Συμβουλές από τους Ειδικούς

Αλλοιώνεται το κρασί αν το αφήσουμε στη ζέστη μέσα στο αυτοκίνητο;

Όταν ένα κρασί ζεσταίνεται, το υγρό στο εσωτερικό διογκώνεται και ο μόνος τρόπος που μπορεί να ξεφύγει είναι ασκώντας πίεση στο φελλό ή διαπερνώντας τον. Αν η θερμοκρασία στο αμάξι είναι πολύ υψηλή, τότε θα ανέβει πολύ και η θερμοκρασία στο κρασί σας. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων ΗΠΑ, όταν είναι πάνω από 27 ° C έξω, η θερμοκρασία μέσα σε ένα αυτοκίνητο μπορεί εύκολα να φτάσει πάνω από 50.5 ° C. Εάν παρατηρήσετε ότι ο φελλός του κρασιού έχει βγει προς τα έξω – σαν τους φελλούς που έχουν οι σαμπάνιες – το κρασί σχεδόν σίγουρα ζεστάθηκε πολύ. Ένα κολλώδες υπόλειμμα κρασιού στο εξωτερικό του φελλού είναι ένα άλλο σημάδι θερμικής βλάβης.

Αυτό είναι κακό για δύο λόγους. Πρώτον, εάν ένα κρασί εκτίθεται σε τόση θερμότητα, οι γεύσεις μπορεί να “μαγειρευτούν”. Αυτό σημαίνει ότι η γεύση τους αντί να έχει νότες φρέσκου φρούτου θα έχει γεύσεις βραστού ή ψητού φρούτου. Δεν υπάρχει καμία φόρμουλα για το πόσο καιρό χρειάζεται για να συμβεί αυτό, αλλά σίγουρα  η έκθεση για πολύ ώρα σε τέτοιες θερμοκρασίες είναι μάλλον αρκετή για να το κάνει. Δεύτερον, εάν ο φελλός διασταλεί και μετά συσταλεί ξανά, μπορεί να μπει μέσα στη φιάλη οξυγόνο, λόγω αυτής της διαδικασίας.  Αυτό σημαίνει ότι τα κρασιά θα αρχίσουν να γερνούν πρόωρα, λαμβάνοντας νότες καρυδιών και “χτυπημένων” μήλων.

Το καλό νέο είναι ότι δεν θα πάθετε κάτι αν δοκιμάσετε ένα τέτοιο κρασί, πέρα από μια πιθανή απογοήτευση. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ακόμα να είναι πόσιμο ή ακόμη και ευχάριστο παρά όλα αυτά τα σημάδια. Ο μόνος τρόπος να ξέρουμε σίγουρα είναι να βγάλουμε τον φελλό και να γευτούμε το κρασί. Καλή τύχη!

krasia.gr

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Tο υπερβολικό οξυγόνο είναι κακό για το κρασί…

Taste and Hospitality

Είναι το μαγείρεμα με Φριτέζα Αέρα πιο υγιεινό;

Taste and Hospitality

Ratatouille: Το πιάτο που κανείς δεν μαγειρεύει σωστά

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!