Front of the House (FOH) Διοίκηση

Mike Ευριπίδου: O Bartender που ξέρει σωστά την τέχνη του bar

Μια από τις δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας bartender είναι η βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη. Ένα πολύ σημαντικό προσόν που βοηθάει στην επικοινωνία με τον πελάτη για να  θυμούνται κυρίως την παραγγελία αλλά και τα ονόματα των τακτικών πελατών, ακόμα και τα αγαπημένα τους ποτά και κυρίως τα περίπλοκα cocktail.

Πριν από μερικά χρόνια βρέθηκα σ’ ένα παραλιακό μπαράκι της Λεμεσού. Κάθισα στο μπαρ και είχα ζητήσει ένα cocktail το οποίο «ουσιαστικά» εγώ έδινα τις οδηγίες για το πώς θα ήθελα να ήταν. Και ευτυχώς που δεν με άκουσε (!), γιατί αυτό θα ήταν κυριολεκτικά μια βόμβα στο ποτήρι μου. Και κάπως έτσι άρχισα να τον ακούω ακόμη και αν δούλευε υπό πίεση, πώς πρότεινε ο ίδιος να ήταν αυτό που ζητούσα. Επικοινωνία, οργάνωση και ευχάριστη διάθεση τα κύρια χαρακτηριστικά του Mike Ευριπίδου που αν και μόλις  26 ετών ασχολείται με τον χώρο της εστίασης και των μπαρ από τα 13 του χρόνια.

Τον συναντώ ξανά και θυμάται ακόμη και το όνομα μου, επιβεβαιώνοντας όλα όσα έχω αναφέρει πιο πάνω. Με σπουδές Business Administration/Management και καταγωγή από την  Λεμεσό, πιάνει δουλειά, κυρίως για το χαρτζιλίκι σε μια μικρή ταβέρνα  κοντά στο πατρικό του σπίτι.  Δύο χρόνια αργότερα τον «συναντάμε» σ’ ένα παραλιακό εστιατόριο, και  στα χρόνια της εφηβείας του η μαγεία της δημιουργίας των cocktails τον κερδίζει. Ακολουθεί μια πορεία επαγγελματική πλέον σε αρκετά νυχτερινά μαγαζιά και beach bar της Λεμεσού.

Τι σου έχει διδάξει όλη αυτή πορεία στο χώρο της διασκέδασης πίσω από το μπαρ;

Θεωρητικά, Νικολέτα, υπάρχει μια απόσταση ένα «εμπόδιο»  μεταξύ του bartender και τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό έχει να κάνει μόνο με το  κατασκευαστικό  κομμάτι του μπαρ.  H πραγματικότητα ξέρεις ποια είναι; Ότι το μπαρ είναι η ουσιαστικά η γέφυρα για να χτίσεις δεσμούς με τον κόσμο.

Έχω αποκτήσει φιλίες που κρατούν χρόνια τώρα, έχω κάνει κουμπαριές, έχω γίνει νονός από γνωριμίες που ξεκίνησαν από τη δουλειά μου. Και όλα αυτά πίσω από  «ENA MΠAP». Ο Bartender δεν σερβίρει μόνο ποτά  και σίγουρα δεν δουλεύει για τον χαβαλέ του, για όσους πιστεύουν ότι είναι μια εύκολη διασκεδαστική εργασία. To «μπαρ» μου έμαθε να ξεχωρίζω ανθρώπους. Θυμάσαι; Σε είχα συναντήσει δύο φορές και θυμόμουν το αγαπημένο σου ποτό. Αυτό είναι ένα μέρος της δουλειάς μας. Η μνήμη και ο σεβασμός απέναντι στον πελάτη.

Θεωρείς σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είμαστε αρκετά μπροστά σ’ ότι αφορά στον τομέα σου;

Ναι. Η Κύπρος είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική με άλλες χώρες σ’ αυτό το τομέα. Συνεχώς βρίσκουμε νέες τεχνικές και τις εξελίσσουμε και αυτό οφείλεται στους επαγγελματίες του χώρου.

Φαντάζομαι «χαθήκαμε» λόγο όλης αυτής της κατάστασης που επικρατεί, έτσι;

Mας κλείσανε, αλλά από το μπαρ δεν αποχωρείς ποτέ και αυτό στο λέω με σιγουριά. Κάποιοι κάνουν μικρά διαλείμματα και άλλοι μεγάλα. Με την πάροδο των χρόνων σίγουρα όμως αλλάζουν οι προτεραιότητες μας. Πλέον επαγγελματικά ασχολούμαι με κάτι πολύ διαφορετικό, όπως γνωρίζεις, αλλά η τέχνη είναι εκεί…δεν «χάνεται»

Θυμάσαι αλήθεια το ποτό που μου έφτιαξες;

Πλάκα κάνεις. «Παίζει» να είσαι η πιο ιδιότροπή, απαιτητική και η πιο μουρμούρα πελάτισσα που έχω συναντήσει μέχρι σήμερα. Αργότερα, κατάλαβα βέβαια, ότι απλά «ψάχνεις», αναλύεις, και θες να μαθαίνεις τα πάντα σ’ ότι αφορά τον τομέα του ποτού.  Ήτανε το cocktail  Shiba με βάση το τζιν. Σε θυμάμαι να το απολαμβάνεις σαν γευσιγνώστης (γέλια).

Η συνταγή!

4cl Gin

2cl στημένο λεμόνι

1.5cl elderflower cyrup

1 αγγουράκι

5-6 φύλλα βασιλικού

Εκτέλεση :

Βάζουμε μισό αγγουράκι στο shaker μας κομμένο σε κύβους κάνουμε το muddle προσθέτουμε 2-3 βασιλικού και τα υπόλοιπα υλικά μας !! Ανακατεύουμε 6-7 δευτερόλεπτα !

Το σουρώνουμε και το σερβίρουμε με πάγο

Για γαρνιτούρα :2 φύλλα βασιλικού και 2 φέτες αγγουράκι

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Challenge: Τριάντα μέρες χωρίς ζάχαρη! (ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

«Εκρηξη» στα Airbnb μετά τα lockdown

Taste and Hospitality

Τα εστιατόρια προσλαμβάνουν τώρα σομελιέ νερού για να ειδικεύονται σε όλα τα είδη H2O

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!