Νέα Νεα της Αγορας

Στον αέρα τμήμα του παραλιακού Λεμεσού (ΦΩΤΟ)

Όσοι χρησιμοποιούν τμήμα του παραλιακού πεζόδρομου στην περιοχή Αγίου Τύχωνα συμβουλεύονται να κάνουν ασφάλεια ζωής μέχρι να επιδιορθωθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν στα υποστυλώματα, αφού όπως προκύπτει και από τις φωτογραφίες, κατέστη επικίνδυνο το συγκεκριμένο σημείο. 

Κάποια από τα υποστυλώματα λύγισαν/ στράβωσαν, ενώ οι λεπτές μεταλλικές κολόνες φέρονται να είναι δεμένες με σχοινί ή να έχουν φύγει οι πέτρες και το μπετόν που τις κρατούσαν σε σημείο που μοιάζουν μετέωρες. Κάποια άλλα υποστυλώματα έχουν σκουριάσει σε βαθμό που είναι αμφίβολο πόσο θα αντέξουν. Αξίζει να σημειωθεί, πως η σκουριά δεν σχετίζεται με τη θαλασσοταραχή και ούτε προκλήθηκε σε μερικές ώρες αλλά σε βάθος χρόνου ένεκα της επαφής με το νερό και γενικά την υγρασία.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί, πως ο πεζόδρομος χρησιμοποιείται από χιλιάδες κόσμου και ειδικά την περίοδο του κορωνοϊού, το περπάτημα στον παραλιακό της Λεμεσού θεωρείται διέξοδος για πολλούς, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. 

3839612104886000 p-araliskow2

 Ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών εισηγείται ότι θα πρέπει να απαγορευθεί αμέσως η πρόσβαση στα επικίνδυνα σημεία του πεζόδρομου μέχρι την επιδιόρθωσή τους, ώστε να διασφαλιστούν οι κάτοικοι της περιοχής και οι περιηγητές. 

Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγίου Τύχωνα, Πάμπος Ιωάννου, με τον οποίον επικοινωνήσαμε, απέδωσε την κατάσταση που δημιουργήθηκε σε τρικυμία του περασμένου Νοεμβρίου και πρόσθεσε πως οι ζημιές θα αποκατασταθούν μόλις σταματήσει η θαλασσοταραχή. 

Υποστήριξε δε, πως τα κύματα έφταναν τα τρία μέτρα και με την ορμή τους παρέσυραν και πέτρες της θάλασσας οι οποίες κτύπησαν τα υποστυλώματα στα οποία προξενήθηκαν ζημιές. Στη συνέχεια, ακολούθησε θαλασσοταραχή και σε άλλες περιπτώσεις, οπόταν, όπως είπε, η κατάσταση επιδεινώθηκε.

Όπως ανέφερε, επειδή θα γίνει ηλεκτροκόλληση το νερό της θάλασσας δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με τα σημεία τα οποία θα ηλεκτροκολληθούν.

Σχετικές φωτογραφίες οι οποίες είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο εστάλησαν και στο Κοινοτικό Συμβούλιο και ο κοινοτάρχης ανέφερε πως ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή. 

«Κάνουμε ότι μπορούμε για να είναι ασφαλής ο πεζόδρομος», είπε ο κ. Ιωάννου, ο οποίος πρόσθεσε, πως ήδη το συμβούλιο προμηθεύτηκε τα απαιτούμενα υλικά. Οι εργασίες θα εκτελεστούν από συνεργείο του Κοινοτικού Συμβουλίου, συμπλήρωσε. 

Ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου με ανακοίνωση του εκφράζει την «έντονη ανησυχία του για την επικίνδυνη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο παραλιακός πεζόδρομος στην περιοχή του Αγίου Τύχωνα στη Λεμεσό. Στην ανακοίνωση παραπέμπει και σε σχετικό φωτογραφικό υλικό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο.

