Διοίκηση Τάσεις

«Aperitivo»: Μια ιταλική παράδοση εμπνευσμένη από την Αρχαία Ελλάδα

Mια Ιταλική παράδοση με αρχαιοελληνική ρίζα, που τη συναντάμε στους καταλόγους μπαρ και εστιατορίων όλου του κόσμου.

Όμως, τι είναι;


Είναι ένα ποτό, το οποίο το απολαμβάνουμε πριν από ένα γεύμα για να μας ανοίξει η όρεξη. Το πρωτοσυναντάμε στη ρωμαϊκή εποχή, όταν τα γεύματα ξεκινούσαν με οινόμελο, ένα έθιμο, που είχε ρίζες αρχαιοελληνικές. Αποτελεί πλέον τελετουργία πριν ένα καλό γεύμα σε ολόκληρη την Ιταλία, κυρίως τα απογεύματα ή πριν το δείπνο. Συνοδεύεται από τσιπς πατάτας, ελιές, φοκάτσια (focaccia) και άλλα finger food και ορεκτικά.

Στις μέρες μας


Σήμερα το «aperitivo» είναι αγαπημένο και ευρέως διαδεδομένο στις κοινωνικές συναθροίσεις στην Ιταλία. Μια οικονομικότερη εναλλακτική ενός πλήρους δείπνου και μια καλή αφορμή για να περάσεις χρόνο με φίλους τσιμπολογώντας και απολαμβάνοντας ένα ποτό.

Στα μπαρ της Ιταλίας, από τον Βορά μέχρι τον Νότο, το aperitivo αποτελεί αφορμή και για δειγματισμό κρασιών, σαμπάνιας, μπίρας και cocktail με τη συνοδεία άκρως χορταστικών ορεκτικών. Σε πολλούς καταλόγους το συναντάμε και ως «apericena» (σύνθετη λέξη, aperitivo + cena, το δεύτερο συνθετικό σημαίνει «δείπνο»), και περιέχει ποτά, πληθώρα finger food και καναπέ, ικανά να αντικαταστήσουν επάξια ένα πλήρες δείπνο.

Παράδοση ιταλική
Ξεκίνησε τις εμφανίσεις του στα μπαρ της Ιταλίας το 1800, τότε που ένα ποτό-αλκοολούχο ή μη-καταναλωνόταν πριν τα γεύματα μαζί με τσιπς και ξηρούς καρπούς. Σταδιακά, έγινε καθημερινή συνήθεια των Ιταλών. Συχνά, η ώρα του aperitivo παίρνει… παράταση και κλέβει τον χρόνο του δείπνου που αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας.

Από την Ιωάννα Ζέρβα

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Το τυρί στις εικαστικές τέχνες

Taste and Hospitality

Booking: Θα πάρει χρόνια η ανάκαμψη του ταξιδιωτικού κλάδου

Taste and Hospitality

«Σκυλάδικα»: Όταν η φωνή των τραγουδιστών μοιάζει με ασθματικό λυγμό σκύλου! (ΦΩΤΟΣ)

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!