Νέα Νεα της Αγορας

“Καίγονται” και οι τράπεζες να έρθουν τουρίστες στην Κύπρο


Σ’ αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι τράπεζες, παρακολουθώντας τις εξελίξεις σε σχέση με τη μετ’ εμποδίων, για την ώρα, επανεκκίνηση του τουρισμού, βλέποντας ότι το μεγάλο διακύβευμα για χιλιάδες πελάτες τους αλλά και για την πορεία των δικών τους ισολογισμών είναι η έλευση μεγάλου αριθμού επισκεπτών τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες.

Παρά το γεγονός ότι από χθες και μέχρι (τουλάχιστο) τις 9 Μαϊου κατέβασαν ρολά περίπου 30 χιλ. επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενοι και η Κύπρος εισήλθε στο τρίτο lockdown, τα τραπεζικά επιτελεία, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», βλέπουν ότι η κατάσταση τουλάχιστον προς το παρόν είναι διαχειρίσιμη. Όπως ανέφερε τραπεζική πηγή «δύο εβδομάδες λουκέτο δεν θα φέρει τα πάνω – κάτω στην πορεία των επιχειρήσεων, όπως έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα». Αλλά, όπως διευκρινίζει η ίδια πηγή, αν το lockdown συνεχιστεί μετά τις 9 Μαϊου, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες θα αναζητήσουν εναγωνίως ρευστότητα, αλλά εκ των πραγμάτων θα τεθεί από τις τράπεζες και η παράμετρος κατά πόσο θα εξακολουθήσουν να είναι βιώσιμες.

Τουριστική ανασφάλεια

Εν αναμονή των εξελίξεων σε σχέση με την άρση των περιορισμών μετά τις 9 Μαϊου, η προσοχή των τραπεζών είναι για την ώρα στην προδιαγραφόμενη κατάσταση στον τουριστικό τομέα, καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις προσβλέπουν στον τουρισμό, όπως και χιλιάδες εργαζόμενοι. Ένας χρόνος με πολύ περιορισμένες αφίξεις είναι ήδη πολύς, και αν αυτό συνεχιστεί, επισημαίνει τραπεζική πηγή, τότε η κατάσταση θα γίνει πολύ δύσκολη για αρκετούς επιχειρηματίες. Το ζητούμενο είναι πότε θα έρθουν Βρετανοί και Ρώσοι τουρίστες, σημείωσε τραπεζικό στέλεχος, για να αρχίσει η τουριστική προθέρμανση. Οι αφίξεις δεν εξαρτώνται μόνο από την επιδημιολογική κατάσταση στις βασικές αγορές που τροφοδοτούν την Κύπρο, αλλά και από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Και για την ώρα η κατάσταση δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική.

Με τους μεγάλους και μεσαίους επιχειρηματίες – ξενοδόχους, πρόσθεσε η τραπεζική πηγή, έχουν γίνει συμφωνίες για τα δάνειά τους, αλλά οι μικροεπιχειρηματίες που ζουν από τον τουρισμό θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν ακόμα δυσκολότερες καταστάσεις το επόμενο διάστημα, αν δεν υπάρξει το ταχύτερο κάποια βελτίωση.

Οι τράπεζες ποντάρουν πιο πολύ στις ρυθμίσεις οφειλών που έκαναν τους προηγούμενες μήνες με τους πελάτες τους, με την ελπίδα ότι θα τηρηθούν οι συμφωνίες. Σημαντική είναι για τις τράπεζες και η στήριξη που παρέχει το κράτος στον επιχειρηματικό κόσμο, στους αυτοτελώς εργαζόμενους και γενικά στους εργαζόμενους, με συνέπεια για την ώτα η κατάσταση να μην έχει φτάσει στο απροχώρητο. Τραπεζικοί εκτιμούν ότι για αρκετές επιχειρήσεις δεν θα μηδενιστεί τις δυο εβδομάδες του lockdown ο κύκλος εργασιών τους, αλλά θα συνεχίσουν έστω και με μικρότερους τζίρους μέσω των on line παραγγελιών. Και φυσικά δεν είναι μόνο η εστίαση σ’ αυτή την κατηγορία, αλλά και κάποια καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, παιχνιδιών, ηλεκτρονικών συσκευών και άλλων.

Θεανώ Θειοπούλου   

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Ryanair: Η στρατηγική κίνηση που απειλεί τους ανταγωνιστές της

Taste and Hospitality

Πολυκατοικία Λυσσαρίδη: Μια εποχή τελειώνει, μια άλλη αρχίζει (ΦΩΤΟΣ)

Taste and Hospitality

Τζίρος €2 δισ. για δέκα μεγάλες εταιρείες της Κύπρου

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!