«Αντιλαμβανόμαστε», συνεχίζει «η ανακοίνωση, ότι τα σημαντικά προβλήματα που παρουσιάζονται πιθανόν να οφείλονται στην συνύπαρξη και την αρνητική αλληλεπίδραση των περιβαλλοντικών και ανθρωπογενών παραγόντων και συγκεκριμένα του σχεδιασμού και κατασκευής των πεζογεφυρών στη ζώνη των ακτών». 

Ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών εισηγείται όπως επιθεωρηθεί αμέσως η περιοχή που παρατηρήθηκαν τα προβλήματα, ώστε να διαφανεί η ακριβής έκταση της διάβρωσης και να αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η συντήρηση.

Σε σχετική ανάρτηση πολιτικού μηχανικού αναφέρονται και τα εξής: «Νομίζω χρειάζεται επείγον κάποιος αρμόδιος να περπατήσει κάτω από την πεζογέφυρα πριν μας βρει το κακό. Εκατοντάδες οι πεζοί απολαμβάνουν την βόλτα τους αμέριμνοι. Οι φωτογραφίες μιλούν μόνες τους.

-Θεμέλια των κολώνων πλήρως διαβρωμένα. 

-Κολόνες κτυπημένες και τελείως άχρηστες.

-Bracing προφανώς μεταγενέστερα τοποθετημένο, από σωλήνες κληματαριών πλήρως διαβρωμένες και κολλημένες επί stainless Steel. Άλλες πάλι δεμένες με σχοινιά. 

-Το πάτωμα από ξυλεία σε πολλά σημεία έχουν χαλαρώσει». 

Το 2020 προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές

Τον Φεβρουάριο του 2020 ο «Φ» είχε γράψει για τις ζημιές που υπέστη ο παραλιακός πεζόδρομος στην περιοχή Αγίου Τύχωνα στη Λεμεσό, μήκους πέντε χιλιομέτρων.

Στο δημοσίευμα μας αναφερόταν πως «τρία σημεία του παραλιακού πεζόδρομου, σε απόσταση περίπου 250 μέτρων, φαίνεται να έχουν καταστραφεί ενώ τουβλάκια λείπουν από διάφορα σημεία καθ’ όλο το μήκος του πεζόδρομου. Σε κάποια σημεία ο πεζόδρομος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια, ενώ οι ζημιές θα διευρύνονται αν δεν αποκατασταθούν».

Στο δημοσίευμα είχε περιληφθεί και επιστολή του προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου, Αγίου Τύχωνα, Πάμπου Ιωάννου με την οποία ζητείτο η συνδρομή του κράτους ώστε να επιδιορθωθεί ο πεζόδρομος. Το κόστος επιδιόρθωσης είχε εκτιμηθεί στις €400.000 και όπως ανέφερε χθες στον «Φ» ο κ. Ιωάννου, ύστερα και από δημοσιεύματα η κυβέρνηση κατέβαλε το ποσόν που απαιτείτο και ο πεζόδρομος επιδιορθώθηκε.

Ο κοινοτάρχης είχε αποδώσει τότε τις ζημιές σε «θυελλώδεις άνεμους και η σφοδρή θαλασσοταραχή που κατέστρεφαν ολοσχερώς τμήματα του πεζόδρομου, έχοντας καταστήσει αδύνατη τη χρήση του». Παράλληλα, είχε ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο έχει περιορίσει την πρόσβαση στα συγκεκριμένα τμήματα για σκοπούς ασφάλειας του κοινού ενώ ταυτόχρονα προκήρυξε προφορά για την επιδιόρθωση του πεζόδρομου, με στόχο την, όσο το δυνατό, καλύτερη αποκατάσταση των ζημιών, ώστε να προλάβει την επερχόμενη τουριστική περίοδο. 

 Βάσος Βασιλείου   

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Βαρώσια: Έδωσαν στη Λεωφόρο Κένεντι το όνομα του στρατηγού της εισβολής

Taste and Hospitality

Τρόοδος: Καταλύματα παραμένουν ανοιχτά κόντρα, παρά την μείωση των κρατήσεων

Taste and Hospitality

5 Χριστουγεννιάτικα Χωριά ανακοίνωσε το Υφ. Τουρισμού

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!