Γεύσεις Συμβουλές από τους Ειδικούς

Γιατί κάποια συγκεκριμένα κρασιά μας φέρνουν πονοκέφαλο;

Όλοι βρεθήκαμε στο τέλος μιας βραδιάς-κι αφού έχουμε πιεί αρκετό κρασί- με έναν έντονο πονοκέφαλο. Για τους περισσότερους  η εξήγηση είναι ότι ήπιαμε πολύ κρασί και όχι αρκετό νερό. Η απλούστερη λύση είναι να συνειδητοποιούμε πόσο αλκοόλ καταναλώνουμε-και να φροντίζουμε να μην αφυδατωνόμαστε.

Πάντως για μια μερίδα του πληθυσμού οι πονοκέφαλοι μπορεί να εμφανίζονται ακόμα κι αν δεν πιούν πολύ κρασί.. Τί προκαλεί λοιπόν τους πονοκεφάλους αυτού του είδους και πώς μπορούμε να τους αποφύγουμε;

Υπάρχουν τρεις βασικοί ένοχοι και τρεις λύσεις αλλά πριν τους εξηγήσουμε ας καταρρίψουμε έναν μύθο–τα θειώδη ΔΕΝ προκαλούν πονοκέφαλο. Ενώ μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα άσθματος ,δεν είναι η αιτία των ενοχλητικών πονοκεφάλων.

Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε τους ένοχους..

  1. Πρώτος ένοχος– Οι τανίνες

Οι τανίνες είναι φυσικές ενώσεις που υπάρχουν στην φλούδα ,στα κουκούτσια και στα κοτσάνια των σταφυλιών. Διαπιστώνετε την επίδρασή τους κάθε φορά που πίνετε ένα κρασί που  δημιουργεί μια αίσθηση ξηρότητας στο στόμα-και για την πλειοψηφία δεν δημιουργούν πονοκέφαλο. Στην πραγματικότητα οι τανίνες είναι μια σπουδαία πηγή αντιοξειδωτικών. Πάντως ,αν το παθαίνετε συχνότερα  όταν πίνετε .κόκκινο κρασί, όπως ένα Cabernet Sauvignon ή Malbec,υπάρχει ένα γρήγορο τεστ για να δείτε αν οι τανίνες σας πειράζουν: Ετοιμάστε ένα φλιτζάνι  μαύρο τσάι  κι αφήστε το 10 λεπτά περισσότερο χρόνο από όσο αναγράφεται στις οδηγίες. Το μαύρο τσάι είναι ισχυρό σε τανίνες και αν το αφήσετε να μουλιάσει περισσότερη ώρα θα είναι σίγουρο πως απελευθερώθηκαν όλες στο νερό. Πιείτε το κι αν σας προκαλέσει πονοκέφαλο θα ξέρετε οτι σωστά υποπτευθήκατε τις τανίνες. Θα αποφεύγετε τα κόκκινα κρασιά και το πρόβλημα λύθηκε!

  1. Δεύτερος ένοχος – Τα σάκχαρα

Το αλκοόλ και τα σάκχαρα είναι δύο συστατικά που εάν συνδυαστούν μπορεί να προκαλέσουν δυνατούς πονοκεφάλους. Οταν το σώμα μας καταναλώνει αλκοόλ ή σάκχαρα χρειάζεται και αρκετό νερό για την κατεργασία τους. Αν δεν ενυδατώνεστε  καλά  ο οργανισμός αρχίζει να τραβάει νερό από  διάφορα σημεία του σώματος ,συμπεριλαμβανομένου του κεφαλιού. Καθώς τα υγρά αποθέματα εξαντλούνται, εκδηλώνεται ο πονοκέφαλος. Για να προστατευτείτε αποφύγετε τα επιδόρπια κρασιά καθώς και λευκά κρασιά όπως τα Riesling που γράφουν στην ετικέτα ημίξηρο ή γλυκό ( αν απολαμβάνετε τα Riesling σιγουρευτείτε ότι διαλέξατε ένα ξηρό). Να αποφεύγετε επίσης φθηνά κρασιά καθώς στην μαζική παραγωγή προσθέτουν  σάκχαρα για να ενισχύσουν το αλκοόλ…

  1. Τρίτος ένοχος – Ισταμίνες

Οι  ισταμίνες είναι χημικές ενώσεις που οδηγούν σε αλλεργικές αντιδράσεις και  τα συμπτώματα είναι  μύτη που τρέχει, ξηρά μάτια και πονοκέφαλος. Πρόσφατες έρευνες μας δείχνουν ότι παλαιωμένες τροφές και ποτά όπως καπνιστά αποξηραμένα αλλαντικά και κόκκινα κρασιά μπορούν να  προκαλέσουν στον οργανισμό μας παραγωγή ισταμινών  και να έχουμε αυτά τα συμπτώματα αλλεργίας. Για να το αποφύγετε απλά πάρτε ένα αντισταμινικό όπως το Claritin προκειμένου να πιείτε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.

Ας επαναλάβουμε ότι για τους περισσότερους ο πονοκέφαλος εμφανίζεται  μόνο αν πιούμε πολύ και χωρίς αρκετό νερό. Η καλύτερη θεραπεία για τον πονοκέφαλο είναι να τον σταματήσουμε πριν καν αρχίσει. Με άλλα λόγια , μην το παρακάνετε…!

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Λευκός κορμός – Φτιαγμένος με μάνγκο και φρούτα

Taste and Hospitality

Γιατί ασπρίζει το ούζο με το νερό;

Οι πιο παράλογες φήμες που έχουν ακουστεί ποτέ για την τεκίλα

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!