Παρουσίαση Φιλοξενία

Το τελευταίο και αποχαιρετιστήριο δείπνο του Ιησού…Μυστικός Δείπνος

Ακόμα κι αν το ψωμί και το κρασί είναι δυο από τα τρόφιμα που καταναλώθηκαν κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου, Ιταλοί ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν βρει το πραγματικό μενού που έφαγε ο Ιησούς μαζί με τους δώδεκα αποστόλους. Οι ερευνητές, από το κέντρο Petrie της Ιταλίας πιστεύουν ότι το τελευταίο γεύμα του Ιησού στην πραγματικότητα αποτελείτο από: «βραστά φασόλια, αρνί, ελιές, πικρά χόρτα, σάλτσα ψαριού, ψωμί και αρωματικό κρασί.»

Η μελέτη από δύο Ιταλούς αρχαιολόγους επικαλείται στίχους της Βίβλου, εβραϊκά γραπτά και αρχαία ρωμαϊκά έργα που μιλούν για τις διατροφικές συνήθειες στην Ιερουσαλήμ στις αρχές του 1ου αιώνα μ.Χ.

Αφετηρία αποτέλεσε η παραδοχή ότι ο Ιησούς ήταν Εβραίος, συνεπώς τόσο εκείνος όσο κι οι μαθητές του θα ακολουθούσαν τις παραδόσεις της Τόρα. Ο Μυστικός Δείπνος στο μυαλό των περισσότερων έχει ταυτιστεί με το διάσημο μεν, ιστορικά δε ανακριβές έργο του Ντα Βίντσι. “Η τοιχογραφία του Λεονάρντο προκύπτει από αιώνες εικονογραφικής σημειολογίας. Ενσαρκώνοντας το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, ο Μυστικός Δείπνος έχει ισχυρό συμβολισμό κι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην ιστορική αναπαράσταση.” λέει ένας εκ των ερευνητών.

Στην πραγματικότητα το δείπνο έλαβε χώρα σε ένα σπίτι της Ιερουσαλήμ. Την εποχή εκείνη το φαγητό τοποθετούνταν σε χαμηλά τραπέζια και οι καλεσμένοι έτρωγαν κατά την συνήθεια των Ρωμαίων σε θέση ανάκλισης πάνω σε μαξιλάρια τοποθετημένα στο πάτωμα ή σε χαλιά. Η θέση των καλεσμένων ακολουθούσε συγκεκριμένους κανόνες και οι σημαντικότεροι εξ αυτών ήταν καθισμένοι στα δεξιά και τα αριστερά του τιμώμενου προσώπου ενώ τα σκεύη συνήθως ήταν πέτρινα ή κεραμικά.

Ο γάμος στην Κανά μας δίνει μια εικόνα των ιουδαϊκών διατροφικών νόμων, γνωστών ως κασρούτ, που ορίζουν ποιες τροφές επιτρέπεται να καταναλωθούν και πως να παρασκευάζονται τα γεύματα ενώ πλήθος πληροφοριών σχετικά με την γαστρονομική επιρροή των Ρωμαίων στην Ιερουσαλήμ προέρχονται από το Συμπόσιο του Ηρώδη.

Ο Μυστικός Δείπνος και οι συμβολισμοί

Το τελετουργικό που ακολούθησε ο Ιησούς στο Μυστικό Δείπνο που παρέθεσε στους μαθητές του είναι γεμάτο συμβολισμούς. Ο Χριστός πριν ξεκινήσει το γεύμα έβαλε νερό στο νιπτήρα και ένιψε τα πόδια των μαθητών του, δείχνοντάς τους ότι δεν πρέπει να επιζητούμε τα πρωτεία. «Όποιος θέλει να είναι πρώτος, να είναι τελευταίος απ’ όλους», τους είπε.

Ο Δείπνος λέγεται μυστικός όχι γιατί έγινε εν κρυπτώ αλλά γιατί ο Χριστός ήθελε να αποκαλύψει στους μαθητές του το μυστήριο της Θείας Μετάληψης. Για αυτό άλλωστε τους είπε: «Λάβετε φάγετε», προσέφεροντάς τους ψωμί (το σώμα Του) και κρασί (το αίμα Του). «Λάβετε φάγετε τοῦτό μου ἐστι τὸ σῶμά… Τοῦτό ἐστι τὸ αἷμά μου τὸ τῆς καινῆς διαθήκης τὸ περὶ πολλῶν ἐκχυνόμενον».

Ο Ιούδας αποχωρεί βάζοντας σε εφαρμογή το σχέδιο της προδοσίας του. Ο Ιησούς κάνει την τελευταία διδασκαλία στους μαθητές του στο όρος των Ελαιών. Όταν εκείνοι αποχωρούν, προσεύχεται. Ο Ιούδας φθάνει με τη συνοδεία Ρωμαίων στρατιωτών. Τους υποδεικνύει τον Ιησού, δίδοντάς του ένα φιλί. Ο Ιησούς συλλαμβάνεται και οδηγείται στους Αρχιερείς Άννα και Καϊάφα. Περνά από δίκη. Τον ρωτούν εάν είναι ο Χριστός και εκείνος το παραδέχεται. Κρίνεται ένοχος θανάτου. Η πορεία των Παθών ξεκινά, από τον κήπο της Γεσθημανής, στο Γολγοθά και στη Σταύρωση.

Η Μεγάλη Πέμπτη, η τέταρτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, είναι αφιερωμένη στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων τα οποία περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία συνέβησαν σύμφωνα με τις ευαγγελικές αναφορές λίγο πριν τη Σταύρωση:

Ο Μυστικός Δείπνος, δηλαδή το ιερό δείπνο του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου, του Μάρκου και του Λουκά. Ο Ιερός Νιπτήρας, δηλαδή το πλύσιμο των ποδιών των 12 Αποστόλων από τον Ιησού Χριστό, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου, του Λουκά και του Ιωάννη. Η Υπερφυής Προσευχή, δηλαδή η προσευχή του Ιησού προς τον Πατέρα του μετά τον Μυστικό Δείπνο και λίγο πριν τη σύλληψή του, όπως περιγράφεται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη και η προδοσία του Ιούδα η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του Ιησού, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου, του Μάρκου, του Λουκά και του Ιωάννη.

Τα Δώδεκα Ευαγγέλια περιγράφουν την πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά. Τον Μυστικό Δείπνο, το δάκρυ και την ανθρώπινη αδυναμία στους κήπους της Γεσθημανής, την προδοσία του από τον Ιούδα, την σύλληψη, την δίκη, τα βασανιστήρια, την Σταύρωση.

Στοιχεία: Live Science

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Yπέροχη Κύπρος μόλις σε ένα λεπτό – ΒΙΝΤΕΟ

Πόλος έλξης…η πεζογέφυρα στην Πάφο μήκους 400 μέτρων

Taste and Hospitality

«Εγώ του άναψα τσιγάρο»…Ο 23χρονος Γιάννης Παπαγιάννης και όσα έγιναν στο Τζιάος

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!