Γεύσεις Συμβουλές από τους Ειδικούς

Πως να διατηρήσετε ένα ανοιχτό μπουκάλι κόκκινου κρασιού

Αποθήκευση κόκκινου κρασιού


Χρόνια φροντίδας και προσοχής δημιουργούν ένα ποιοτικό μπουκάλι κρασί. Ορισμένα μπουκάλια ωριμάζουν από τον οινοποιό για να βελτιώσουν τις ιδιότητες τους, ενώ άλλα, μετά την αγορά, μπορεί να αποθηκευτούν για μια ειδική περίσταση ή για περαιτέρω παλαίωση από τον καταναλωτή.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Oinos.gr, μόλις ανοίξει ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί, η διάρκεια ζωής του μειώνεται σημαντικά. Σε λιγότερο από μία εβδομάδα, αυτό το κάποτε νόστιμο μπουκάλι θα μετατραπεί σε ξίδι ανεξάρτητα από την κορυφαία ποιότητά του. Παρακάτω καταγράψαμε μερικές συμβουλές για την μεγιστοποίηση της απόλαυσης μιας φιάλης κόκκινου κρασιού καθώς και της αποθήκευσής του που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες.

Αερισμός κόκκινου κρασιού


Οξυγόνο και κρασί


Η κατανόηση της διαδικασίας αερισμού μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα πώς να αποθηκεύσετε το κρασί. Όταν το κρασί εκτίθεται στον αέρα, το οξυγόνο αρχίζει να διασπά τις γεύσεις και τα αρώματα. Ενώ ένας μικρός αερισμός είναι χρήσιμος για το άνοιγμα του κρασιού και την ενίσχυση των επιθυμητών χαρακτηριστικών του, το υπερβολικό οξυγόνο αλλοιώνει γρήγορα όλα όσα είναι απολαυστικά.

Η διαδικασία του σερβιρίσματος σε καράφα, εκθέτει το κρασί στον αέρα. Μια καράφα χρησιμοποιείται συχνά για ερυθρά κρασιά, ιδιαίτερα πιο σωματώδη, γεμάτα κρασιά που απαιτούν εξομάλυνση των τανινών.

Όταν κάνετε μετάγγιση, αυξάνετε την επιφάνεια που εκτίθεται στο κρασί. Η αποθήκευση και η συντήρηση, από την άλλη πλευρά, απαιτεί μείωση του ποσοστού του κρασιού που έρχεται σε επαφή με τον αέρα. Όσο μεγαλύτερη επιφάνεια κρασιού εκτίθεται στον αέρα, τόσο πιο γρήγορα αλλάζει, το οποίο μπορεί αρχικά να είναι προς το καλύτερο. Όσον αφορά την αποθήκευση, θέλετε όσο το δυνατόν λιγότερο κρασί να συναντά τον αέρα.

Διάρκεια ανοιχτού κόκκινου κρασιού


Διαφορετικοί τύποι κόκκινου κρασιού οξυγονώνονται σε διαφορετικές ταχύτητες και μόλις ανοίξει ένα μπουκάλι, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πόσος χρόνος απομένει για να το πιείτε πριν αλλοιωθεί. Γενικά, έχετε περίπου πέντε ημέρες για να απολαύσετε ένα κόκκινο μπουκάλι μόλις ανοίξει (με σωστή συντήρηση).

Τα πιο έντονα, γεμάτα κόκκινα όπως το cabernet sauvignon “αλλάζουν” πιο αργά από τα ανοιχτόχρωμα και τα ανοιχτότερα κόκκινα, όπως το grenache ή το zinfandel. Τα γεμάτα κόκκινα μπορεί να διαρκέσουν έως και επτά ημέρες, ενώ οι ελαφρύτερες επιλογές, συμπεριλαμβανομένου του pinot noir, μπορεί να αλλάξουν μεταξύ τριών έως πέντε ημερών. Μερικά παλαιότερα κρασιά, ειδικά εκείνα ηλικίας 10 ετών και άνω, μπορούν ακόμη και να αλλοιωθούν μέσα σε μια ή δύο μέρες.

Αν και δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, υπάρχουν κόκκινο αφρώδη κρασιά, όπως το shiraz και το lambrusco και τα πρόσφατα χρόνια και ένα αφρώδες ξινόμαυρο από τη Νάουσα. Οποιοδήποτε αφρώδες κρασί έχει συντομότερη ημερομηνία λήξης από το κόκκινο κρασί, καθώς είναι ανθρακούχο και υπό πίεση. Μόλις ανοίξει, μπορείτε να το απολαύσετε καλύτερα μέσα σε λίγες ώρες. Ένα πώμα για αφρώδη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξήσει τη διάρκεια ζωής του για λίγες μέρες, αν και μπορεί να χάσει τη ζωντάνια του.

Βασική αποθήκευση


Πριν την κατανάλωση
Το κόκκινο κρασί πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό, ξηρό μέρος μακριά από το φως του ήλιου, τις αλλαγές θερμοκρασίας και την υγρασία. Εάν το μπουκάλι είναι με φελλό, κρατήστε το στο πλάι του – αυτό επιτρέπει στο κρασί να έρθει σε επαφή με το φελλό και να το αποτρέψει να στεγνώσει, κάτι που θα μπορούσε να επιτρέψει στον αέρα να εισχωρήσει στο κρασί. Ένα ράφι κρασιού ή ένα ψυγείο κρασιού είναι χρήσιμα μέσα για την αποθήκευση φιαλών κόκκινων κρασιών.

