Εφοδιαστική Αλυσίδα Προιόντα

Πώς παράγεται ο καφές «ντεκαφεϊνέ»;

Ο καφές, ως γνωστόν, είναι το πιο δημοφιλές ρόφημα παγκοσμίως. Η καφεΐνη που περιέχει, εκτός από τη γεύση και το άρωμα, χαρίζει ενέργεια και αναζωογόνηση. Υπάρχει όμως κι ένα ποσοστό ανθρώπων για τους οποίους ο καφές είναι πιο πολύ καθαρά γευστική απόλαυση και συνοδευτικό ρόφημα, παρά ανάγκη. Ταυτόχρονα, έχει σημειωθεί ότι η καφεΐνη μπορεί να αποβεί ενοχλητική για το στομάχι και τα νεύρα ορισμένων ανθρώπων. Γι’ αυτούς λοιπόν, ο ντεκαφεϊνέ αποτελεί την καλύτερη επιλογή.

decaffeine

Όταν κάνουμε λόγο για ντεκαφεϊνέ, εννοούμε τον καφέ που περιέχει ελάχιστη καφεΐνη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι μηδαμινά τα ποσοστά της. Αυτό είναι καλό να το ξέρουμε καθώς εύκολα παρερμηνεύεται η σημασία του όρου.

2 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τον ντεκαφεϊνέ:

• Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να καταφέρεις να διαχωρίσεις την καφεΐνη από τους κόκκους του καφέ, χωρίς να επηρεάσεις τις υπόλοιπες χημικές ενώσεις του. Κάτι που μπορεί να ακούγεται εύκολο, αλλά δεν είναι, καθώς ο καφές περιέχει περίπου 1000 χημικές ενώσεις. Ο ρόλος τους είναι ιδιαιτέρως σημαντικός για την τελική γεύση και το άρωμά του.
• Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι για να μετατραπεί ένας καφές σε ντεκαφεϊνέ. Εδώ θα δούμε τις 3 πιο γνωστές. Το αποτέλεσμα της κάθε μίας είναι η διαφορετική τελική γεύση, καθώς η καφεΐνη είναι η ουσία που προσδίδει στο ρόφημα τη γεύση του.

  1. Άμεση Μέθοδος ή μέθοδος Roselius:
    Ο καφές απλώνεται και στη συνέχεια του ρίχνουν ατμό για περίπου 10 λεπτά. Στόχος είναι να ανοίξουν οι πόροι του κόκκου και να γίνει πιο σπογγώδης. Στη συνέχεια, διαποτίζεται με διχλωρομεθάνιο ή οξικό αιθυλεστέρα, τα οποία διαλύουν την καφεΐνη. Στο τέλος, ο καφές ξαναπερνά από τη διαδικασία του ατμού, ώστε να φύγουν τυχόν υπολείμματα από τους διαλύτες. Αυτοί οι διαλύτες εξατμίζονται στους 40 βαθμούς κελσίου, οπότε δεν τίθεται θέμα ανησυχίας για τυχόν χημικά στον οργανισμό μας.
  2. Έμμεση μέθοδος:
    Ο κόκκος του καφέ βυθίζεται σε ζεστό νερό, με σκοπό να χάσει μέσα σε αυτό όλα τα υδατοδιαλυτά συστατικά του, όπως και την καφεΐνη. Στη συνέχεια, με τη χρήση των διαλυτών όπως το διχλωρομεθάνιο ή τον οξικό αιθυλεστέρα, ο κόκκος χάνει την καφεΐνη αλλά διατηρεί όλα τα υπόλοιπα συστατικά της γεύσης του καφέ.
  3. Water Process:
    Με αυτή τη μέθοδο αφαίρεσης, πραγματοποιείται η μέγιστη απώλεια καφεΐνης στον κόκκο του καφέ. Για αυτή τη μέθοδο χρησιμοποιούνται φίλτρα ενεργού άνθρακα σε συνδυασμό με διαλύτες. Η διαδικασία είναι ίδια με αυτή της έμμεσης μεθόδου. Οι κόκκοι βυθίζονται σε καυτό νερό, ώστε να διαλυθούν τα έλαιά τους και κατά συνέπεια και η καφεΐνη. Κατόπιν φιλτράρεται με φίλτρα ενεργού άνθρακα ώστε να απορροφηθεί η καφεΐνη και να μείνουν όλα τα υπόλοιπα στοιχεία της γεύσης. Σε αυτό το νερό (το οποίο ονομάζεται GCE, Green Coffee Extract) βυθίζονται οι επόμενες παρτίδες καφέ, οι οποίες όμως θα χάσουν μόνο την καφεΐνη τους και όχι τα υπόλοιπα γευστικά συστατικά τους, καθώς το νερό είναι ήδη κορεσμένο από αυτά!

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Conservas Ortiz: Σεβασμός στην παράδοση από το 1891

Taste and Hospitality

Masataka Taketsuru : Ο ιδρυτής της Nikka Whisky και πατέρας του ιαπωνικού ουίσκι.

Taste and Hospitality

Kραχ από την κατάρρευση της αλυσίδας εφοδιασμού με 1 τρισ ζημιά διεθνώς

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!