Νέα Νεα της Αγορας

10 Μαϊου και έπειτα…Προς διάλυση της εστίασης και της ψυχολογίας -Τα μέτρα

Με τις εισηγήσεις των ειδικών ανά χείρας, ο υπουργός υγείας ενημερώνει απόψε τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας ώστε να ληφθούν αποφάσεις για το τι δέον γενέσθαι από τις 10 Μαϊου και έπειτα. 

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Το πρώτο σύμφωνα με κυβερνητική πηγή είναι η παράταση του lockdown για ακόμη μια εβδομάδα,  κάτι που θεωρείται όμως απομακρυσμένο. Το δεύτερο είναι η επιστροφή στα μέτρα που ίσχυαν πριν απο το ολικό απαγορευτικό με κάποιες διαφοροποιήσεις και το τρίτο σενάριο αφορά μια “μέση” λύση με την επαναδραστηριοποίηση κάποιων τομέων της οικονομίας και την επιστροφή συγκεκριμένων σχολικών βαθμίδων. 

ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ 
1. Παράταση lockdown για 1 ακόμη εβδομάδα 
2. Επιστροφή στα μέτρα και τις χαλαρώσεις της 26ης Απριλίου- μικρές διαφοροποιήσεις 
3. “Μέση” λύση: επαναδραστηριοποίηση κάποιων τομέων της οικονομίας και επιστροφή συγκεκριμένων σχολικών βαθμίδων 

ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΕΔΑΦΟΣ 

“Η πλάστιγγα γέρνει πάντως στην επιστροφή των μέτρων και των χαλαρώσεων που ίσχυαν πριν το ολικό απαγορευτικό. Σε μια τέτοια περίπτωση επαναλειτουργούν όλοι οι τομείς της οικονομίας και του εμπορίου, η απαγόρευση ώρας κυκλοφορίας θα αρχίζει στις 11 το βράδυ και τα μηνύματα στο 8998 θα ξαναγίνουν δύο. Εναπόκειται ωστόσο στην κυβέρνηση αν τα Σαββατοκύριακα θα ξαναδοθεί το επιπλέον μήνυμα. Οι ειδικοί μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες άφησαν επίσης στην κρίση της κυβέρνησης αν η ξενοδοχειακή βιομηχανία θα ανοίξει τις πόρτες τις από 10 Μαϊου και για Κύπριους πολίτες. Την ίδια ώρα, γίνονται σκέψεις για αύξηση του αριθμού συναθροίσεων σε οικίες από 4 σε 6 πρόσωπα και μια μικρή μείωση στα τραπέζια σε χώρους εστίασης,αντί 8 πιθανότατα 6 ή 4 άτομα”

ΠΟΥ ΓΕΡΝΕΙ Η ΠΛΑΣΤΙΓΓΑ 

  • Επαναδραστηριοποίηση όλων των τομέων της οικονομίας και του εμπορίου 
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας: 23:00-05:00 
  • 8998: Δύο μηνύματα την ημέρα 
    •  Τρία μηνύματα τα Σαββατοκύριακα- Εναπόκειται στην κυβέρνηση 
  • Ξενοδοχεία: Διαμονή και Κύπριων πολιτών 
  • Συναθροίσεις: Σε οικίες- Από 4 σε 6 πρόσωπα
    •  Χώροι εστίασης- Από 8 σε 6 ή 4 πρόσωπα (ανά κράτηση) 

«Θα πρέπει να δούμε και σήμερα και αύριο αυτή τη χαμηλή θετικοποίηση των δειγμάτων για να μπορούμε να πούμε ότι πράγματι έπεσε το ποσοστό των θετικών δειγμάτων επομένως και η δραστηριότητα του ιού στην κοινότητα. Είναι λίγο πρόωρο, βασικά για να μπορέσει κάποιος να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα πρέπει να παρακολουθήσει την κατάσταση μέχρι την επόμενη Παρασκευή», δήλωσε το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, Μαρία Κολιού.

“ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ” ΤΟ GREEN PASS 

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί την ίδια ώρα για την εφαρμογή του πράσινου πιστοποιητικού.
Από τη μια ο παγκύπριος δικηγορικός σύλλογος κάνει λόγο για ένα αντισυνταγματικό μέτρο και από την άλλη εντός της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής οι απόψεις διίστανται, με την κυβέρνηση να αναζητά την φόρμουλα ώστε να μην δημιουργηθούν νομικά ή άλλα κωλύματα.

«Σίγουρα υπάρχουν διάφορες απόψεις και για αυτό το θέμα στην ομάδα μας. Σίγουρα αυτό το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί να είναι και ρεαλιστικό και πρακτικό, να είναι εφαρμόσιμο από τον πολίτη, να μην τον ταλαιπωρεί, ενώ από την άλλη να λειτουργήσει σαν ενθαρρυντικό για να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη, δεν σημαίνει όμως ότι όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο πρέπει να τιμωρούνται με πολύ συχνά rapid test», ανέφερε η Κολιού.

Το….green pass αναφέρει πως για να μπορεί ο επισκέπτης να παρευρεθεί σε χώρους όπου παρατηρείται συνάθροιση, όπως για παράδειγμα: χώροι εστίασης, γυμναστήρια, εμπορικά κέντρα, διαμονή σε ξενοδοχείο κ.ά, πρέπει να προσκομίσει αρνητικό τεστ 72 ώρες πριν, να έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του πρόγραμμα ή να έχει νοσήσει με κορωνοϊό τους  τελευταίους 3 μήνες. Πληροφορίες του ΟΜΕΓΚΑ αναφέρουν πως δεν θα χρειάζεται σε υπεραγορές, φαρμακεία, περίπτερα και φούρνους. 

ΓΙΑ ΚΑΦΕ, ΨΩΝΙΑ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ 
1. Αρνητικό PCR ή rapid test 72 ώρες πριν 
2. Ολοκλήρωση εμβολιαστικού προγράμματος 
3. Ο επισκέπτης να έχει νοσήσει με κορωνοϊό 3 μήνες προηγουμένως 
Εξαίρεση: υπεραγορές, φαρμακεία, περίπτερα, φούρνοι 

Η κυβέρνηση  δεν αποκλείεται να προβεί σε ανακοινώσεις εντός των επόμενων ωρών,  ώστε να γίνει ο προγραμματισμός από όσους αναμένεται να επηρεαστούν από τα νέα μέτρα δηλαδή μαθητές και επαγγελματίες, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες την Κυριακή το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως και θα λάβει αποφάσεις έχοντας στο κάδρο και τα δεδομένα από τη νέα εθνική αναφορά.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Κύπρος: Σε ρυθμούς online shopping τα σουπερμάρκετ

Taste and Hospitality

Παράταση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων αποφάσισε η Κυβέρνηση

Taste and Hospitality

Aντιμέτωπες ακόμη και με εκποιήσεις δεκάδες επιχειρήσεις

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!