Νέα Νεα της Αγορας

Cavo Maris: Η παραλία σε κρατική γη…είναι και αυτή μια «επιδημιολογική εικόνα»

Καταγγελία από την Δήμο Παραλιμνίου στην Αστυνομία, σε βάρος ιδιοκτητών ξενοδοχείου στον Πρωταρά, που φέρονται να μετέτρεψαν αυθαίρετα τεμάχιο γης του δημοσίου, σε ιδιωτική παραλία, έφερε στο φως της δημοσιότητας το 2018 ο συνάδελφος Φάνος Μακρίδης.

Ο λόγος για το ξενοδοχείο CAVO MARIS. Σύμφωνα με καταγγελία που έχει γίνει, οι ιδιοκτήτες της, εκ των οποίων όπως είναι γνωστό συνιδιοκτήτες είναι μέλη οικογένεια καταξιωμένου επιδημιολόγου, εντελώς αυθαίρετα έχουν μετατρέψει κρατικό τεμάχιο σε ιδιωτική παραλία. Με βάση τα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί στις Αρχές, το εν λόγω ξενοδοχείο είχε παλαιότερα εκμισθώσει μέρος του τεμαχίου 580 στο Παραλίμνι (σ.σ. το συγκεκριμένο σημείο της παραλίας), αλλά πλέον έχει αυθαίρετα αξιοποιήσει ολόκληρο το κομμάτι, μετατρέποντας στην ουσία την παραλία σε ιδιωτική.

Την υπόθεση έφερε στο φως της δημοσιότητας ο Αντιδήμαρχος Παραλιμνίου Αβραάμ Μουλαζίμης, ο οποίος έκανε σχετική καταγγελία στον Αρχηγό Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου, αλλά και στον Αστυνομικό Διευθυντή Αμμοχώστου.

«Η εν λόγω εταιρεία εκμίσθωσε παλαιότερα από το κράτος, μέρος του ανωτέρω τεμαχίου, όμως σήμερα φαίνεται ότι ανενόχλητη εκμεταλλεύεται σχεδόν ολόκληρο το τεμάχιο, μετατρέποντας ουσιαστικά την παραλία που βρίσκεται ακριβώς μπροστά, σε ιδιωτική παραλία» σημειώνει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο κ. Μουλαζίμης.

Και προσθέτει: «Η προσπέλαση των παραθεριστών και επισκεπτών είναι δύσκολη αφού δίνεται η αίσθηση ότι ολόκληρη εκείνη η περιοχή είναι μέρος του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, ενώ στην ουσία, συνιστά κρατική γη. Επίσης, όχι μόνο έχουν διαμορφώσει το εν λόγω κρατικό τεμάχιο με τρόπο ώστε να δίνεται η ανωτέρω εντύπωση, τοποθετούν κρεβατάκια και ομπρέλες θάλασσας κατά τουςε καλοκαιρινούς μήνες, εισπράττοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ενδεχομένως, από την εκμετάλλευσή τους. Όχι μόνο δηλαδή επεμβαίνουν, χρησιμοποιούν την εν λόγω έκταση για κερδοσκοπικούς σκοπούς και μάλιστα εντελώς παράνομα, δηλαδή χωρίς να έχουν εξασφαλίσει οποιαδήποτε άδεια από τον Δήμο Παραλιμνίου ή και την Επιτροπή Παραλιών».

Καταλήγει μεταξύ άλλων, σημειώνοντας πως «τα ανωτέρων συνιστούν ενδεχομένως μέγα σκάνδαλο και πιθανόν να διαπράττονται σοβαρότατα ποινικά αδικήματα».

Το ThemaOnline είχει επικοινώνησει με την διεύθυνση του ξενοδοχείου CAVO MARIS προκειμένου να πληροφορηθεί τις θέσεις της εταιρείας σε σχέση με την πιο πάνω καταγγελία.


Ο κ. Αντώνης Αντωνίου, εκ μέρους της διεύθυνσης, μας ανέφερε ότι αυτή η καταγγελία προκάλεσε έκπληξη. Και πρόσθεσε: «Έχουμε τις θέσεις και τις απόψεις μας και θα τοποθετηθούμε σε κατοπινό στάδιο. Για την ώρα δεν μπορώ να πω οτιδήποτε άλλο»

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει μέσα από έρευνα του «Φ», από το 2013 μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκε μεγάλος αριθμός αυθαίρετων επεμβάσεων σε παραλίες του Δήμου Παραλιμνίου. Οι επεμβάσεις έγιναν χωρίς τη χορήγηση οποιασδήποτε έγκρισης από την Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου, το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Τμήμα Δημοσίων Έργων ή/και το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών. 

Πέρα από τις τρεις υποθέσεις που αφορούν τις παραλίες Σκούταροι (Μάλαμα), Cavo Maris και Κόννος, για τις οποίες υποβλήθηκαν καταγγελίες προς την Αστυνομία από την Επαρχιακή Διοίκηση Αμμοχώστου κατά τη διάρκεια του 2018, καταγράφονται άλλες έξι υποθέσεις αυθαίρετων επεμβάσεων από τον Δήμο Παραλιμνίου.

Συγκεκριμένα, τα προηγούμενα χρόνια παρατηρήθηκε διενέργεια αυθαίρετων επεμβάσεων εντός της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας και της Θαλάσσιας Ζώνης στην περιοχή Κάππαρη και αφορούσαν εκβραχισμό της ακτής, τοποθέτηση χαλαρών βράχων υπό τύπον κυματοθραύστη στη βόρεια πλευρά του κολπίσκου, μήκους περίπου 10 μέτρων, και διαμόρφωση της παραλίας. 

Επίσης, παράνομες επεμβάσεις παρατηρήθηκαν εντός της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας και της Θαλάσσιας Ζώνης στην περιοχή Fig Tree Bay και αφορούσαν χωματουργικές εργασίες, κατασκευή κάθετου προβόλου από φυσικούς ογκόλιθους, μήκους περίπου 30 μέτρων, και διαμόρφωση της παραλίας. 

Να σημειωθεί ότι ανατρέξαμε στις εξελίξεις της υπόθεσης και δεν βρήκαμε κάτι. Ενώ σε ότι αφορά το όνομα του επιδημιολόγου, που είναι συνιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, αυτό δεν μπορεί να τεκμιριωθεί σε νομικό πλαίσιο και επίσημα, αν και το όνομα της οικογένειας του φιγουράρει στη λίστα…Mε λίγα λόγια τι κάνει “νιαου-νιάου” στα κεραμίδια;

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Ετοιμάζεται για δυναμικό comeback η TUS Air!

Taste and Hospitality

Απεβίωσε ο επιχειρηματίας Κυριάκος Στέλιου σε ηλικία 48 ετών

Taste and Hospitality

Και οι σερβιτόροι έχουν ψυχή…

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!