Νέα Νεα της Αγορας

Αυτά είναι τα δέκα ξενοδοχεία νοίκιασαν παραλία για 100 χρόνια!

Δέκα ξενοδοχεία χρησιμοποιούν ως πισίνα την κρατική γη που βρίσκεται μπροστά από τις μονάδες τους και παρ’ όλο ότι οι παραλίες θεωρείται ότι είναι ελεύθερες για τους λουόμενος και γενικά το κοινό, στην πραγματικότητα σε κάποια σημεία η παραλία εμφανίζεται ως ιδιοκτησία των ξενοδόχων.

Σε τρία από αυτά και συγκεκριμένα στα ξενοδοχεία «Amathus», «Poseidonia» και «Atlantica Bay», που βρίσκονται εντός των ορίων του Κοινοτικού Συμβουλίου, Αγίου Τύχωνα, έχει εκμισθωθεί από το κράτος η παραλία μπροστά από τα ξενοδοχεία για 100 χρόνια.

Οι εννέα από τις δέκα παραλίες βρίσκονται στη Λεμεσό και μερικές από τις ξενοδοχειακές μονάδες που αξιοποιούν τις παραλίες θεωρούνται από τις καλύτερες που υπάρχουν. Οι ξενοδόχοι της Λεμεσού εμφανίζονται να ευνοήθηκαν σε σχέση με συναδέλφους τους σε άλλες παραλιακές πόλεις αφού εκτός από την Πάφο, όπου υπάρχει η δέκατη ξενοδοχειακή μονάδα που απολαμβάνει το «ειδικό καθεστώς», στις υπόλοιπες πόλεις, δηλαδή τη Λάρνακα και την ελεύθερη Αμμόχωστο, δεν υπάρχουν ξενοδοχεία που χρησιμοποιούν τις παραλίες ως «δικές τους». Σημειώνεται, ότι τα τελευταία χρόνια, πολλές από τις παραλιακές Τοπικές Αρχές προκηρύσσουν διαγωνισμούς και όποιος προσφέρει περισσότερα χρήματα αναλαμβάνει τη διαχείριση των παραλιών. Σημειώνεται, ωστόσο, πως κάποια από τα ξενοδοχεία χρησιμοποιούν τις παραλίες που βρίσκονται μπροστά από τις μονάδες τους εδώ και αρκετά χρόνια.

Με βάση απάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή, σε ερώτηση του βουλευτή Νίκου Κέττηρου (η ερώτηση είχε υποβληθεί στις 20 Νοεμβρίου 2019), τα ξενοδοχεία που χρησιμοποιούν τις παραλίες είναι τα ακολουθα: Στη Λεμεσό τις παραλίες  εκμεταλλεύονται τα ξενοδοχεία «Parklane», «Grand Resort», «Elias Beach Hotel», «Amathus», «Poseidonia», «Atlantica Bay», «Mediterranean», «Four Seasons» και «St. Raphael».

Στην Πάφο, την παραλία μπροστά από την μονάδα του, αξιοποιεί το ξενοδοχείο «Olympic Lagoon».

Πιο αναλυτικά, η ερώτηση αφορούσε το ποια ξενοδοχεία χρησιμοποιούν τις παραλίες μπροστά τις μονάδες τους ειδικά στην Αμμόχωστο, ενώ παράλληλα, ζητήθηκε απάντηση σχετικά με το καθεστώς που επικρατεί παγκυπρίως μπροστά από τα ξενοδοχεία. 

Στην απάντηση του υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή καταγράφονται και τα εξής:

Στην Επαρχία Πάφου υπάρχει μόνο μία παραλία παραχωρημένη σε ξενοδοχειακή μονάδα. Συγκεκριμένα, για μέρος της κρατικής παραλιακής γης του τεμαχίου με αρ. 290, Φ/Σχ. 51/19.4.Ill, μπροστά από το ξενοδοχείο «Olympic Lagoon», χορηγήθηκε στις 28.2.1994 άδεια χρήσης στην τότε ιδιοκτήτρια εταιρεία Claridge Investments Ltd. Με βάση τη σχετική συμφωνία, η εταιρεία θα χρησιμοποιεί το ακίνητο αποκλειστικά και μόνο για την τοποθέτηση καρεκλών και κρεβατιών της θάλασσας για εξυπηρέτηση των πελατών του ξενοδοχείου που λειτουργεί στα παρακείμενα ακίνητά του με αρ. τεμαχίων 250, 251 και 377. Να σημειωθεί ότι το κοινό έχει ελεύθερη πρόσβαση προς την παραλία μπροστά από το ξενοδοχείο, μέσω των παραλιακών πεζόδρομων (παράλληλοι και κάθετοι).