Μόλις ανοίξετε το μπουκάλι, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. Εάν δεν περιμένετε να τελειώσετε το κρασί εκείνο το βράδυ, βάλτε τον φελλό ή καλύψτε το για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεση στον αέρα. Το πιο σημαντικό, αποφύγετε τη μετάγγιση ολόκληρου του μπουκαλιού. Εάν σκοπεύετε να το σερβίρετε στην καράφα, θα μειώσετε σημαντικά το παράθυρο βιωσιμότητάς του και θα πρέπει να προσπαθήσετε να πιείτε το μεγαλύτερο μέρος του κρασιού. Μια εναλλακτική λύση στη μετάγγιση ολόκληρου του μπουκαλιού είναι το σερβίρισμα του κρασιού από το ένα ποτήρι στο άλλο για να επιταχυνθεί η διαδικασία. Ένα ποτήρι κρασιού μεγάλου μεγέθους ή Bordeaux είναι επίσης χρήσιμο καθώς αυτά είναι σχεδιασμένα για μεγαλύτερα, πιο έντονα κόκκινα και επιτρέπουν περισσότερο αερισμό.

Φύλαξη ανοιγμένης φιάλης


Ακριβώς όπως πριν ανοίξει, αποθηκεύστε τα μπουκάλια του κόκκινου σε δροσερό, ξηρό μέρος μακριά από οποιοδήποτε φως. Καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τη διαδικασία οξυγόνωσης, οι δροσερές θερμοκρασίες την επιβραδύνουν, γι ‘αυτό είναι χρήσιμο να διατηρείτε το κρασί στο ψυγείο, μεγιστοποιώντας τη φρεσκάδα. Αυτό μπορεί να προσθέσει μία ή δύο ημέρες στην ημερομηνία λήξης. Είναι εκπληκτικό το πόσο συχνά οι άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να κρατήσουν το κρασί εκτός ψυγείου, αφού το ανοίξουν. Δεν θα το κάνατε αυτό με φαγητό, οπότε μην το κάνετε με το κρασί. Μια δροσερή θερμοκρασία δεν μπορεί να σταματήσει την έκθεση του κρασιού από το να χαλάσει, αλλά μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία σημαντικά.

Ωστόσο, μην αποθηκεύετε το μπουκάλι στο πλάι του όπως πριν. Αυτό εκθέτει περισσότερο κρασί στον αέρα μέσα στο μπουκάλι. Αντ ‘αυτού, τοποθετήστε το σε όρθια θέση, ώστε λιγότερη επιφάνεια να έρχεται σε επαφή με τον αέρα.

Coravin

Βέβαια αν μιλάμε για ακριβά, high-end κρασιά, ίσως είναι καιρός να αγοράσετε ένα Coravin. Αυτή η συσκευή, η οποία μοιάζει πολύ με ανοιχτήρι κρασιού τρυπάει το φελλό με βελόνα και γεμίζει τον χώρο που αδειάζει στην φιάλη με αδρανές αέριο (argon). Βάλτε όση ποσότητα θέλετε, αφαιρέστε τη βελόνα και ο φελλός θα σφραγίσει φυσικά. Πολλά εστιατόρια το χρησιμοποιούν για να πουλήσουν κρασιά κορυφαίας ποιότητας στο ποτήρι. ( 200-300€)

Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήστε αντλία αφαίρεσης αέρα. H αντλία Wine Saver θα αφαιρέσει τον αέρα από το ανοιχτό μας μπουκάλι και θα το σφραγίσει ξανά με το ειδικό επαναχρησιμοποιούμενο πώμα. Tο κρασί μας θα διατηρηθεί χωρίς οξειδώσεις για πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα από ένα μπουκάλι κρασί που απλά έκλεισε με κάποιο πώμα.. Δεν χρησιμοποιείται για ανθρακούχα κρασιά. (Ενδεικτική τιμή αγοράς 15€)

winesave

Χρησιμοποιήστε το winesave. Το Winesave διατηρεί ένα ανοιχτό κρασί σε άριστη κατάσταση για αρκετό καιρό μετά το άνοιγμα. Το Winesave προστατεύει το κρασί απλώνοντας ένα ευγενές, αδρανές και άοσμο αέριο, το Αργό (εμπεριέχεται στην ατμόσφαιρα και είναι βαρύτερο του ατμοσφαιρικού αέρα) πάνω στην επιφάνεια του κρασιού. Έτσι προστατεύει τα γευστικά και χρωματικά χαρακτηριστικά του από την αλλοίωση που προκαλεί ο αέρας.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Πώς θα φτιάξεις τηγανητό παγωτό στο σπίτι…χωρίς τηγάνι!

Taste and Hospitality

CyChefs : Πασχαλινή μαγειρίτσα

Taste and Hospitality

Τεντούρα, το ξεχωριστό ηδύποτο της Πάτρας

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!