Γεύσεις Ποτά

Daiquiri: Ένα κοκτέιλ με άρωμα Καραϊβικής

Καλοκαίρι σημαίνει κοκτέιλ, και ένα από τα πιο αγαπητά που αποκτά όλο και περισσότερους θαυμαστές είναι το Daiquiri. Σε όποια εκδοχή και αν το προτιμάτε, το σίγουρο είναι ότι… φέρνει την Καραϊβική στο ποτήρι σας.

Βρίσκεται σε πολλές εκδοχές στη λίστα κάθε cocktail bar και θα υπάρχει τουλάχιστον ένα πάνω στο τραπέζι κάθε παρέας μιας και είναι από τα ποτά που κλέβουν την παράσταση. Ας δούμε όμως πώς ξεκίνησαν όλα…

Οι καταβολές

Το όνομα Daiquiri είναι επίσης το όνομα μιας παραλίας κοντά στο Santiago της Κούβας και σε ένα ορυχείο σιδήρου στην ίδια περιοχή και είναι μια λέξη που έχει τις ρίζες της στη γλώσσα της φυλής Taino. Λέγεται ότι δημιουργός του Daiquiri είναι ο Αμερικανός μηχανικός ορυχείων Jennings Cox, που έτυχε να βρίσκεται στην Κούβα κατά τη διάρκεια του ισπανοαμερικανικού πολέμου στις αρχές του 20ου αιώνα.

Αρχικά σέρβιραν το ποτό σε ένα ψηλό ποτήρι με θρυμματισμένο πάγο. Ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη περιχυνόταν πάνω στον πάγο και από πάνω έπεφτε ο χυμός από ένα ή δύο lime. Μετά έριχναν 60 με 80 γραμμάρια ρούμι για να ολοκληρωθεί το μίγμα και ήταν έτοιμο προς κατανάλωση. Το ανακάτεμα γινόταν με ένα κουτάλι με μεγάλη λαβή, αλλά αργότερα το κουτάλι αντικαταστάθηκε με το shaker, όπου όλα τα υλικά αναμιγνύονταν με τρίμματα πάγου και το μίγμα σερβίρεται πια σε ποτήρι martini.

Το κοκτέιλ περιορίστηκε τοπικά μέχρι το 1909, όταν ο Αμερικανός ναύαρχος Lucius W. Johnson δοκίμασε το ποτό του Cox και στη συνέχεια το σύστησε στη Λέσχη Στρατού και Ναυτικού πίσω στην Washington. Έπειτα όλα πήραν το δρόμο τους με τους φανατικούς να αυξάνονται μέσα σε μερικές δεκαετίες και το Daiquiri να γίνεται το αγαπημένο ποτό του Ernest Hemingway και του προέδρου John F. Kennedy.

Το Daiquiri έφτασε στο αποκορύφωμα της δόξας του τη δεκαετία του ’40, αφού ο πόλεμος έκανε δυσεύρετα τα κλασικά ποτά, όπως η βότκα και το ουίσκι και η πολιτική του προέδρου Roosevelt για εμπορικό άνοιγμα στην Καραϊβική έκανε προσιτό το ρούμι. Κάπως έτσι έγινε «της μόδας» η Λατινική Αμερική και όλα τα ποτά που έχουν ρούμι και φυσικά το Daiquiri δε δυσκολεύτηκε να ξεχωρίσει και να συναντήσει τρομακτική δημοτικότητα στις ΗΠΑ.

Η κλασική συνταγή

• 60 ml λευκό ρούμι

• 25 ml φρέσκος χυμός Lime (μοσχολέμονο)

• 1 κ.γ. ζάχαρη

Πραγματικά δεν υπάρχει πιο εύκολη συνταγή από αυτή του Daiquiri και θα εκπλαγείτε από το πόσο απλή είναι η προετοιμασία του. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βάλετε όλα τα υλικά μέσα σε ένα shaker μαζί με πάγο και αφού ανακινήσετε καλά για να αναμιχθούν μεταξύ τους, στραγγίξτε το περιεχόμενο και ρίξτε το σε ένα παγωμένο ποτήρι martini. Διακοσμήστε το με μια φέτα lime και μέσα σε 5 λεπτά το πολύ έχετε το τέλειο Daiquiri.

Αν το βρίσκετε πολύ ξινό προσθέστε περισσότερη ζάχαρη ενώ αν είναι πολύ γλυκό για τα γούστα σας, προσθέστε περισσότερο lime και αυτή είναι η μόνη παράμετρος που χρειάζεται να έχετε κατά νου σε περίπτωση που δεν έχετε εξαρχής το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Παραλλαγές του κλασικού Daiquiri

Αν το Daiquiri ανήκει στα κορυφαία κοκτέιλ, το οφείλει κατά κύριο λόγο στις παραλλαγές του, που δίνουν μια εξτρά δροσιστική νότα στο καλοκαίρι μας. Από τις παραλλαγές διεθνώς, ξεχωρίζει σίγουρα, το Daiquiri Floridita με λικέρ maraschino, δημιουργία του Constantino Ribalaigua Vert στο ιστορικό κοκτέιλ μπαρ El Floridita της Αβάνας στην Κούβα.

Όπως αναφέραμε παραπάνω το Daiquiri ήταν το αγαπημένο ποτό του Hemingway, είναι λογικό λοιπόν, να υπάρχει μια παραλλαγή αφιερωμένη στο όνομά του. Το Hemingway Daiquiri φτιάχνεται όπως το κλασικό, με τη διαφορά ότι αντί για ζάχαρη έχει το χυμό από μισό γκρέιπφρουτ μαζί με λικέρ maraschino. Σερβίρεται πάντα παγωμένο.

Οι πιο δημοφιλείς παραλλαγές των Daiquiri όμως, σχετίζονται με διάφορα φρούτα και πιο συγκεκριμένα το Banana Daiquiri με πολτό μπανάνας και κυρίως το Strawberry Daiquiri με χυμό φράουλας που το λατρεύει το γυναικείο κυρίως κοινό.

Τέλος, ιδιαίτερη γεύση έχει και το Frozen Mango Daiquiri με μάνγκο, αλλά η λίστα δεν τελειώνει ποτέ. Μπορείτε να βρείτε Daiquiri με πολλά φρούτα, από ροδάκινο μέχρι πεπόνι, και με πολλούς άλλους συνδυασμούς με διάφορα λικέρ.

Όπως και να έχει, το Daiquiri είναι μια αποθέωση για το ρούμι και… θα καταναλωθεί πολύ και φέτος στην παραλία, όπως κάθε καλοκαίρι άλλωστε.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Το έξυπνο κόλπο για να κόψετε το καρπούζι (ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

National Tequila Day 24 Ιουλίου: Ιστορία και παραγωγή

Taste and Hospitality

Πατέρας Επιφάνιος: Πως μαγείρευε χόρτα, αλλά και μπάμιες γιαχνί!

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!