Παρουσίαση Φιλοξενία

Η φύση στο μεγαλείο της…κάπου ανάμεσα μας (ΦΩΤΟΣ)

Υπέροχη θέα. Μόνο αυτές τις δύο λέξεις βρήκα να περιγράψω όταν αναγνώστης μας, μάς έστειλε φωτογραφικό υλικό από ένα αγαπημένο μέρος της Κύπρου. Αν και αρχικά δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε σε ποιο σημείο της Κύπρου, βρίσκεται αυτό το υπέροχο μέρος, είναι σχεδόν στο κέντρο του νησιού, 40 χιλιόμετρα από την επαρχία Λάρνακας κάτω από τον Μαχαιρά.

 Αν είστε λάτρεις της φύσης και θέλετε να ανακαλύψετε μέρη με φυσική ομορφιά τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Η άνοιξη είναι κοντά. Έχει «ξυπνήσει» και ήδη ομορφαίνει τον κόσμο γύρω μας.

Πρόκειται για την Τεχνητή Λίμνη Λευκάρων που δημιουργήθηκε το 1973 για ύδρευση της Λάρνακας και της Αμμοχώστου. Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, δημιουργήθηκαν μεγαλύτερες ανάγκες για άρδευση με αποτέλεσμα η Τεχνητή Λίμνη Λευκάρων να ενταχθεί στα διάφορα σχέδια άρδευσης. Συνέχισε όμως να χρησιμοποιείται και για ύδρευση της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, της πόλης της Λάρνακας και διαφόρων χωριών της επαρχίας Λάρνακας.

Από το 1973, έχει υπερχειλίσει μόλις μία φορά, τον Μάρτη του 2004 και αυτό οφείλεται στη λάθος κατασκευή του. Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, το οποίο ήταν υπεύθυνο για την κατασκευή του, είχε κάνει λάθος υπολογισμούς σχετικά με τη ροή νερού από τις βροχές στο φράγμα και κατασκεύασαν πολύ μεγαλύτερη δεξαμενή απ’ όση χρειαζόταν η περιοχή.

Είναι κατασκευασμένο με χωμάτινο ύψος φράγματος τα 74 μέτρα, ενώ η λεκάνη του καλύπτει 65 εκτάρια και μπορεί να αποθηκεύσει 13,850,000 κυβικά μέτρα νερού.

Στην Τεχνητή Λίμνη Λευκάρων υπάρχουν τα εξής είδη ψαριών: λαβράκι, κυπρίνος, κουνουπιέρης, κοκκινοφτέρα, λουτσιοπέρκα, αλβούρνος, αστακός, άσπιος, ιριδίζουσα πέστροφα.

Μην ξεχάσουμε το σεβασμό προς τη φύση. Οποιαδήποτε  ανθρώπινη δραστηριότητα μην ξεχνάμε ότι αφήνει τα «σημάδια» της. Καμία παρέμβαση και καθαριότητα πάνω από όλα.

Καλή διαδρομή…

Ευχαριστίες στον Γιώργο Γρηγορίου για το αποκλειστικό φωτογραφικό υλικό

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

«Slow Lens» από το Παρίσι στην Βενετία

Taste and Hospitality

Βουτιές στον Άγιο Ερμογένη στον όρμο της Επισκοπής

Taste and Hospitality

Το πιο εκπληκτικό εξωτικό Tiki Bar στον κήπο! (ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!