Σε ό,τι αφορά την Επαρχία Λεμεσού αναφέρονται τα ακόλουθα:

– Το ξενοδοχείο «Parklane» στην Κοινότητα Πύργου έχει εξασφαλίσει άδεια χρήσης, εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας, μέρους του τεμαχίου με αρ. 467, Φ/Σχ. 54/47, για χώρο πρασίνου, αναψυχής και πρόσβασης προς την παραλία. Μπροστά από το ξενοδοχείο, η δημόσια παραλία ενοικιάζεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο Πύργου στο ξενοδοχείο για παροχή υπηρεσιών, με βάση τη διαδικασία προκήρυξης προσφορών. Σημειώνεται ότι το κοινό μπορεί να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες που προσφέρονται (κρεβατάκια θάλασσας και ομπρέλες), έναντι τέλους. 

– Το ξενοδοχείο «St. Raphael» έχει εξασφαλίσει άδεια παροχής υπηρεσιών για τη δημόσια παραλία που βρίσκεται μπροστά από το ξενοδοχείο.

– Εντός των ορίων του Κοινοτικού Συμβουλίου Παρεκκλησιάς, βρίσκονται τα ξενοδοχεία «GrandResort» και «Elias Beach Hotel», τα οποία καταβάλλουν χρονιαίο ενοίκιο στο Κοινοτικό Συμβούλιο Παρεκκλησιάς, για παροχή υπηρεσιών στη δημόσια παραλία που βρίσκεται μπροστά από τα δύο ξενοδοχεία και χρήση των υπηρεσιών, αποκλειστικά για τους πελάτες των δύο ξενοδοχείων.

– Τα ξενοδοχεία «Amathus», «Poseidonia» και «Atlantica Bay», που βρίσκονται εντός των ορίων του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγίου Τύχωνα, έχουν εκμισθώσει από το κράτος την παραλία μπροστά από τα ξενοδοχεία για 100 χρόνια και καταβάλλουν αντίτιμο στο Κοινοτικό Συμβούλιο, ανάλογα με τα κρεβατάκια/ομπρέλες που τοποθετούνται για χρήση από το κοινό.

-Τα ξενοδοχεία «Mediterranean» και «Four Seasons» έχουν συμβληθεί κατόπιν προσφορών με το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Τύχωνα για την παροχή υπηρεσιών, εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας μπροστά από τα εν λόγω ξενοδοχεία.

Γλίτωσε τελικά η παραλία της… Λευκωσίας

Όπως προκύπτει από την απάντηση, η παραλία της… Λευκωσίας δεν παραχωρήθηκε σε οποιοδήποτε ξενοδόχο. Συγκεκριμένα, στην απάντηση αναφέρεται ότι: 

«Επισημαίνεται ότι στις Επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου δεν υπάρχουν περιπτώσεις παραλιών οι οποίες έχουν παραχωρηθεί για αποκλειστική χρήση από συγκεκριμένες ξενοδοχειακές μονάδες».

Τέλος, επισημαίνεται, ότι το ευρύτερο θέμα παροχής άδειας υπηρεσιών και διευκολύνσεων στις παραλίες, άπτεται των αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών, σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας.  

Βάσος Βασιλείου   

ΦΩΤΟ:Αρχείου

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Βανδαλισμοί στην Παναγία Σουμελά – Οι “εξηγήσεις” της Τουρκίας (ΦΩΤΟΣ)

Taste and Hospitality

Ανοίγει η εστίαση μόνο σε εξωτερικούς χώρους την Τρίτη

Taste and Hospitality

“Το δίδυμο αδερφάκι” της Κύπρου όπου οι μόνιμοι κάτοικοι του είναι γλάροι (BINTEO)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!