Επιχειρηματικά Νεα της Αγορας

Γεροσκήπου: Προς κατεδάφιση «Asimina Suites Hotel» – Ποιο το πλάνο

Το πράσινο φως για κατεδάφιση του ξενοδοχείου «Asimina Suites Hotel» στη Γεροσκήπου και κατασκευή τριών νέων κτηρίων 9 ορόφων με συνολικά 57 διαμερίσματα, εντός του ίδιου χώρου, άναψε η Περιβαλλοντική Αρχή.

Σύμφωνα με την Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) που συνόδευε το αίτημα της εταιρείας «Α/φοι Κωνσταντίνου-Αναπτυξιακές επιχειρήσεις», το προτεινόμενο έργο θα αποτελεί μικτή τουριστική ανάπτυξη σε συνδυασμό με το παρακείμενο «Pioneer hotel» το οποίο ανήκει στην ίδια εταιρεία.

Περιγραφή έργου


Όπως έχει αναφερθεί και εισαγωγικά, το έργο αφορά στην κατεδάφιση του υφιστάμενου τριώροφου ξενοδοχείου «Asimina Suites Hotel» και την κατασκευή τριών νέων κτηρίων με διαμερίσματα

Τα κτήρια θα έχουν 9 ορόφους το κάθε ένα και ύψος 34 μέτρα από το υφιστάμενο επίπεδο του εδάφους, ενώ η συνολική δυναμικότητα του έργου θα είναι 57 διαμερίσματα, 19 σε κάθε κτήριο

Από το ισόγειο μέχρι τον 8ο όροφο θα υπάρχουν 2 διαμερίσματα των τριών υπνοδωματίων ανά όροφο, ενώ στον ένατο όροφο κάθε κτηρίου θα υπάρχει ένα διαμέρισμα των 5 υπνοδωματίων

Επιπρόσθετα, θα κατασκευαστεί υπόγειος χώρος στάθμευσης με 86 θέσεις, εκ των οποίων οι 5 θέσεις θα είναι για άτομα με κινητικά προβλήματα, ενώ η υφιστάμενη πισίνα του ξενοδοχείου θα διατηρηθεί και θα υπάρχει χώρος πρασίνου έκτασης 2870 τ.μ..

Σύμφωνα με την Μελέτη, η δόμηση του προτεινόμενου έργου ανέρχεται σε 11.265 τ.μ. ενώ η κάλυψη του προτεινόμενου έργου 3264 τ.μ., σύμφωνα με τις απαιτήσεις και διαβουλεύσεις με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Σημειώνεται ότι, το υφιστάμενο ξενοδοχείο πέντε αστέρων προς κατεδάφιση, είναι δυναμικότητας 220 κλινών με συνολικά 110 σουίτες και είναι κτισμένο σε 5 επίπεδα. Το συνολικό εμβαδό του ξενοδοχείου είναι 12625.35m2 και έχει ύψος 21 μέτρα.

Α

ΕΙΚΟΝΑ 1: Υφιστάμενο ξενοδοχείο προς κατεδάφιση (δυτική μεριά).



Η διαδικασία κατεδάφισης
Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί πως, πριν την κατεδάφιση του υφιστάμενου ξενοδοχείου θα απαιτηθεί η απομάκρυνση του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, των αγωγών νερού, των θυρών, των παραθύρων και άλλων αντικειμένων (έπιπλα, κρεβάτια, ψυγεία, κλιματιστικά, κ.τ.λ.), ενώ η κατεδάφιση του κτηρίου θα γίνει από έμπειρο εργολάβο, χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό, και λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας. 

Η κατεδάφιση του κτηρίου θα γίνει με εκσκαφέα, εξοπλισμένο με μακρύ μηχανικό βραχίονα και λαβή, ενώ σε περίπτωση που απαιτείται κατεδάφιση μεταλλικών στοιχείων, στο τέλος του βραχίονα θα τοποθετείται ειδικό ψαλίδι. 

Αξίζει, δε, να αναφερθεί πως, η κατεδάφιση θα ξεκινήσει από το πάνω μέρος του κτηρίου και θα συνεχίσει προς τα κάτω, ώστε να μην επηρεαστεί η σταθερότητα του κτηρίου και υπάρξει αστάθεια ή/και ανεξέλεγκτη κατάρρευση.

Μετά την κατεδάφιση, θα γίνει εκσκαφή του χώρου σε βάθος 3 μέτρων για κατασκευή του υπόγειου χώρου στάθμευσης και την θεμελίωση του κτηρίου.

Σύμφωνα, εξάλλου, με την Μελέτη, το σύνολο των εργασιών θα διαρκέσει 15 μήνες.

α

ΕΙΚΟΝΑ 2: Κάτοψη υφιστάμενου ξενοδοχείου προς κατεδάφιση (σκιαγραφημένο)

Επισημαίνεται ότι, ο χώρος που θα ανεγερθούν τα κτήρια έχει υψόμετρο 6.30 μ. πάνω από την μέση στάθμη της θάλασσας, ενώ η τελική εκσκαφή θα έχει βάθος 3 μέτρα, δηλαδή σε υψόμετρο 3.3 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στο ίδιο υψόμετρο βρίσκεται ο υπόγειος χώρος του υφιστάμενου ξενοδοχείου, όπως και οι εξωτερικοί χώροι με την πισίνα οι οποίοι θα διατηρηθούν στο νέο έργο. Ως εκ τούτου, εκτιμάται πως δεν θα απαιτηθεί αποστράγγιση του υπόγειου νερού για την κατασκευή του υπόγειου χώρου.

