυ μέχρι τις 4:00 το πρωί της αμέσως επόμενης ημέρας. Σύμφωνα, όμως, με τις διατάξεις του Περί Κέντρων Αναψυχής (Άδειες Εκπομπής Ήχου) Νόμου, η εκπομπή ήχου μετά τη 1:00 το πρωί στα νυχτερινά κέντρα θα πρέπει να περιορίζεται αποκλειστικά στον εσωτερικό χώρο του κέντρου.

Σημειώνεται ότι, με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, οι ώρες λειτουργίας των κέντρων έχουν ως εξής: 

·    Κατά την περίοδο από την 1η Μαϊου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου:

Εστιατόρια, ταβέρνες, μπυραρίες, μπαρ, καφετέριες, πιτσαρίες και σνακ μπαρ, με μουσική ή χωρίς μουσική από τη Δευτέρα μέχρι και την Πέμπτη μπορούν να παραμένουν ανοιχτά από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 2:30 το πρωί, την Παρασκευή και το Σάββατο από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 3:30 το πρωί και την Κυριακή μπορούν να παραμένουν ανοιχτά από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 2:30 το πρωί.

Μουσικοχορευτικά, δισκοθήκες και καμπαρέ από τη Δευτέρα μέχρι και την Πέμπτη μπορούν να παραμένουν ανοιχτά από τις 8:00 το βράδυ μέχρι τις 2:30 το πρωί, την Παρασκευή και το Σάββατο από τις 8:00 το βράδυ μέχρι τις 3:30 το πρωί και την Κυριακή μπορούν να παραμένουν ανοιχτά από τις 8.00 το βράδυ μέχρι τις 2:30 το πρωί.

·    Κατά την περίοδο από την 1ην Οκτωβρίου μέχρι τις 30 Απριλίου:

Εστιατόρια, ταβέρνες, μπυραρίες, μπαρ, καφετέριες, πιτσαρίες και σνακ μπαρ, με μουσική ή χωρίς μουσική Δευτέρα μέχρι και την Πέμπτη μπορούν να παραμένουν ανοιχτά από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 2:00 το πρωί, την Παρασκευή και το Σάββατο μπορούν να παραμένουν ανοιχτά από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 3:00 το πρωί και την Κυριακή μπορούν να παραμένουν ανοιχτά από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 2:00 το πρωί.

Μουσικοχορευτικά, δισκοθήκες και καμπαρέ μπορούν να λειτουργούν από τη Δευτέρα μέχρι και την Πέμπτη από τις 8:00 το βράδυ μέχρι τις 2:00 το πρωί της αμέσως επόμενης ημέρας, την Παρασκευή και το Σάββατο από τις 8:00 το βράδυ μέχρι τις 3:00 το πρωί και την Κυριακή από τις 8.00 το βράδυ μέχρι τις 2:00 το πρωί της αμέσως επόμενης ημέρας.

Και προσωρινές άδειες

Ταυτόχρονα με τις ρυθμίσεις που εξετάζονται και θα τεθούν ενώπιον των άμεσα ενδιαφερομένων, το Υφυπουργείο Τουρισμού θα μπορεί να εκδίδει, υπό προϋποθέσεις, και προσωρινές άδειες λειτουργίας, που θα έχουν και πάλι ισχύ τριών χρόνων. Η προσωρινή, μάλιστα, άδεια θα μπορεί επίσης να ανανεώνεται, ξανά υπό προϋποθέσεις και συγκεκριμένα εάν προκύπτουν στοιχεία ότι, για τυχόν καθυστερήσεις στην έκδοση πολεοδομικής ή/και άδειας οικοδομής, δεν ευθύνεται ο επιχειρηματίας ή/και ο ιδιοκτήτης του καταστήματος.

Με τους σχεδιασμούς που προωθούνται προκύπτει, στο μεταξύ, πως όσα κέντρα δεν έχουν σήμερα οποιαδήποτε άδεια λειτουργίας από το Υφυπουργείο Τουρισμού θα έχουν στη διάθεση τους δύο χρόνια από την ημερομηνία που η νέα νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ για εξασφάλιση προσωρινής άδειας ή και για εξασφάλιση άδειας λειτουργίας. Επιπρόσθετα, κέντρα που θα έχουν άδεια λειτουργίας από το υφυπουργείο Τουρισμού όταν και εφόσον ψηφιστεί η νέα νομοθεσία, αυτή θα συνεχίσει να είναι έγκυρη για περίοδο μέχρι και τρία χρόνια.  

Αδάμος Αδάμου   

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Έτοιμη η Ελλάδα να ανοίξει τον τουρισμό της για το καλοκαίρι…από τον Μάιο

Taste and Hospitality

Ακόμη τρέχουν να κατοχυρωθούν οι Διατροφολόγοι της Κύπρου…

Taste and Hospitality

Eλλάδα: Επώνυμες διεθνείς αφίξεις πολλών αστέρων στα ξενοδοχεία

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!