Επιχειρηματικά Νεα της Αγορας

Πολυκατοικία Λυσσαρίδη: Μια εποχή τελειώνει, μια άλλη αρχίζει (ΦΩΤΟΣ)

Ένα από τα πιο γνωστά κτήρια της Λευκωσίας, η Πολυκατοικία Λυσσαρίδη, αναστηλώνεται, ανακαινίζεται κι αλλάζει χρήση. Ο κόσμος της νέας εποχής θα το γνωρίζει πια ως το ξενοδοχείο με το όνομα Gate 22.

Δεκαετίες προηγουμένως, όταν οι πόλεις ήταν αλάνες, τα κτήρια που ξεφύτρωναν (οι αναπτύξεις της εποχής) γίνονταν σήμα κατατεθέν βαφτίζοντας με το όνομα του ιδιοκτήτη όχι μόνο το κτήριο αλλά όλη την περιοχή. Έτσι φτάσαμε εξήντα και ογδόντα χρόνια μετά να προσδιορίζουμε τις διαδρομές και τις κατευθύνσεις με τα ονόματα ανθρώπων τους οποίους την ιστορία δεν γνωρίζουμε καν τις πλείστες φορές: Φώτα Γαβριηλίδη, Φώτα Καλησπέρα, Άνοιγμα Κολοκάση, Στοά Κλόκκαρη… Μία τέτοια περίπτωση είναι και η πολυκατοικία Λυσσαρίδη. Μία εφταόροφη πολυκατοικία στην οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, πάνω από τα ενετικά τείχη τα οποία προσδιόρισαν και την φυσιογνωμία της.  

Η πολυκατοικία, από τα πρώτα πολυόροφα κτήρια της Λευκωσίας, σχεδιάστηκε προς τα τέλη της δεκαετίας του ’50. Φέρελπις γιατρός και πολιτικός, ο Βάσος Λυσσαρίδης, θέλησε να επενδύσει σε ένα νέο ρεύμα. Το οικόπεδο στενό δεν άφηνε και πολλά περιθώρια, ενώ η εγγύτητα με τα τείχη καθόρισε την πέτρινη επένδυση. Τα σχέδια εκπονήθηκαν από τον Λουκά Χατζηλούκα, αρχιτέκτονα εξ επαγγέλματος, και αδειοδοτήθηκε το 1957. Αμέσως άρχισε η ανέγερση της και εκεί ο Βάσος Λυσσαρίδης στέγασε το ιατρείο και το πολιτικό γραφείο του, ενώ με την ίδρυση της ΕΔΕΚ το 1969 μετατράπηκε σε έδρα του κόμματος.

​ Το 1974 φιλοξενήθηκαν εκεί πρόσφυγες. Δέκα χρόνια μετά, το 1984 έτυχε μιας πρώτης ανακαίνισης από τον αρχιτέκτονα Μηνά Ζαννέττο και στη συνέχεια ενοικιάστηκε από το Δήμο Λευκωσίας για να στεγάσει τις Τεχνικές Υπηρεσίες του οι οποίες παρέμειναν εκεί μέχρι το 2018. Με την αποχώρηση των Τεχνικών Υπηρεσιών διαφάνηκαν και τα προβλήματα του κτηρίου του οποίου το μέλλον πλέον φάνταζε αμφίβολο. Ο Λυσσαρίδης (γεννημένος το 1920) είχε κληροδοτήσει την πολυκατοικία στο κόμμα του, το οποίο όμως δεν διέθετε τα απαραίτητα κονδύλια για συντήρηση του κτηρίου. Αν και το κτήριο δεν είναι διατηρητέο, αποτελεί σήμα κατατεθέν για την πόλη, ενώ ο τρόπος που έχει κτιστεί -εφαπτόμενο με τα διπλανά- έκανε σχεδόν ανέφικτη την κατεδάφιση του (πράγμα που δεν ήταν επιθυμία κανενός).

Η λύση βρέθηκε με την ανάμειξη του επιχειρηματία Αντώνη Μαλτέζου, ο οποίος ενδιαφέρθηκε να αναλάβει, μέσω της εργοληπτικής εταιρείας που διατηρεί ΟΙΚΟΓΕΝΕΣΙΣ, την ανακαίνιση του κτηρίου ώστε να το μετατρέψει σε ξενοδοχείο. Η ΕΔΕΚ, ως ο νόμιμος πλέον ιδιοκτήτης, του το παραχώρησε βάση μακρόχρονης συμφωνίας και οι εργασίες προχωρούν με στόχο αρχές του ’22 να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο (boutique hotel). Την αρχιτεκτονική μελέτη ανέλαβε το γραφείο Σανταμά, την στατική ο Βάσος Βασιλείου και την εσωτερική διαρρύθμιση και διακόσμηση ο Περικλής Λιάτσος. «Πρώτιστο μέλημα, όπως μας εξήγησε ο Κώστας Σανταμάς, ήταν η αντισεισμική αναβάθμιση του, ενώ αν και δεν έμεινε τίποτα όρθιο εσωτερικά, εξωτερικά δεν αλλάζει σχεδόν τίποτα». Κι αυτό ήταν όρος του Τμήματος Αρχαιοτήτων ώστε η πέτρινη επένδυση να συνεχίσει να αποτελεί συνέχεια-κατά κάποιον τρόπο- του τείχους. 

​Το Gate Twenty Two, όπως θα ξέρουμε πια την πολυκατοικία Λυσσαρίδη, θα διαθέτει στους εφτά ορόφους του 33 δωμάτια με 66 κλίνες.  Στο ισόγειο θα έχει εστιατόριο ενώ η οροφή θα διαμορφωθεί σε roof garden με μπαράκι για όλες τις ώρες. «Κύριο χαρακτηριστικό κάθε ορόφου, αλλά και κάθε δωματίου, όπως μας εξήγησαν από το γραφείο του Λιάτσου απ΄όπου μας παραχωρήθηκαν και οι εικόνες που δημοσιεύουμε, θα είναι τα διαφορετικά στοιχεία θεματολογίας στη διακόσμηση, τόσο εσωτερικά, όσο και στους διαδρόμους. Ταυτόχρονα, σε όλα τα δωμάτια θα παρέχονται όλες οι σύγχρονες ανέσεις και υπηρεσίες που χαρακτηρίζουν ένα μοναδικό χώρο και μια ξεχωριστή εμπειρία διαμονής. Η διακόσμηση, όπως και κάθε στοιχείο που θα περιβάλλει τον ισόγειο χώρο του ξενοδοχείου, θα συνθέτει ένα ξεχωριστό έργο τέχνης. Η υποδοχή, το lobby, ο χώρος εστίασης και το μπαρ,  θα αποτελούν μοναδικά σημεία έμπνευσης και αναφοράς», σύμφωνα με τους διακοσμητές.  

  Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου   

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Λεμεσός: Απόφαση με διαδικασίες εξπρές για έναν πύργο

Κρήτου Τέρρα: «Αν το εισιτήριο νομίζουν ότι είναι ακριβό, τότε να μην έρθουν, δεν τους θέλουμε»

Taste and Hospitality

«Αιχμαλωτίζοντας» το ‘20 σ’ ένα συγκλονιστικό βίντεο…στα πλάνα και ο Ν. Αναστασιάδης

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!