Χωροθέτηση έργου
Το προτεινόμενο έργο θα ανεγερθεί εντός του τεμαχίου 188, του Φύλλου/Σχεδίου 51/27Ε1, στην τοποθεσία Μούλια στο παραλιακό μέτωπο του δήμου Γεροσκήπου. 

Η πολεοδομική ζώνη της περιοχής είναι Τ1γ (τουριστική ζώνη) όπου ο επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης είναι 0.5, o συντελεστής κάλυψης 0.25, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ορόφων είναι τρείς και το μέγιστο ύψος κτηρίου 13.5 μέτρα. 

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες και οργανωμένη παραλία.

α

ΕΙΚΟΝΑ 3: Χωροθέτηση έργου.

Περιγραφή περιβάλλοντος
Το τεμάχιο της προτεινόμενης ανάπτυξης βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της Γεροσκήπου, όπου βρίσκονται πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και χώροι παροχής υπηρεσιών (εστιατόρια, mini markets, καφετέριες κτλ.). Βόρεια της περιοχής μελέτης υπάρχουν άδεια οικόπεδα και λίγες καλλιέργειες λαχανικών και ελαιόδεντρων. Η περιοχή μελέτης έχει επίπεδο ανάγλυφο με υψόμετρο 6m πάνω από την μέση στάθμη της θάλασσας.

Γεωλογικά η περιοχή καλύπτεται από αλλουβιακές και κολλουβιακές αποθέσεις, ενώ εμπίπτει σε σεισμική ζώνη 3 και ζώνη γεωλογικής καταλληλότητας 2.

α

ΕΙΚΟΝΑ 4: Άμεση και ευρύτερη περιοχή μελέτης

Η περιοχή βρίσκεται εντός της λεκάνης απορροής του Ποταμού Γεροσκήπου και εμπίπτει εντός του παράκτιου υδροφορέα Πάφου, ενώ το κοντινότερο επιφανειακό υδατικό σώμα είναι ο ποταμός Έζουσας, στα 1.7 km στα ανατολικά. 

Επίσης, η περιοχή του δικτύου Natura2000, ‘ΤΚΣ-Θαλάσσια Περιοχή Μούλια, CY4-16’ βρίσκεται 1.15 km νότια, ενώ η περιοχή ‘ΖΕΠ-Εκβολές Ποταμών Έζουσας, Ξερού και Διαρίζου, CY4-18’ βρίσκεται 2 km στα ανατολικά.

Εξάλλου, στην άμεση περιοχή μελέτης δεν υπάρχει καθόλου φυσική βλάστηση, παρά μόνο ο ιδιωτικός χώρος πρασίνου του ξενοδοχείου με γκαζόν και περίπου 30 δέντρα, ο οποίος θα διατηρηθεί.

Σημειώνεται πως, η ζώνη προστασίας της παραλίας απέχει 20 μέτρα από το κοντινότερο σημείο ανέγερσης των κτηρίων, ενώ η κοντινότερη οργανωμένη παραλία κολύμβησης βρίσκεται 450 μέτρα στα δυτικά.

Α

ΕΙΚΟΝΑ 5: Μπροστινή και πλάγια όψη προτεινόμενου έργου.

Χωροταξικά δεδομένα
Στην ευρύτερη περιοχή μελέτης (ακτίνα 500 μέτρων από τα όρια του τεμαχίου ανάπτυξης), συναντώνται οι εξής αναπτύξεις:

  • 6 ξενοδοχεία, σε αποστάσεις 0 μέχρι 330 μέτρα από το έργο
  • Σταθμό ταξί, 260 μέτρα βόρεια
  • Καζίνο, 130 μέτρα βορειοδυτικά
  • 2 οικιστικά συγκροτήματα, 200 και 270 μέτρα
  • Εκκλησάκι, 80 μέτρα νοτιοανατολικά
  • Ελαιώνας, πορτοκαλεώνας και καλλιέργειες λαχανικών σε απόσταση >100 μέτρων.
α

ΕΙΚΟΝΑ 6: Υφιστάμενες αναπτύξεις στην ευρύτερη περιοχή μελέτης (Η = Hotel).

Σε μεγαλύτερη απόσταση, βρίσκονται οι πιο κάτω αναπτύξεις

  • Αεροδρόμιο Πάφου, 3.5km ανατολικά
  • Εστιατόριο & Λούνα Πάρκ, 600m ανατολικά
  • Υδροπάρκο, 520m βορειοανατολικά
  • Δημοτικό γήπεδο, 550m βορειοανατολικά
  • Δημοτική πισίνα, 740m βορειοανατολικά
  • Παραλίες κολύμβησης, 600m ανατολικά & 500m δυτικά



Ανάγκες σε προσωπικό
Σύμφωνα, ακόμη, με την ΜΕΕΠ, ο μέσος αριθμός ατόμων που αναμένεται να είναι παρόντες στο εργοτάξιο σε καθημερινή βάση, θα είναι περίπου 80

Ο αριθμός αυτός δεν θα είναι σταθερός για όλη την διάρκεια κατασκευής, αλλά θα μεταβάλλεται ανάλογα με το είδος των εργασιών που εκτελούνται.

Για την λειτουργία του έργου θα απαιτηθούν μόνο 2-3 άτομα για τον καθαρισμό και την συντήρηση των κοινόχρηστων χώρων.

Του Μάριου Αδάμου

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Πόσο αλκοόλ αντέχει το ήπαρ και άλλα πολύτιμα μυστικά για τη διατροφή των γιορτών

Taste and Hospitality

Μετά το Παραλίμνι, η Λάρνακα κλείνει καφέ και εστιατόρια (Αναλυτικά)

Taste and Hospitality

Emirates διοργανώνει open day πρόσληψης νέων μελών

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!