Back of the House (BOH) Διοίκηση

Κοίλη Πάφου: Δημιουργήθηκε «σχολείο για αγρότες»

Έτοιμο να εκπληρώσει τον ρόλο του στην κοινωνική ζωή του τόπου και κυρίως σε θέματα σχετικά με τους αγρότες και την επιμόρφωση του, είναι πλέον το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης Αγροτικών Επαγγελμάτων που έχει ανεγερθεί στην κοινότητα Κοίλη της Πάφου. Πρόκειται για το πρώτο ίδρυμα εκπαίδευσης του αγροτικού κόσμου στην επαρχία Πάφου και την Κύπρο γενικά, το οποίο εκτιμάται από τις Αρχές ότι θα συμβάλει σε τεράστιο βαθμό στον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών σχετικά με τα αγροτικά επαγγέλματα και κυρίως στην επιμόρφωση των αγροτών του τόπου για τις σύγχρονες μεθόδους και πρακτικές ως προς τις καλλιέργειες.

Μετά την ολοκλήρωση των κτιριακών υποδομών, το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοίλης σε συνεννόηση με την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου έχει ενημερώσει ήδη με επιστολές του κυβερνητικούς φορείς, αγροτικές οργανώσεις και Πανεπιστήμια για τη δυνατότητα χρήσης του κτηρίου για εκπαιδευτικά αγροτικά προγράμματα και εκδηλώσεις, ενώ παράλληλα, δημιουργείται και Επιτροπή Διαχείρισης με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κοινοτικών συμβουλίων που επωφελούνται από το έργο.

Το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης Αγροτικών Επαγγελμάτων, ένα έργο με αναθέτουσα αρχή την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου, θα αξιοποιείται από τις κοινότητες Κοίλη, Λάσας, Δρύμου, Δρινιά, Άγιος Δημητριανός, Ψάθι, Στρουμπί, Τσάδα, Καλλέπεια, Λετύμπου, Χούλου και Πολέμι. Μιλώντας στον «Φ», η Έπαρχος Πάφου, Μαίρη Λάμπρου, τόνισε ότι το έργο έχει στόχο τη διοργάνωση εκπαιδευτικών διαλέξεων σχετικά με τα αγροτικά επαγγέλματα, τα αγροτικά προϊόντα και την μετασυλλεκτική διαχείριση των νωπών προϊόντων. Θα διοργανώνονται, από κοινού επιδείξεις παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων και θα επιδιωχθεί η λειτουργία μικρού αποστακτηρίου. Παράλληλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εκθεσιακός χώρος για γεωργικές ασχολίες και μηχανήματα και εξοπλισμό.

«Το έργο αυτό αποτελείται από τρεις ορόφους», ανέφερε η κα. Λάμπρου. «Το υπόγειο αποτελείται από δύο αποθήκες, χώρους υγιεινής, αποδυτηρίων, κλιμακοστάσια και χώρο φυσικού εξαερισμού. Το ισόγειο αποτελείται από αίθουσα πληροφοριών, περίπτερο, παρασκευαστήριο παραδοσιακών προϊόντων (κουζίνα), δύο εργαστήρια κατασκευής παραδοσιακών προϊόντων, χώρους υγιεινής, τραπεζαρία, γραφειακοί χώροι, χώρος υποδοχής, διάδρομοι, κλιμακοστάσια, χώρος πρώτων βοηθειών και μεγάλο εκθεσιακό χώρο. Ο όροφος αποτελείται από τρεις αίθουσες για γραφεία συμπεριλαμβανομένου και χώρων υγιεινής στην κάθε αίθουσα, χώρο συνεδριάσεων, διαδρόμους, κλιμακοστάσια και Αίθουσα Διαλέξεων. Περιμετρικά του προτεινόμενου κτιρίου κατασκευάζονται 42 χώροι στάθμευσης, πλακόστρωτα, ανθώνες, βεράντες, παιδότοπος και παράλληλα μεγάλο χώρο πρασίνου».

Το έργο είναι υπερτοπικής σημασίας δεδομένου ότι δεν υπάρχει άλλο παρόμοιο έργο σε όλη την επαρχία, επεσήμανε η Έπαρχος Πάφου, που ανέφερε ακόμη ότι σύμφωνα με την Συμφωνία Χρηματοδότησης που είχε υπογραφεί μεταξύ του Γενικού Διευθυντή του υπουργείου Εσωτερικών και της Επάρχου Πάφου, ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε περίπου 1,8 εκατομμύρια ευρώ. Ο προϋπολογισμός αυτός καλύπτει δαπάνες που αφορούν τη μελέτη και επίβλεψη για το έργο, την κατασκευή του έργου, τη διαχείριση, υπηρεσίες κοινής ωφελείας, τη δημοσιότητα κ.τ.λ. Το κατασκευαστικό συμβόλαιο με τον προτιμητέο προσφοροδότη ανέρχεται περίπου στο 1,5 εκατ. ευρώ.

«Η χρηματοδότηση του έργου έγινε με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), την Κυπριακή Δημοκρατία και την κοινότητα Κοίλης», είπε επίσης η κα. Λάμπρου. «Η εκτέλεση του έργου εμπίπτει στον Άξονα 3 του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον οποίον επιδιώκεται η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές, η διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας, η διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού πλούτου. Το έργο αναμένεται ότι θα συνεισφέρει τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά στην κοινότητα και τη γύρω περιοχή».

