Γεύσεις Συμβουλές από τους Ειδικούς

Τα λάθη που κάνεις στην ψησταριά και καταστρέφεις το κοτόπουλο

Πόσες και πόσες φορές σε ένα μπάρμπεκιου δεν έχεις καταστρέψει ένα κοτόπουλο στη σχάρα; Ξηρό, καμμένο και χωρίς γεύση είναι μόνο κάποιες από τις συνέπειες των βασικών λαθών που κάνεις πριν ακουμπήσεις το πτηνό στη φωτιά. Αλλά γι αυτό είμαστε εμείς εδώ, να σε κάνουμε μάστορα και στο ψήσιμο του κοτόπουλου – με αφορμή και την επερχόμενη Τσικνοπέμπτη. Το κοτόπουλο στη σχάρα λοιπόν πρέπει να είναι μαγκιά, όχι αυτοταπείνωση (sic). Πρέπει να είναι ζουμερό, τρυφερό και φυσικά γεμάτο γεύση.Διάβασε λοιπόν παρακάτω ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνεις και πώς να τα αποφύγεις.

To ψήνεις όλη την ώρα σε δυνατή φωτιά

Όχι, το κοτόπουλο στις φλόγες δεν είναι επιλογή. Σταμάτα να του φέρεσαι σαν μάγισσα του 15ου αιώνα. Η δυνατή φωτιά είναι σημαντική για την τραγανή πέτσα (ποιος δεν τη λατρεύει;) αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με σύνεση και σοφία. Η μεσαία προς χαμηλή φωτιά είναι ιδανική, ειδικά για μια ψησταριά με κάρβουνα, για να πετύχεις το τέλεια ψημένο κοτόπουλο.

Κάθε σάλτσα στον καιρό της

Κι εγώ λατρεύω τις σάλτσες. Πολύ. Το μαρτυρούν άλλωστε και οι καλοσχηματισμένοι κοιλιακοί. Που δεν έχω. Αλλά το να παίρνεις το πινέλο και να γεμίζεις τα κομμάτια του κοτόπουλου σε κάθε χιλιοστό τους με BBQ sauce από το πρώτο δευτερόλεπτο που ακουμπούν στη σχάρα είναι μεγάλο λάθος. Οι πιο πολλές σάλτσες άλλωστε περιέχουν ζάχαρη, που βοηθά το κρέας να καεί πολύ πιο γρήγορα. Κράτα τη σάλτσα σου για τα τελευταία λεπτά του ψησίματος.

Συμπεριφέρεσαι σε όλα τα κομμάτια με τον ίδιο τρόπο

Με κόκαλα και χωρίς, με δέρμα ή δίχως αυτό. Κάθε είδος και κομμάτι κοτόπουλουείναι διαφορετικό και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Όταν υπάρχει κόκαλο στο στήθος για παράδειγμα, χρειάζεται περισσότερος χρόνος ψησίματος. Οφείλεις λοιπόν να ψήνεις μαζί τα όμοια κομμάτια για το ιδανικότερο και πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

Παίρνεις φτηνό πρά(γ)μα

Ξέρω, οι καιροί είναι δύσκολοι αλλά μην μπεις στον πειρασμό να αγοράσεις το φθηνότερο κοτόπουλο στο σούπερ μάρκετ. Έτσι θα γλιτώσεις μεν χρήματα αλλά θα στερηθείς την απόλαυση που μπορεί να σου προσφέρει ένα νόστιμο κοτόπουλο. Το ψήσιμο άλλωστε είναι απλά ένας τρόπος για να αναδείξεις την ποιότητα των υλικών που βάζεις πάνω στη σχάρα.

Του Μπάμπη Δούκα

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Φτιάξε μόνος σου σούπερ κοκτέιλ με καρπούζι

Taste and Hospitality

Αυτό το κέικ με μέλι είναι εύκολο και μοσχοβολά

Taste and Hospitality

Της χημείας τα ακατανόητα: Η σαμπάνια

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!