Επιχειρηματικά Νεα της Αγορας

Φόρμουλα για την αξιολόγηση των ξενοδοχείων ζητούν οι βουλευτές

Φόρμουλα για την αξιολόγηση των ξενοδοχείων και την κατάταξη τους σε αστέρες προώθησε στη Βουλή, μέσω νομοσχεδίου, το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, το οποίο προχωρεί και σε επιπρόσθετες ρυθμίσεις, οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούν την παρακολούθηση της τουριστικής εμπειρίας στα κυπριακά ξενοδοχεία.

Πέραν των 100 κριτηρίων για τη βαθμολόγηση

Σύμφωνα με τη νέα φόρμουλα, για να καταταχθεί ένα ξενοδοχείο στην κατηγορία των πεντάστερων θα πρέπει να συγκεντρώνει τουλάχιστον 5.500 βαθμούς. Για τις κατηγορίες των τεσσάρων, τριών, δύο και ενός αστέρων απαιτούνται 4.400, 3.300, 2.200 και 1.100 βαθμοί αντίστοιχα. Τα ξενοδοχεία με λιγότερους των 1.100 βαθμών θα κατατάσσονται στην τάξη χωρίς αστέρα.

Η βαθμολόγηση γίνεται στη βάση πέραν των 100 κριτηρίων (από τα οποία μπορούν να αντληθούν βαθμοί) τα οποία αφορούν 10 κατηγορίες και συγκεκριμένα: τις κτηριακές εγκαταστάσεις, τον χώρο υποδοχής και τους κοινόχρηστους χώρους, τις προδιαγραφές των δωματίων, τα μπάνια, την εστίαση, τη διασκέδαση, άθληση και ψυχαγωγία, άλλες υπηρεσίες, ειδικές πιστοποιήσεις, το προσωπικό και την καθαριότητα και υγιεινή.

Επιπρόσθετα, βάσει του νέου νομοσχεδίου, τα κριτήρια κατάταξης των ξενοδοχείων πλέον θα διαχωρίζονται σε υποχρεωτικά και σε προαιρετικά ενώ προβλέπεται και η παραχώρηση χαλαρώσεων σε ξενοδοχεία που αιτούνται στοιχειοθετημένα και με επαρκή αιτιολογία περιορισμένης χαλάρωσης, για κατάταξη τους σε μία από τις τάξεις.

Τέλος οι μυστικές επισκέψεις

Στο πλαίσιο της νέας Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού καταργούνται, επίσης, οι μυστικές επισκέψεις στα ξενοδοχεία, καθώς με την θεσμοθέτηση εργαλείου συλλογής στοιχείων διαδικτυακής φήμης (ORM), θα υπάρχει η δυνατότητα συνεχούς επιμέτρησης και παρακολούθησης της τουριστικής εμπειρίας στα ξενοδοχεία.

Το εν λόγω εργαλείο το οποίο θεωρείται πιο έξυπνο και πιο αποτελεσματικό από οποιεσδήποτε άλλες διαθέσιμες μεθόδους για την αξιολόγηση της εμπειρίας του πελάτη, παρέχει συνεχή ενημέρωση και πληροφόρηση, βαθμολογίες και sentiment αναλύσεις για τις εμπειρίες των τουριστών, αναφέρει το υπουργείο.

Συνεπώς, θα υπάρχει τρόπος εξασφάλισης της αναγκαίας πληροφόρησης, για άμεση λήψη διορθωτικών μέτρων και λόγω τούτου οι μυστικές επισκέψεις που γίνονται μια φορά ανά τριετία χαρακτηρίζονται από το υπουργείο ως πλεονασμός.

Καθορισμός των τελών

Παράλληλα προβλέπεται μείωση κατά 50% του ύψους των τελών αδειοδότησης και κατάταξης που αφορούν ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα που λειτουργούν εντός των παραδοσιακών οικοδομών, με γνώμονα την ανάπτυξη του τουρισμού της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών στις οποίες λειτουργούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία.

Καθορίζεται επίσης το ύψος των τελών για την εγγραφή των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων.

Τέλος, ρυθμίζεται η λειτουργία κέντρων αναψυχής που αποτελούν μέρος των τουριστικών καταλυμάτων- όπως έχει ήδη ρυθμιστεί για τα ξενοδοχεία- και η άδεια λειτουργίας θα είναι κοινή και θα εκδίδεται στο όνομα του κάθε επιχειρηματία.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Καταδικαστική απόφαση κατά του Kings Avenue Mall – Ένοχος και ένας από τους διευθυντές

Συντεχνίες ΑΗΚ: Ανησυχούν για ολικό black out

Taste and Hospitality

Airbnb: Tο διασημότερο και ακριβότερο ενοικιαζόμενο σπίτι στον κόσμο (BINTEO)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!