Ιδεώδης χώρος η Κοίλη

Η Κοίλη είναι χωριό της επαρχίας Πάφου, συγκεκριμένα βρίσκεται περίπου στα 11,5 χιλιόμετρα βορειανατολικά της πόλης της Πάφου και χωρίζεται από το ποτάμι του Μαυροκόλυμπου. Το χωριό δέχεται ετησίως γύρω στα 620 χιλιοστόμετρα βροχόπτωση, γεγονός που καθιστά την περιοχή κατάλληλη για την καλλιέργεια αμπελιών, δημητριακών, νομευτικών φυτών, εσπεριδοειδή, λαχανικά, αμυγδαλιές, χαρουπιές. Οι ποικιλίες των αμπελιών, που καλλιεργούνται στην Κοίλη, είναι κατάλληλες κυρίως για την παραγωγή οίνου.

Για τους λόγους αυτούς, η Κοίλη εκτιμήθηκε ως ιδεώδης χώρος για την δημιουργία εντός τέτοιου έργου.

Η Πάφος αξιοποιεί τα ευρωπαϊκά κονδύλια

Η κατασκευή του σημαντικού αυτού έργου για την ύπαιθρο και τους αγρότες της επαρχίας, δεν είναι άσχετη με την έντονη κινητικότητα της Πάφου στο θέμα της αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Η Έπαρχος Πάφου τονίζει χαρακτηριστικά ότι η επαρχία έχει εξασφαλίσει το 45% των κονδυλίων για την Κύπρο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, για την εκτέλεση τεσσάρων έργων από τα 14 που έχουν εγκριθεί για την Κυπριακή Δημοκρατία, έναντι συνολικής δαπάνης 9,4 εκατομμυρίων ευρώ.

«Χρειάσθηκε αρκετή εργασία για προετοιμασία και υποβολή των αιτήσεων από την Επαρχιακή Διοίκηση», επεσήμανε. «Τα έργα που προτάθηκαν έπρεπε να ήταν ώριμα, δηλαδή να είχαν μεταξύ άλλων απαιτήσεων τις αναγκαίες πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες και κατά την υποβολή των αιτήσεων να είναι έτοιμα και τα έγγραφα διαγωνισμού για την εκτέλεση των έργων», επεσήμανε.

«Τα έργα που εγκρίθηκαν, πέραν του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαίδευσης Αγροτικών Επαγγελμάτων στην Κοίλη», εξήγησε η Έπαρχος Πάφου, «αφορούν στη μετατροπή του Μετοχίου του Κύκκου στο Πολέμι σε Πολιτιστικό Κέντρο. Θα αποκατασταθεί το υφιστάμενο κτήριο του Μετοχίου που βρίσκεται σήμερα σε άσχημη κατάσταση, ενώ αποτελεί αρχαίο μνημείο Β πίνακα. Θα εξυπηρετεί περιφερειακά και τις πέριξ κοινότητες. Αφορούν, επίσης, σε εξωραϊσμό του πυρήνα της Παναγιάς, που θα διαλαμβάνει ανάπλαση πλατείας, λιθόστρωτο στους δρόμους και ανάπλαση προσόψεων οικιών του πυρήνα και σε δημιουργία κέντρου ενημέρωσης περιηγητών για στοιχεία φυσικού περιβάλλοντος στην Τραχυπέδουλα, που θα συσχετιστεί με χώρο τοπιοτέχνησης και χώρο στάθμευσης, για πληροφόρηση επισκεπτών σε περιβαλλοντικά και γεωλογικά θέματα. Σημαντικά έργα υλοποιούνται, επίσης, στον Κάθηκα, ανέφερε η Έπαρχος Πάφου, με την τέταρτη φάση της λιθόστρωσης δρόμων με κόστος 348.000 ευρώ».

Η κ. Λάμπρου είπε ακόμη πως ήδη συμπληρώθηκε το έργο που αφορούσε στην αποκατάσταση των προσόψεων κατοικιών του πυρήνα της κοινότητας έναντι δαπάνης ύψους 224.000 ευρώ. Επίσης, πρόσφατα εγκρίθηκε η χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης της δημιουργίας Πολυδύναμου Περιφερειακού Κέντρου Ενασχόλησης και Εκπαίδευσης Νέων με ποσό χρηματοδότησης 1,2 εκατομμύριο ευρώ και χρόνο υλοποίησης εννέα μήνες.

Η σταθερή ανάδειξη της περιφέρειας και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του τοπικού πληθυσμού της υπαίθρου, αποτελούν σταθερές προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής, συμπλήρωσε.

  Nτόρα Χριστοδούλου   

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Απελπισμένος σεφ στο «Σηµείο βρασµού»

Taste and Hospitality

Ορέστης Μιχαήλ και Αλέκος Λουκαΐδης: Το παρόν και το μέλλον είναι digital

Οι προθέσεις των αεροπορικών εταιριών σ’ ότι αφορά στις τιμές των εισιτηρίων (ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!