Εφοδιαστική Αλυσίδα Παρουσίαση

Μετά από 2.000 χρόνια, το wine bar της Πομπηίας θα «ανοίξει ξανά»

Θαμμένη κάτω από την ηφαιστειακή τέφρα του Βεζούβιου, η Πομπηία αποκαλύπτει όσο περνούν τα χρόνια τραγικά στιγμιότυπα της αρχαίας ζωής, συμπεριλαμβανομένου και της εκτίμησης που είχαν οι Ρωμαίοι στο κρασί, ως χόμπι. Οι αρχαιολόγοι έχουν βγάλει στο φως πολλά σχετικά αντικείμενα, όπως έναν αρχαίο εξαγωγέα κρασιού, μια λίστα κρασιού που περιλαμβάνει το θρυλικό κρασί της Ρώμης, το Φαλερνιανό, και πιο πρόσφατα, έναν πάγκο εστιατορίου που σέρβιρε φαγητό και κρασί.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν τον Φεβρουάριο του 2019, αποδεικτικά στοιχεία για το θερμοπόλιο*, έναν τυπικό πωλητή ζεστού φαγητού, που μοιάζει με το σύγχρονο tavole calde της Ιταλίας, αλλά δεν τον είχαν ξεθάψει πλήρως μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020. Το Αρχαιολογικό Πάρκο της Πομπηίας δημοσίευσε πρόσφατα φωτογραφίες από την  διακόσμηση του χώρου, που παραμένει σε πολύ καλή κατάσταση, με ελπίδες να το ανοίξει για τους επισκέπτες το συντομότερο δυνατό. Ο πάγκος διαθέτει τοιχογραφίες από διάφορα θηράματα, κόκορα, σκύλους με λουριά και της Νηρηίδας, μία από τις νύμφες στο θαλάσσιο περιβάλλον του θεού Ποσειδώνα (ντεκόρ που ταίριαζε σε μια παραθαλάσσια πόλη όπως η Πομπηία). «Η παρουσία των πλούσιων διάκοσμων στις τρεις πλευρές του πάγκου τον καθιστά μοναδικό εύρημα στην Πομπηία», δήλωσε η επίσημη αρχαιολόγος της ιστοσελίδας, Teresa Virtuoso. Υπάρχει ακόμη και ένας πίνακας του ίδιου του σνακ μπαρ, τον οποίο οι υπάλληλοι του πάρκου πιστεύουν ότι μπορεί να είναι ένα λογότυπο, δεδομένου ότι εμφανίζεται και σε αμφορείς που έχουν βρεθεί σε ανασκαφές.

Συνολικά, βρέθηκαν εννέα αμφορείς, καθώς και δύο φιάλες, ένα κεραμικό δοχείο και ένα ρηχό χάλκινο μπολ. Δύο μεγάλα ντόλια (“βάζα”), ήταν ενσωματωμένα στον πάγκο του σέρβις. «Ένα από τα δύο πρέπει σίγουρα να περιείχε κρασί», είπε η Virtuoso. «Μέσα, στην πραγματικότητα, [βρήκαμε] ένα μπουκάλι που χρησιμοποιούσαν για ανάμειξη και τα υπολείμματα από κουκιά. Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν φασολάκια για να δώσουν στα κόκκινα κρασιά τους πιο ανοιχτό χρώμα και επιπλέον γεύση, σύμφωνα με ένα ρωμαϊκό βιβλίο μαγειρικής του 1ου αιώνα από τον Apicius.

Η αρχαιολόγος Virtuoso εξηγεί ότι ο συγγραφέας κρασιού Πλίνιος ο Γέροντας, που είχε παρατηρήσει από κοντά την έκρηξη, δίνει μια εις βάθος αναφορά για μια σειρά από τα κρασιά των Ρωμαίων που φτιάχνονταν κοντά στην Πομπηία, στην περιοχή της νότιας Ιταλίας που είναι τώρα γνωστή ως Καμπανία. «Τα κρασιά που παράγονταν στην περιοχή του Βεζούβιου γνώρισαν μεγάλη φήμη, ειδικά την περίοδο του Αυτοκράτορα Αυγούστου», γράφει. «Το κρασί, αραιωμένο με νερό, σερβίρεται με κανάτες και φιάλες, σε κούπες τερακότας ή κούπες φυσητού γυαλιού.

Το Αρχαιολογικό Πάρκο της Πομπηίας παραμένει κλειστό μέχρι νεωτέρας λόγω των περιορισμών COVID-19 της Ιταλίας, αλλά οι αξιωματούχοι του πάρκου ελπίζουν ότι το πρόσφατα ανασκαφθέν και εξαιρετικά διατηρημένο θερμοπόλιο, ένα από τα 80 τέτοια εστιατόρια που έχουν βρεθεί στην Πομπηία, θα είναι έτοιμο για τους επισκέπτες το Πάσχα. Δεν υπάρχει ακόμη καμία πληροφορία σχετικά με το αν θα σερβίρεται κάποιο από αυτά τα επικά κρασιά.

Πηγή: winespectator.com

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Κονιάκ…το «καμμένο» κρασί

Taste and Hospitality

Κυπριακό κρασί…«Aνοιχτήρι των γυναικών» -Αυτή η ιστορία κρατάει χρόνια

Taste and Hospitality

Πάφος: Ο κήπος της κυπριακής γαστρονομίας

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!