Νέα Νεα της Αγορας

80 λεπτά ήταν αρκετά…για να ισοπεδωθούν τα τρία διατηρητέα της Αρχιεπισκοπής

Περίπου 80 λεπτά αποδείχτηκαν αρκετά για να ισοπεδωθούν τα τρία διατηρητέα της Αρχιεπισκοπής, δίπλα από τον καθεδρικό ναό, την 1η Φεβρουαρίου στην οδό Ισοκράτους, όπως προκύπτει από αλληλογραφία του Δήμου Λευκωσίας και της Αρχιεπισκοπής.

Με επιστολή της ημερομηνίας 16 Φεβρουαρίου, η δημοτική μηχανικός, Κούλα Ιωάννου, «καρφώνει» την Αρχιεπισκοπή παραπέμποντας σε σκόπιμη ενέργεια εκ μέρους της υποδεικνύοντας, πως από τις φωτογραφίες που λήφθηκαν το πρωί από τεχνικούς του δήμου προκύπτει πως από την πετρόχτιστη οικοδομή είχε κατεδαφιστεί μόνο το δωμάτιο, ενώ αργότερα διαπιστώθηκε ότι κατεδαφίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως την 1η  Φεβρουάριου 2021 ο κ . Ντίνος Λογίδης, πολιτικός μηχανικός του δήμου, γύρω στις 7:40 π.μ, πληροφορήθηκε τηλεφωνικώς από τον προϊστάμενο τεχνικών υπηρεσιών της Αρχιεπισκοπής κ. Στέλιο Γεωργίου, ότι σε μία από τις διατηρητέες οικοδομές υπήρξε πτώση τμήματος της στέγης. Όπως αναφέρει η μηχανικός, «συμφωνήθηκε το συντομότερο να γίνει συνάντηση επιτόπου για εξέταση της κατάστασης» και προσθέτει, πως «δεν έγινε καμιά αναφορά ή ενημέρωση για οποιαδήποτε κατεδάφιση ή ότι το θέμα έχριζε άμεσης ανταπόκρισης».

Γύρω στις 9:00 π.μ., συνεχίζει η μηχανικός, οι λειτουργοί του δήμου κ.κ. Παναγιώτης Αργυρού και Ανδρέας Σώζος, παρουσιάστηκαν στο χώρο και διαπίστωσαν ότι οι διατηρητέες οικοδομές είχαν σχεδόν κατεδαφισθεί. Οι δύο λειτουργοί ζήτησαν διευκρινήσεις και ενημέρωσαν αμέσως το Τμήμα του Κλάδου Αδειών στην Τεχνική Υπηρεσία, ενώ φωτογράφισαν την έκταση της κατεδάφισης μέχρι εκείνη τη στιγμή.

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σύμφωνα πάντα με την κα Ιωάννου, στο χώρο προσήλθαν γύρω στις 12 το μεσημέρι άλλες τρεις λειτουργοί του Δήμου, όπου μετά από ενημέρωση από τους δύο προαναφερόμενους συναδέλφους τους, διαπίστωσαν και τα ακόλουθα:

Η κατεδάφιση είχε επεκταθεί και στην πετρόκτιστη γωνιακή οικοδομή (τεμάχιο αρ. 94, γωνία Πατριάρχου Γρηγορίου και Ισοκράτους), με αποτέλεσμα να παραμείνει μόνο τμήμα της πρόσοψης επί της Πατριάρχου Γρηγορίου.

Η δημοτική μηχανικός αναφέρει επίσης, πως από τις φωτογραφίες που λήφθηκαν το πρωί (από τεχνικούς του δήμου), από την πετρόχτιστη οικοδομή είχε κατεδαφιστεί μόνο το δωμάτιο που εφαπτόταν της οικοδομής στο τεμάχιο αρ. 95, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της δεν είχε επηρεαστεί.

Η κατεδάφιση, σύμφωνα με τη μηχανικό, «πραγματοποιήθηκε χωρίς να ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες (ΑΗΚ και ΣΥΛ) για αποσύνδεση των δικτύων, οι οποίες έτρεχαν κατόπιν εορτής, την ώρα που ήταν εκεί οι λειτουργοί του δήμου, να αποσυνδέσουν τα δίκτυα, ενώ τα ηλεκτροφόρα καλώδια ήταν κομμένα και εκτεθειμένα στο έδαφος και το νερό ανάβλυζε».

Η κα. Εύα Κωνσταντίνου, εκ μέρους του Τμήματος Επιβολής του δήμου, προσπάθησε να πάρει στοιχεία από τους εκπροσώπους του εργολάβου χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Στο χώρο κατέφθασε και ο κ. Γιάννος Άσπρής, Ανώτερος Τεχνικός Επιθεωρητής του δήμου. Οι λειτουργοί του Δήμου διαμαρτυρήθηκαν έντονα προς τους εκπροσώπους του εργολάβου και ζήτησαν την παύση των εργασιών. Ενημέρωσαν όλους τους εμπλεκόμενους επιτόπου ότι οι εργασίες που γίνονταν ήταν παράνομες και ότι μετά την ενημέρωση αυτή, για οποιαδήποτε περαιτέρω εργασία θα είχαν και προσωπικές ευθύνες. Επίσης, δόθηκαν οδηγίες να καθαριστεί ο δρόμος και να μην πεταχτούν, αλλά να φυλαχθούν στον χώρο του εργοταξίου τα υλικά από την κατεδάφιση.

Στη συνέχεια ο κ. Γιάννος Ασπρής και η κα. Δώρα Αριστείδου πήγαν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και ζήτησαν να δουν τον Τεχνικό Διευθυντή, Στέλιο Γεωργίου. Αυτό δεν κατέστη δυνατό αφού ενημερώθηκαν ότι δεν μπορούσε να τους δεχτεί καθότι ήταν σε συνάντηση με τον Μακαριότατο.

  Βάσος Βασιλείου  

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Γ.Καρούσος: Εντατικοποίηση προσπαθειών για ανάκαμψη της αεροπορικής συνδεσιμότητας

Taste and Hospitality

Αποσύρεται σοκολάτα από την κυπριακή αγορά (ΦΩΤΟ)

Taste and Hospitality

Μόνο με ένταλμα είσοδος αστυνομικού σε οικία και έλεγχος για συνάθροιση (ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!