Νέα Νεα της Αγορας

Άνοιξε ο δρόμος για highway προς το Τρόοδος

Την έγκρισή του έδωσε το Τμήμα Περιβάλλοντος για τον παρακαμπτήριο δρόμο νότια των κοινοτήτων Ακακίου – Περιστερώνας – Αστρομερίτη στην επαρχία Λευκωσίας.

Όπως αναφέρεται στη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, ο δρόμος θα ξεκινά από σημείο του υφιστάμενου αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Κοκκινοτριμιθιάς (A9) και με αλλαγή πορείας με νότια κατεύθυνση θα διασταυρώνει τον δρόμο Κοκκινοτριμιθιάς – Ακακίου (Β9) στην περιοχή του υφιστάμενου κυκλικού κόμβου, θα διέρχεται με δυτική κατεύθυνση μεταξύ των κοινοτήτων Ακακίου και Μενοίκου, θα διασταυρώνει τον ποταμό του Ακακίου, θα διέρχεται μεταξύ των χωριών Περιστερώνας και Ορούντας, θα διασταυρώνει τον ποταμό της Περιστερώνας και θα τερματίζει στην περιοχή της διασταύρωσης των δρόμων Αστρομερίτη – Ευρύχου (Β9) και Αστρομερίτη – Βυζακιάς (Ε933) νότια του Αστρομερίτη.

Ο χρονικός προγραμματισμός του έργου είναι την περίοδο 2024-2027.

Παρακαμπτήριος δρόμος 19 χιλιομέτρων
Το έργο θα κατασκευαστεί εντός των ορίων των κοινοτήτων Ακακίου – Περιστερώνας– Αστρομερίτη της επαρχίας Λευκωσίας, ενώ η προτεινόμενη όδευση θα διέρχεται από περίπου 600 τεμάχια.

Η προτεινόμενη όδευση θα αποτελεί αυτοκινητόδρομο τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας με διαχωρισμένο οδόστρωμα και απρόσκοπτη κυκλοφορία που περιλαμβάνει σε όλο το μήκος του ανισόπεδους κόμβους, διαβάσεις και δευτερεύον οδικό δίκτυο.

Το συνολικό μήκος του δρόμου θα είναι περίπου 19 χλμ. Η συνολική διατομή του δρόμου είναι 25 μέτρα, και το πλάτος κάθε λωρίδας 3.5 μέτρα.

Οι κυκλοφοριακοί κόμβοι
Το έργο θα συνδέεται με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο με κυκλοφοριακούς κόμβους, διαβάσεις και νέο δευτερεύον οδικό δίκτυο. Όλοι οι κόμβοι κατά μήκος της προτεινόμενης όδευσης θα είναι ανισόπεδοι με τη σχεδίαση κατάλληλων λωρίδων επιβράδυνσης/επιτάχυνσης, ως ακολούθως:

Κόμβος στην περιοχή της διασταύρωσης του μελλοντικού αυτοκινητόδρομου Αστρομερίτη – Ευρύχου και του δρόμου Αστρομερίτη – Βυζακιάς (Ε933): κόμβος Ρόμβου θα εξυπηρετεί την κοινότητα Αστρομερίτη (βορειοαναντολικά) όσο και τις κοινότητες Ποτάμι, Νικητάρι και Βυζακιά (νοτίως). 
 Camera Icon  akakiperisteronaastromeritisanisopedos2Camera Icon  akakiperisteronaastromeritisanisopedos

Κόμβος στην διασταύρωση με τον δρόμο Περιστερώνας-Ορούντας (Ε906): Προτείνεται κόμβος ρόμβου θα εξυπηρετεί τόσο την κοινότητα Περιστερώνας (βορείως του κόμβου) όσο και την κοινότητα Ορούντας (νοτίως).
 Camera Icon  akakiperisteronaperisteronaanisopedos.

Κόμβος στην διασταύρωση με τον δρόμο Ακακίου-Μενοίκου: Προτείνεται κόμβος τύπου “Half Diamond” που θα εξυπηρετεί τόσο την κοινότητα Ακακίου (βορείως) όσο και την κοινότητα Μενοίκου (νοτίως).
 Camera Icon  akakiperisteronaakaianisopedos

Κόμβος στην διασταύρωση με το δρόμο Κοκκινοτριμιθιάς-Ακακίου (Β9) παρά τον υφιστάμενο ισόπεδο κυκλικό κόμβο Ακακίου: Στην διασταύρωση με τον δρόμο Κοκκινοτριμιθιάς-Ακακίου (Β9) ο υφιστάμενος ισόπεδος κυκλικός κόμβος Ακακίου ανακατασκευάζεται, συνδέεται με τον υφιστάμενο δρόμο Ακακίου – Μενοίκου και δημιουργείται ανισόπεδος κόμβος με υπερύψωση του αυτοκινητοδρόμου και ράμπες εισόδου / εξόδου και στις δυο κατευθύνσεις.Ο κόμβος εξυπηρετεί τόσο την κοινότητα Ακακίου (ανατολικά) όσο και την κοινότητα Μενοίκου και Παλαιομετόχου (νότια και ανατολικά).Υπενθυμίζεται ότι ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας – Κοκκινοτριμιθιάς – Ακακίου – Αστρομερίτη – Ευρύχου χωρίζεται στις ακόλουθες τέσσερεις φάσεις:

Φάση Α’: Λευκωσία-Κοκκινοτριμιθιά (κατασκευάστηκε).

Φάση Β’: Κοκκινοτριμιθιά-Δένεια (κατασκευάστηκε).

Φάση Γ’: Ακάκι-Περιστερώνα-Αστρομερίτης (δεν κατασκευάστηκε). 

Φάση Δ’: Αστρομερίτης-Ευρύχου (δεν κατασκευάστηκε).

Το υπό εξέταση έργο, το οποίο βρίσκεται ενώπιον του Τμήματος Περιβάλλοντος, αφορά την κατασκευή της φάσης Γ΄.

Ακόμα τονίζεται ότι ο αυτοκινητόδρομος Ακακίου –  Περιστερώνας – Αστρομερίτη έχει σχεδιαστεί στα όρια της νεκρής ζώνης και δεν ολοκληρώθηκε η μελέτη της λόγω παρεμπόδισης από τον κατοχικό στρατό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το τμήμα του αυτοκινητόδρομου Αστρομερίτη-Ευρύχου(φάση Δ), τεσσάρων λωρίδων μήκους 12,9 χιλιομέτρων απορρίφθηκε από την Περιβαλλοντική Αρχή λόγω των αναμενόμενων περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα προέκυπταν από την υλοποίηση του έργου.  

Κύρια φωτο: Αρχείου

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Λευκωσία: Άνοιξε μπυραρία και την «πάτησε»

Taste and Hospitality

Ryanair εναντίον Aegean

Taste and Hospitality

Lufthansa: Προγραμματίζει χριστουγεννιάτικες πτήσεις

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!