Εφοδιαστική Αλυσίδα Παρουσίαση

Ο Γαλατά…ααας που ανάγιωσε γενιές

Φώναζε «γαλατάς» ή ακόμη και μόνο την κατάληξη «τας» και διαλαλούσε το εμπόρευμα του στις γειτονιές των αστικών κέντρων. Είχε καθημερινά τη δική του πελατεία, ενώ σπάνια επέστρεφε με περισσευούμενο γάλα. Τον καιρό που οι γαλακτοβιομηχανίες δεν είχαν γνωρίσει τη σημερινή τους ανάπτυξη, ο γαλατάς της γειτονιάς έκανε τη «δύσκολη δουλειά».

Ήταν ο άνθρωπος που καθημερινά έφερνε πόρτα- πόρτα το γάλα στις νοικοκυρές. Κάθε μία τον περίμενε στην πόρτα του σπιτιού της, με μια κανάτα για να τη γεμίσει….Στην Κύπρο ο γαλατάς έφερνε το γάλα έξω από την πόρτα την δεκαετία ’50 – ‘60 κυρίως με μηχανές τρίτροχές μηχανές σε αλουμίνιο δοχείο. Χαρακτηριστική μορφή ήταν ένας γαλατάς, όπως μας μετέφερε ο Ανδρέας Ηροδότου, πρόσφυγας, Τ/Κ ο οποίος σκοτώθηκε στις δικοινοτικές ταραχές του 1964. Αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες μορφές για τους κατοίκους της Ομορφίτας που θυμούνται μικροί και μεγάλοι, όπως μας είπε χαρακτηριστικά.

Μετά το ’64 το γάλα συσκευάστηκε σε γυάλινες μπουκάλες  και το πουλούσαν στα μπακάλικα της γειτονιάς. Αξίζει, να σημειωθεί ότι κάθε περιοχή είχε και τον «δικό» του γαλατά με την χαρακτηριστική φωνή το «έναυσμα» δηλαδή ότι το «γάλα έφτασε».

Ο γαλατάς ήταν επάγγελμα πλανόδιου μικροπωλητή παλαιότερων εποχών, που διατηρήθηκε μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, που σήμερα έχει εκλείψει σχεδόν τελείως από αρκετές χώρες της Ευρώπης. Ο γαλατάς εργαζόταν στα μεγάλα αστικά κέντρα και όχι στα χωριά, καθώς εκεί υπήρχε η δυνατότητα, εξ ανάγκης, για άμεση πώληση φρέσκου γάλακτος. Ο γαλατάς αναλάμβανε τη διάθεση του γάλακτος και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων (συνηθέστερα γιαουρτιού η βουτύρου) στα σπίτια. Το μεταφορικό του μέσο ήταν ένα υποζύγιο (γάιδαρος ή μουλάρι, μερικές φορές ρυμουλκούσαν και ανοικτή ή κλειστή ελαφριά άμαξα) και αργότερα το ποδήλατο ή μηχανοκίνητο δίτροχο.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας ενσωματώθηκε και στη δουλειά τους, καθώς οι γαλατάδες αντικατέστησαν το υποζύγιο με ποδήλατο ή με μηχανοκίνητο δίτροχο. Με τα χρόνια άλλαξε και ο τρόπος διανομής του φρέσκου γάλακτος. Τη δεκαετία του ’60 οι γαλατάδες πουλούσαν το γάλα μέσα από γυάλινες φιάλες. Ωστόσο, διάφορες αγορανομικές διατάξεις την επόμενη δεκαετία, απαγόρευσαν τον τρόπο της πλανόδιας διάθεσης. Η απαγόρευση είχε στόχο να διασφαλίσει την ποιότητα και την υγειονομική ασφάλεια των γαλακτοκομικών προϊόντων. Έτσι ο γαλατάς έπαψε να τριγυρνά στις πόλεις και το επάγγελμα του χάθηκε στον χρόνο….

Το επάγγελμα του γαλατά στην ελληνική κινηματογραφική σκηνή έχουν μεταφέρει και αποδώσει με μεγάλη επιτυχία τόσο ο Κώστας Χατζηχρήστος, όσο και ο Γιάννης Γκιωνάκης με πολλές κωμικοτραγικές καταστάσεις, όχι και ασυνήθιστες την εποχή εκείνη.

Με Πληροφορίες: Μηχάνη του Χρόνου/Βικιπεδια/tasteandhospitaliy

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Αρκατένα Ομόδους: Ιστορία, Μέθοδος παραγωγής και γαστρονομία

Taste and Hospitality

Petit Beurre: Μια ιστορία που ταξίδεψε από τη Γαλλία στην Πόλη και μετά στην Αθήνα…

Taste and Hospitality

Eden Mill και Gordon Ramsay λανσάρουν το premium London Dry τζιν

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!