Παρουσίαση Φιλοξενία

Πέτρα του Ρωμιού: Ίσως η πιο ξακουστή Πέτρα στον Κόσμο…

Στη νοτιοδυτική ακτογραμμή της Κύπρου, στη διαδρομή από την Πάφο προς τη Λεμεσό (και σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την Πάφο), βρίσκεται μια από τις πλέον φημισμένες ακτές της Μεγαλονήσου, η λεγόμενη Πέτρα του Ρωμιού. Η Πέτρα του Ρωμιού αποτελεί, ίσως, την πιο ξακουστή πέτρα στον κόσμο. Καμιά άλλη δεν φωτογραφήθηκε όσο αυτή. Καμιά άλλη δεν δέχεται τόσες χιλιάδες επισκέπτες από όλα τα μέρη της Γης και όχι άδικα. 

Εκεί είχα κάνει τις πρώτες βουτιές με τον παππού να με ταξιδεύει από Λευκωσία –Πάφο για να δω μια άλλη πόλη. Χρόνια μετά η αίσθηση των νερών, το δέος στη θέα της πέτρας ζωντανεύει στην μνήμη μου. Νερά παγωμένα και «επικίνδυνα» για να ένα παιδί. Και το είχα τολμήσει. Κολύμπησα  «ανάμεσα» στους ξακουστούς µύθους, στα  κρυστάλλινα νερά…Είμαστε ίσως οι πιο τυχεροί σε αυτό τον τόπο αν μαζί με το σακίδιο μας «κουβαλούσαμε» ότι θαυμάζει η υπόλοιπη ανθρωπότητα…Μια ιστορία που σκάει σε κάθε κύμα και κάπου εκεί θαμμένα μυστικά που δεν θα μάθουμε ποτέ…

Η υπέροχη αυτή τοποθεσία με το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος οφείλει την ονομασία της σε ένα περιστατικό που συνδέεται με τον Διγενή Ακρίτα, το θρυλικό ήρωα του μεσαιωνικού ελληνισμού, του οποίου η θύμηση είναι ακόμη ζωντανή σε ολόκληρη την Kύπρο. 

Ο μύθος

Ο μύθος θέλει τον Διγενή να ρίχνει τον τεράστιο αυτό βράχο από τη Μικρά Ασία για να κατατροπώσει τους Σαρακηνούς πειρατές. Ο βράχος έμεινε εκεί για πάντα από τότε και πήρε το όνομά του.Στην περιοχή νότια της Πέτρας του Ρωμιού σύμφωνα με τους γεωλόγους είναι και το σημείο σύγκρουσης αφρικανικής και ευρασιατικής πλάκας που είχε ως συνέπεια τη βύθιση της πρώτης κάτω από τη δεύτερη. Γεγονός που με τη σειρά του προκάλεσε τη δημιουργία της Κύπρου. Να λοιπόν γιατί είναι το νησί της Αφροδίτης και να γιατί η Αφροδίτη αναδύθηκε από εκεί…Γιατί βρήκε πέρασμα!

Κάποτε, λοιπόν, στα χρόνια των αραβικών επιδρομών στην Κύπρο (7ος-10ος αιώνας), ο Διγενής, στην προσπάθειά του να αποτρέψει την απόβαση Σαρακηνών στη συγκεκριμένη ακτή, άρπαξε έναν τεράστιο βράχο και τον εκσφενδόνισε εναντίον τους. 

Είναι ο υπερμεγέθης βράχος που και σήμερα δεσπόζει στην ακτή, η Πέτρα του Pωμιού (του Διγενή). 

Σύμφωνα πάλι με τη μυθική παράδοση, στην ίδια ακτή της θαλάσσιας περιοχής της Πάφου γεννήθηκε η Αφροδίτη, η θεά της ομορφιάς και του έρωτα, η οποία αναδύθηκε (εξ ου και η προσωνυμία της αναδυομένη), ξεπρόβαλε μέσα από τους αφρούς και τα κύματα της θάλασσας. 

Η έξυπνη εφαρμογή

Μόλις πρόσφτα η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου συνεχίζοντας τις προσπάθειες αναβάθμισης της τουριστικής εμπειρίας, αλλά και μετατροπής της επαρχίας Πάφου σε έξυπνο προορισμό (SMART destination) ολοκλήρωσε σχετική εφαρμογή Αugmented Reality (Εμπλουτισμένης Πραγματικότητας) για ανάδειξη του μύθου της Αφροδίτης με πρώτη παρουσίαση την περιοχή γέννησης της θεάς στα Κούκλια και συγκεκριμένα στην Πέτρα του Ρωμιού.

Η εν λόγω εφαρμογή περιλαμβάνει σκηνές της Αφροδίτης που αναδύεται μέσα από τους αφρούς της θάλασσας, σκηνές με δραστηριότητές της στην παραλία, digital post card, περιγραφές video, κ.ά. Οι χρήστες, αφού κατεβάσουν την εφαρμογή, θα μπορούν να σαρώσουν σε τρία διαφορετικά σημεία επί της παραλίας σχετικές φωτογραφίες της Αφροδίτης, για να την απολαύσουν μέσα από τις smart συσκευές τους σε πραγματικό περιβάλλον.

*Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο προέρχονται στο σύνολό τους από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO…αυτές οι διαδρομές του Τροόδους

Taste and Hospitality

Φουντώνει ο πυρετός πωλήσεων στο Dream Tower

Taste and Hospitality

Χριστάκης Πίσσης: O κυκλικός σχεδιασμός των χώρων εστίασης

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!