Νέα Νεα της Αγορας

«Μην πυροβολείτε» τη μουσική: Σ’ ένα ψυχρό κόσμο, είναι η μόνη που δίνει «φτερά» στο νου

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ στο σπίτι επικρατεί απόλυτη ησυχία. Ονομάζεται η «ώρα της μαμάς» είναι εκείνη η στιγμή που θα καθίσει στην αυλή παρέα το φεγγάρι (αν το πετύχει) και τα αστέρια. Με ακουστικά απολαμβάνω την αγαπημένη μου μουσική….και ταξιδεύω, προγραμματίζω και κάνω την σούμα της μέρας. Δεν ήμουν ποτέ του «έξω» με την φανατική έννοια οπότε τα κέντρα διασκέδασης δεν μου έλειψαν τόσο, όσο το στέκι μου – το μπαρ  – η ροκ ή η ρεμπέτικη μουσική.

Λησμονώ  εκείνες τις εποχές που έμπαινα σε ένα χώρο και χαιρετούσα γνωστούς και φίλους με αγκαλιά ή χειραψία. Εκείνες τις αόριστές κουβέντες, τα «ηλίθια» αστεία και το καρκασιαλίκι που μόνο εμείς οι Κύπριοι ξέρουμε να κάνουμε.

Η συναισθηματική εφορία που προσφέρει η μουσική, μας χαλαρώνει μας ταξιδεύει νοητά σε πράγματα και πρόσωπα αγαπημένα. Η δύναμη των ήχων είναι τεράστια, μπορούν να οδηγήσουν στον ενθουσιασμό, στην ανακούφιση, στη συγκίνηση και αυτό γιατί επιδρούν άμεσα στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, ο οποίος επηρεάζει το νευρικό σύστημα, τους μυς και τους αδένες του σώματος, που ρυθμίζουν  την κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό.

Συμπερασματικά λοιπόν  η επίδραση της μουσικής στην ψυχοσύνθεση του ανθρώπου δεν είναι απλώς ένα παιχνίδι ήχων, αλλά ασκεί ισχυρές επιδράσεις στον ψυχικό μας κόσμο. Δεν είναι τυχαίο που μεγάλοι Έλληνες, με πνεύμα δυνατό όπως ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, έκαναν λόγο για την «Ηθοπλαστική δύναμη» της μουσικής, καθώς δημιουργεί στον άνθρωπο ισχυρά συναισθήματα ή τα εναλλάσσει έτσι, ώστε να μαλάσει τον σκληρό και τον ψυχρό, να παρακινεί τον αναίσθητο, να διεγείρει τον οκνηρό.

Εν κατακλείδι όπως θα πει η μουσικοθεραπεύτρια Λιάνα Πολυχρονιάδου στο βιβλίο της «Μουσική και Ψυχολογία»: Η μουσική χρησιμοποιείται ως όχημα για την ανακάλυψη της ταυτότητάς μας, για τη δημιουργία των σχέσεων μας, την καλύτερη επικοινωνία, την μεγαλύτερη ευκολία στη μάθηση και την συγκράτηση γνώσης.  

Τραγουδιστές, μουσικοί και dj’s στον «πάγο

Από τις 3 Μαΐου ανοίγουν όλα τα κέντρα διασκέδασης και εστίασης στην Ελλάδα. Και όπως μας δίδαξε η ιστορία κάπως έτσι θα την «βγάλουμε» το καλοκαίρι και στην Κύπρο. Ανοιχτά με αποστολή sms, με
«πράσινο διαβατήριο» για ένα ποτό και συνάντηση με την παρέα. ΧΩΡΙΣ μουσική και εξηγούν γιατί:

«Η μουσική επιβάλλει μεγαλύτερη ένταση φωνής και προσπάθεια ή επιβάλλει στους ανθρώπους να πλησιάσουν πιο κοντά για να ακουστούν και αυτό ευνοεί την μετάδοση του ιού. Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος. Δεν έχει να κάνει με τον ήχο, έχει να κάνει με το ότι προσαρμόζουμε τη φωνή μας», δήλωσε ο κ. Εξαδάκτυλος στο Open.

Πρόσθεσε επίσης ότι χωρίς μουσική οι πελάτες δεν θα καταβάλλουν επιπλέον προσπάθεια για να μιλήσουν όπως συμβαίνει σε ένα χώρο με δυνατή μουσική.

«Με αυτό τον τρόπο θα είναι ασφαλέστερη η δραστηριότητα που ανοίγει. Με τον άλλο τρόπο δεν θα είναι ασφαλής. Φοβόμαστε ότι υπάρχει μια παρανόηση πως το πρόβλημα είναι πίσω μας. Δεν είναι πίσω μας. Είμαστε
0σε μια εύθραυστη πορεία βελτίωσης και σταθεροποίησης αλλά δεν είμαστε σε φάση που έχουμε ξεπεράσει εντελώς το πρόβλημα και τα έχουμε αφήσει όλα πίσω μας», ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε στον ΣΚΑΪ και ο Γ.Γ. Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο οποίος εξήγησε ότι οι ειδικοί θεωρούν ότι η μουσική αναγκάζει τους ανθρώπους που βρίσκονται μαζί να αυξάνουν τον τόνο της φωνής τους και συνεπώς να εκτοξεύονται σταγονίδια με μεγαλύτερη ευκολία και με μεγαλύτερη πίεση.

Μπορούμε ξέρετε να «Μιλάς με τη σιωπή σου», αλλά από την άλλη σπρώχνετε με αυτό τον τρόπο τους νέους να κάνουν υπαίθρια πάρτι και θα συνεχίσουν να μαζεύονται σε αυτούς τους χώρους προκειμένου να διασκεδάσουν.

Και για να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία ο πολιτισμός είναι μουσική: «Το ρεμπέτικο τραγούδι είναι η ατόφια ελληνική ψυχή», είπε ο Τσαρούχης. Και αν δεν μπορείτε να καταλάβετε αυτό  κρατήστε τα λόγια του Δαρβίνου: «Αν μπορούσα να ξαναζήσω τη ζωή μου, θα έβαζα έναν κανόνα να διαβάζω λίγη ποίηση και να ακούω λίγη μουσική τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα»

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

ΑΗΚ: Δεν κόβει το ρεύμα – Μέχρι πότε ισχύει το μέτρο σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Taste and Hospitality

Διαβεβαιώσεις μετέφερε στο Παγκ. Σύνδεσμο Συγγραφέων και Δημοσιογράφων Τουρισμού, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας

Taste and Hospitality

Παλαιστίνιοι τουρίστες έφτασαν Κύπρο με απευθείας πτήση από Ισραήλ

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!