Εφοδιαστική Αλυσίδα Κυπριακά Προϊόντα

Το κατοχυρωμένο γλυκό τριαντάφυλλο

Το «Γλυκό Τριαντάφυλλο Αγρού (ΠΓΕ)» είναι ένα μείγμα ροδοπέταλων, ζάχαρης και νερού για την παραγωγή του οποίου χρησιμοποιούνται ροδοπέταλα χωρίς το κοτσάνι της τριανταφυλλιάς «Ροδή η Δαμασκηνή» ή, όπως είναι γνωστή στην Κύπρο, αρωματική τριανταφυλλιά του Αγρού. Οι τριανταφυλλιές καλλιεργούνται αποκλειστικά σε αγροτεμάχια στην κοινότητα Αγρού. Η συγκομιδή τους γίνεται μόνο κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν τα τριαντάφυλλα δεν είναι ακόμη τελείως ανοικτά και τα πέταλα εξακολουθούν να είναι νωπά.


 Η διαδικασία κατοχύρωσης ξεκίνησε το 2013 περίπου με πρωτοβουλία της μοναδικής εγκεκριμένης παραγωγού του προϊόντος στην κοινότητα και ολοκληρώθηκε το 2019. Γενικότερα, ο Αγρός φημίζεται για την παραγωγή τριανταφύλλων από την αρωματική τριανταφυλλιά Ροδή τη Δαμασκηνή (rosa damascena), η οποία ευδοκιμεί στο μικροκλίμα του Αγρού και καλλιεργείται εκεί για πάνω από 100 χρόνια. Το γλυκό τριαντάφυλλο παρασκευαζόταν παλαιότερα από τις γυναίκες του Αγρού έχοντας ως πρωταρχικό σκοπό την αξιοποίηση των φαρμακευτικών του ιδιοτήτων κατά της δυσκοιλιότητας.  Η κατοχύρωση του γλυκού τριανταφύλλου Αγρού ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης ανοίγει τον δρόμο στο προϊόν να ξεχωρίσει και να αναδείξει όχι μόνο τον ιδιαίτερο, παραδοσιακό τρόπο παραγωγής του, αλλά και τη χρήση αποκλειστικά της αρωματικής τριανταφυλλιάς που καλλιεργείται στην περιοχή.

Η κατοχύρωση σφραγίζει τη μοναδικότητα του προϊόντος και δίνει τα εργαλεία χρηματοδότησης για προώθηση και προβολή υποστηρίζοντας έτσι τον μοναδικό σήμερα τοπικό παραγωγό, αλλά και όσους άλλους στο μέλλον αποφασίσουν να παράγουν το ίδιο προϊόν στον Αγρό ακολουθώντας τις προδιαγραφές που αναγράφονται στον φάκελο κατοχύρωσης. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν στη διατήρηση της αυθεντικότητας μέσα στο ασφυκτικό περιβάλλον της παγκοσμιοποιημένης αγοράς η οποία επιβάλλει την ομογενοποίηση των προϊόντων.  Κάθε άνοιξη, όταν ανθίζει η τριανταφυλλιά, οι μοναδικής ομορφιάς καλλιέργειες γεμίζουν από ανθρώπινη παρουσία, μόχθο και αγάπη. Πολύ νωρίς το πρωί, γύρω στις πέντε, πριν ακόμη ο ήλιος χαράξει καλά-καλά και πριν ακόμη τα τριαντάφυλλα ανοίξουν εντελώς, αρχίζει η συγκομιδή, η οποία και διαρκεί μέχρι τις οκτώ. Τα ροδοπέταλα εκείνες τις ώρες διατηρούν τη φρεσκάδα και την υγρασία τους και μαζί την πλούσια περιεκτικότητά τους σε αιθέρια έλαια. 

Οι ιδιαίτερες ευεργετικές του ιδιότητες 

Μετά τη μεταφορά τους στον χώρο μεταποίησης, τα ροδοπέταλα αφαιρούνται από τον μίσχο και καθαρίζονται από τα υπόλοιπα μέρη του λουλουδιού. Πλένονται καλά και τοποθετούνται σε μεγάλα καζάνια, όπου θα βράσουν με την προσθήκη κρυσταλλικής ζάχαρης στη σωστή αναλογία, καθώς και πολύ λίγου χυμού λεμονιού. Η σωστή αναλογία, το σωστό βράσιμο και δέσιμο εξασφαλίζουν την τριζάτη υφή του γλυκού, καθώς και το πλούσιό του άρωμα και χρώμα. Το γλυκό, στη συνέχεια, αφού κρυώσει, συσκευάζεται σε αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια. 

Το γλυκό τριαντάφυλλο, το οποίο παλαιότερα ονομαζόταν από τους κατοίκους και ροδοζάχαρη, παρασκευαζόταν όχι μόνο επειδή αποτελούσε ένα πολύ ξεχωριστό γλυκό έδεσμα ιδανικό για κέρασμα, αλλά και για τις ιδιαίτερα ευεργετικές του ιδιότητες στην καλή λειτουργία του εντέρου. Για αρκετούς ανθρώπους, τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό, το γλυκό τριαντάφυλλο αποτελεί το πιο δραστικό φυσικό φάρμακο για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Τα ροδοπέταλα, αν και βρασμένα, διατηρούν αρκετές από τις βιταμίνες τους. Η περιεκτικότητα του γλυκού σε ζάχαρη προσφέρει ενέργεια στον οργανισμό. Δεν περιέχει καθόλου λιπαρά, γι’ αυτό και συστήνεται από διατροφολόγους.

Επίσης το τριαντάφυλλο, σε όλες τις μορφές μεταποίησής του, θεωρείται καταπραϋντικό και αντικαταθλιπτικό. Το γλυκό τριαντάφυλλο Αγρού συνοδεύει υπέροχα το παγωτό βανίλια ή μαστίχα, το μαχαλεπί, διάφορες κρέμες και γιαούρτι, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλειμμα σε ψωμί, καθώς και να αναδείξει τις γεύσεις ενός γλυκού κρασιού μαζί με το κατάλληλο τυρί.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Ο φθηνός εσπρέσο που απειλεί την παντοδυναμία των Starbucks

Taste and Hospitality

Ο Μαύρος Χρυσός της Κύπρου και το Χρυσαφένιο Παστέλι της Ανώγυρας

Taste and Hospitality

M.K Cultivini Cyprus: Η νοσταλγία των βασιλικών κρασιών

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!