Εφοδιαστική Αλυσίδα Προιόντα

Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ Syrah και Shiraz

Είναι μια πολύ συχνή ερώτηση που κάνουν οι φίλοι του κρασιού όπως επίσης (με πολύ μικρότερη συχνότητα) δεχόμαστε και την ερώτηση αν το Shiraz έχει κάποια σχέση με την ομώνυμη πόλη της Περσίας.

Syrah και Shiraz σύμφωνα με το oino.gr, είναι δύο διαφορετικά ονόματα για το ίδιο σταφύλι κόκκινου χρώματος (και κρασιού από αυτό το σταφύλι).  Το “Syrah” είναι το κύριο σταφύλι για την παραγωγή ερυθρών κρασιών στον Ροδανό της Γαλλίας και ένα σταφύλι ανάμειξης στο νότιο  Ροδανό ενώ “Shiraz” είναι το όνομα με το οποίο το αποκαλούν συνήθως στην Αυστραλία και το Νέο Κόσμο.

Αυτή η ποικιλία χρησιμοποιείται για την παραγωγή των υπέροχων κρασιών της κοιλάδας του Βόρειου Ροδανού στη Γαλλία, όπου τα κρασιά δεν ονοματίζονται από τις ποικιλίες σταφυλιών αλλά από συγκεκριμένη καλλιεργητική περιοχή και παραγωγό. Τα Cotes-Rotie, Hermitage, Crozes-Hermitage και Cornas θεωρούνται τα καλύτερα παραδείγματα της ποικιλίας. Στην κοιλάδα του νότιου Ροδανού, το Syrah (σιρά) αναμειγνύεται με περισσότερες από δέκα άλλες ποικιλίες για να δημιουργήσει το κρασί που παίρνει όμως το ονομά του από την περιοχή, Chateauneuf-du-Pape.

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός εξαιρετικού Syrah, είναι το βαθύ, σκούρο χρώμα του και τα ελκυστικά, διακριτικά και περίπλοκα αρώματα σκούρου μούρου, μαύρου κερασιού, δαμάσκηνου, μαύρου πιπεριού, καφέ μπαχαρικών, βιολέτας, μαύρης σοκολάτας, ασφάλτου, γλυκόριζας και δέρματος. Οι πλούσιες, γενναιόδωρες γεύσεις αντιστοιχούν στα αρώματα. Έχει ένα πιο ήπιο, στρογγυλό και πληρέστερο σώμα από τα περισσότερα άλλα κόκκινα κρασιά, ομαλή, εύκαμπτη υφή και καθόλου από τις σκληρότερες τανίνες που βρίσκουμε σε πολλά νεαρά Cabernet Sauvignons, αν και οι τανίνες είναι ώριμες και σταθερές.

Διάσημοι παραγωγοί Syrah από τον Βόρειο Ροδανό: Paul Jaboulet Aine, Chapoutier, Bernard Chave, Jean-Luc Colombo, Delas Freres, Domaine Courbis, Domaine du Colombier, Domaine Desmeure, Pierre Gaillard, E. Guigal, Gentaz-Dervieux, Robert Jasmin, Rene Rostaing, Sorrel κ.α.

Εκτός Γαλλίας, ο μεγαλύτερος παραγωγός Syrah στον κόσμο είναι η Αυστραλία και το κρασί ονομάζεται Shiraz. Αυτό μπορεί να πιστωθεί σε έναν Σκωτσέζο που ονομάζεται James Busby, ο οποίος εξήγαγε αμπέλια Syrah από το Ερμιτάζ στην Αυστραλία τον 19ο αιώνα.

Με την πάροδο του χρόνου, η χρήση του Shiraz ή του Syrah έχει περισσότερο νόημα και οι παραγωγοί μπορεί να επιλέξουν το ένα ή το άλλο όνομα για να δείξουν το στυλ του κρασιού τους. Ένας οινοποιός θα μπορούσε να εμφιαλώσει ένα «Shiraz» για να δείξει ότι έφτιαξε ένα πλούσιο, σωματώδες, με περισσότερο φρούτο (και συνήθως και περισσότερο αλκοόλ) κρασί, στο αυστραλιανό πνεύμα. Ή θα μπορούσαν αντ ‘αυτού να ονομάσουν το κρασί τους «Syrah» για να δείξουν ένα κρασί πιο πολύ στο στυλ του παλιού κόσμου. Δυστυχώς, αυτοί οι όροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασυνέπεια.

Όσον αφορά τη σύνδεση με την Περσία, Shiraz είναι το όνομα της πρωτεύουσας στην επαρχία Fars της οποίας το όνομα ήταν κάποτε συνώνυμο με την αμπελουργία και την ποίηση και την κουλτούρα του κρασιού. Για μεγάλο χρονικό διάστημα πιστεύονταν ότι τα μοσχεύματα από την Περσία έφτασαν στην περιφέρεια του Ροδανού της Γαλλίας και το Syrah μπορεί να προέρχεται από την Περσία, αλλά δοκιμές DNA απέδειξαν ότι το Syrah / Shiraz είναι αυτόχθονες ποικιλίες στη Γαλλία.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

«Wood N ‘Fire Art Bakery»: Η παράδοση του γνήσιου ψωμιού, έρχεται στο σπίτι μας

Ο Μαύρος Χρυσός της Κύπρου και το Χρυσαφένιο Παστέλι της Ανώγυρας

Taste and Hospitality

«Crash Test» σε τρεις βαρόνους της γεύσης

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!