Παρουσίαση Φιλοξενία

Οδοιπορικό στη Χούλου: Το χωριό της «Αροδαφνούσας»

Ένα αλλιώτικο οδοιπορικό με περίμενε χθες Κυριακή, μετά από πρόσκληση ενός φίλου που μου υποσχέθηκε ότι ο προορισμός θα δικαιώσει την «κούραση» και την «εξάντληση» από τον εγκλεισμό ακόμη και των ρεπορτάζ που έχουν «κλειδώσει» λόγο των μέτρων.

Χωριό Χούλου: Στην επαρχία Πάφου στην Κύπρο 130 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Λευκωσίας.

Χτισμένο σε υψόμετρο 330 μέτρων στα ανατολικά του Έζουσας ποταμού και του παραπόταμου του Χαλαρά, η Χούλου με τους 80 περίπου κατοίκους, επέλεξαν το χωριό ως  μόνιμη κατοικία. Υπάγεται στα αμπελοχώρια και  θεωρείται ένα από τα πέντε ομορφότερα χωριά της επαρχίας, κρατώντας  τον παραδοσιακό του χαρακτήρα.

Η διαδρομή από την Λευκωσία εννοείται αρκετά «βαρετή» μέχρι να περάσω από την Λεμεσό, στην Πάφο και από΄κει να αρχίσει ένα ταξίδι μέσα στο πράσινο.

Τα πάντα με δικαιώνουν: Η αρχιτεκτονική, τα στενά δρομάκια, τα άσπρα πετρόχτιστα σπίτια, οι εσωτερικές καμάρες, ξύλινα παράθυρα και πόρτες και κεραμίδια στις στέγες.

Μαζί με τον Άριστο Αριστείδου και τα παιδιά μας καθίσαμε στο γραφικό καφενείο «Αντουανέτα» για ένα κυπριακό καφέ.

Ανηφορήσαμε σε λοφάκια ανάμεσα σε αγριολούλουδα, καππάρη φρέσκο και λάζαρους. Όλα μας καλούσαν να υποδεχθούμε την Άνοιξη. Μαζέψαμε φρέσκα αμύγμαλα και αφού καθαρίσαμε την περιοχή απο τα σκουπίδια κάναμε στάση στο εκκλησάκι της Παναγιάς της Ελεούσας, δίπλα από το ποτάμι που καταλήγει στον Ασπρόγκρεμο. Κάποια όμορφα σημεία που θα συναντήσει ο επισκέπτης κατά την περιήγησή του στη Χούλου, είναι δυο πετρόχτιστες γέφυρες στο μέσο του χωριού, ο νερόμυλος, τα παλιά ελαιοτριβεία, τα καζάνια ζιβανίας και οι πολλές παραδοσιακές πετρόκτιστες βρύσες, όπως η Κάτω Βρύση του 13ου αιώνα.

Η Αροδαφνούσα

Η πεντάμορφη χωριατοπούλα και σύζυγος του τότε φεουδάρχη της κοινότητας, Ιωάννη ντε Μοντολίφ, θάμπωσε με την ομορφιά της τον βασιλιά Πέτρο τον Β’ και σύναψε ερωτική σχέση μαζί του. Όταν έμεινε έγκυος, ο ρήγας έφευγε για να πολεμήσει στους Αγίους Τόπους και η Ελεονόρα, σύζυγος του Πέτρου, αφού το ανακάλυψε και περίμενε ο άντρας της να είναι μακριά και ακίνδυνος, έστειλε την Αροδαφνούσα στο κάστρο της Καντάρας στην Κερύνεια, υποβάλλοντάς την σε φρικτά βασανιστήρια μέχρι να τη σκοτώσει.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Μαρία Ιωάννου: Μπαίνει στην τουριστική βιομηχανία…για VIP πελάτες (ΦΩΤΟΣ/ΒΙΝΤΕΟ)

Όσα χρωστάμε στην Ουκρανική γη που έζησαν και μεγαλούργησαν οι έλληνες για χιλιετίες

Taste and Hospitality

Πισσούρι…Aυτή η διαδρομή δεν τελειώνει ποτέ (ΦΩΤΟΣ/ΒΙΝΤΕΟ)

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!