Γεύσεις Γλυκά Παρουσίαση

Kaizerschmarrn: Η αγαπημένη «σαχλαμάρα του αυτοκράτορα» στο τραπέζι σου

Το Kaizerschmarr(e)n (Κάιζερσμάρν), ή αλλιώς « η σαχλαμάρα του αυτοκράτορα», είναι ένα δημοφιλές ζεστό επιδόρπιο ή και μικρό γεύμα στην Αυστρία, τη Βαυαρία και σε κάποια μέρη της πρώην Αυστροουγγαρίας. Είναι ένα είδος ελαφριάς τηγανίτας και λέγεται πως το επιδόρπιο φτιάχτηκε για πρώτη φορά για τον Αυστριακό αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ τον 1ο.

Υπάρχουν πολλές εκδοχές της ιστορίας, με μία από αυτές να θέλει τη γυναίκα του αυτοκράτορα, την Ελισάβετ της Βαυαρίας, με εμμονές με τη λεπτή της μέση, να είχε δώσει εντολή στο μάγειρα του παλατιού να σερβίρει μόνο ελαφρά γλυκά, προς απογοήτευση του καλοφαγά συζύγου της.

Δοκιμάζοντας την καινούργια συνταγή του μάγειρα, η αυτοκράτειρα τη βρήκε πολύ πλούσια σε υλικά και αρνήθηκε να φάει. Ο απηυδισμένος αυτοκράτορας πήρε το πιάτο της γυναίκας του και χαριτολογώντας είπε «για να δοκιμάσουμε τη ‘σαχλαμάρα’ που έφτιαξε ο μάγειρας». Η ‘σαχλαμάρα’ λέγεται πως του άρεσε τόσο, που έφαγε και τη μερίδα της γυναίκας του.

csm_Karamellisierter-Kaiserschmarrn-c-kurt-michael-westermann-2640_d0912e4085.jpg

Το Kaizerschmarrn, εκτός από πολύ δημοφιλές επιδόρπιο, είναι αφράτο, μοσχοβολάει και κυρίως έχει θεϊκή γεύση.

Υλικά για 4 άτομα

Kaiserschmarrn-Zutaten-2-1024x684.jpg

4 αυγά

125ml γάλα

125 γραμμάρια αλεύρι

Μια πρέζα αλάτι

½ κουταλάκι του γλυκού baking powder

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

Σταφίδες (προαιρετικά)

4 κουταλιές της σούπας μαλακό βούτυρο

Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

(χρόνος προετοιμασίας 15-30 λεπτά)

1.       Το πρώτο που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να χωρίσεις τα ασπράδια από τους κρόκους των αυγών. Ανακατεύεις το γάλα, το αλεύρι, το αλάτι, το baking powder, τη ζάχαρη και τους κρόκους των αυγών πολύ καλά και τα αφήνεις να ξεκουραστούν για 10 λεπτά.

2.       Στο μεταξύ ανακατεύεις τα ασπράδια των αυγών μέχρι να έχεις μια σφιχτή μαρέγκα κι αναμειγνύεις τη μαρέγκα με το υπόλοιπο μείγμα σου. Αν θέλεις προσθέτεις σταφίδες.

Σφιχτή μαρέγκα
Σφιχτή μαρέγκα

3.       Στη συνέχεια λιώνεις το μισό από το βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Ρίχνεις το μείγμα σου και το αφήνεις σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει ένα χρυσό-καφέ χρώμα. Το αναποδογυρίζεις, και αφού προσθέσεις και το υπόλοιπο βούτυρο, το αφήνεις να πάρει χρώμα και από την άλλη πλευρά.

4.       Μόλις είναι σχεδόν έτοιμο, μην ξεχάσεις να κόψεις το μείγμα σε κομματάκια, τα οποία αφήνεις να ψηθούν ελάχιστα λεπτά ακόμα. 

Για το σερβίρισμα πασπάλισε τα με ζάχαρη άχνη. Αν θέλεις την αυθεντική εκδοχή πρόσθεσε κομπόστα δαμάσκηνο (εναλλακτικά μπορείς να βάλεις ό,τι κομπόστα ή μαρμελάδα σου αρέσει.)

 Δες την συνταγή στο παρακάτω βίντεο:

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Δίχρωμο ζελέ με κεράσια

Taste and Hospitality

Το πρώτο Γερμανικό κρασί που βαθμολογήθηκε με 100 πόντους βγαίνει για πώληση με 3.000 λίρες

Taste and Hospitality

5 λέξεις για το κρασί που ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να φοβόμαστε

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!