Πρόσωπα Φιλοξενία

Δώρα Πεμπετζίαν: Μια γαστρονομική διαδρομή Λευκωσία…Γερεβάν

Η πρώτη μου επαφή με την αρμένικη κουζίνα χρόνια πριν ήταν μέσω της  Αρμένισσα της Πόλης από το Γεντίκουλε (Επταπύργιο) με καταγωγή από την Τσόρλου (Τυρολόη) της Ανατολικής Θράκης, Τακουί Τοβμασιάν μέσα από το βιβλίο της, Ευλογημένο το τραπέζι σας – Μνήμες και γεύσεις από τις Αρμένισσες γιαγιάδες μου μαζί με τις συνταγές». Σελίδες γεμάτες εικόνες και γεύσεις  μεταφέρει τον αναγνώστη στις μνήμες της για τους δικούς της ανθρώπους που μοιράστηκαν τη χαρά της συνύπαρξης γύρω από ένα τραπέζι.

Η αρμενική κουζίνα ανήκει στην οικογένεια των γεύσεων της Μέσης Ανατολής, όπως η περσική και η αραβική κουζίνα, αφού ιστορικά έχουν υπάρξει αμοιβαίες επιρροές. Η Αρμενία είναι ένα δημοκρατικό έθνος με αρχαία ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Τόσο μακρινή χώρα, αλλά ταυτόχρονα τόσο κοντά μας. Με πολλά κοινά σημεία με την χώρα μας αλλά και με την Ελλάδα.

Δοκιμάζοντας λοιπόν για πρώτη φορά θα έλεγα ότι μπορείς κάποιος να αναγνωρίσει κοινά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με την ελληνική και πολίτικη κουζίνα.  Το εθνικό φαγητό των Αρμενίων είναι οι ντολμάδες με αμπελόφυλλα και το εξαιρετικό ψητό κρέας στα κάρβουνα που εδώ ονομάζεται χοροβάτς (khorovats).

Κάποιοι έχουν συνδέσει την αρμένικη κουζίνα μόνο τα αλλαντικά. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Πιάτα με  κοινές επιρροές με τον Λίβανο και την Τουρκία λόγω γειτνίασης (λαχματζούν,  μουσακάς,  μαντί,  ιτσλί κεφτέδες, χουνκιάρ μπεγιεντί), το Harissa –(ένα χυλό από κρέας) και πλιγούρι και το κεσκέκι.

Οδηγώντας σ’ ένα κεντρικό δρόμο στη Λευκωσία στη οδό Κυριάκου Μάτση στον Άγιο Δομέτιο στη Λευκωσία κοιτάω ένα μικροσκοπικό εστιατόριο με το όνομα: Dora’s Armenian Kitchen. Μπαρκάρω, κατεβαίνω από το αμάξι και κάθομαι στον εξωτερικό χώρο. Με υποδέχεται ένα γνώριμο άτομο το οποίο μετά από μια μικρή κουβέντα θα ανακαλύψουμε ότι μας συνδέουν κοινές παιδικές στιγμές στα χρόνια του δημοτικού.

Η Δώρα Κωνσταντίδου – Πεμπετζίαν είναι μητέρα ενός παιδιού και εκτός από την αγάπη της γι’ αυτόν έχει τεράστιο πάθος με την μαγειρική. Όλα τα εδέσματα ζεστά́ της ώρας, αφού καθε μισή ωρα βγαίνουν ζεστά αλμυρά.

«Η αγάπη μου για την μαγειρική  άρχισε από μικρή ηλικία και το όνειρο μου πάντα ήταν να αποκτήσω ένα μικρό μαγαζάκι όπου θα μπορεί ο κόσμος να απολαμβάνει αυθεντικά αρμένικα λαχματζούν και άλλα εδέσματα φτιαγμένα πάντα με τα πιο φρέσκα υλικά», μου λέει αρχικά. Με καταγωγή από Αίγυπτο και Αρμενία λογικό θα ήταν να αγαπήσει αυτό που κάνει.

Άρχισαν να φτάνουν τα πιάτα σε μικρές ποσότητες για να μπορώ να δοκιμάσω τουλάχιστον τα βασικά πιάτα που φτιάχνονται από τα χέρια της.

Όλη η ιστορία της Αρμενίας, ένα ταξίδι στο πιάτο μου. Τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από τα εστιατόρια του  Γερεβάν: Εκτός από το λαχματούν, υπάρχουν χαλουμωτές, ελιωτές, σπανακόπιτες με φέτα και μοτσαρέλα, κοτόπιτες με τυριά, πεϊνιρλι με καπνιστό μπεϊκον cream cheese & μοτσαρελα, φαλάφελ wrap & κοτόπουλο(αξίζει να το δοκιμάσετε!)  wrap, κούπες και πατσουρμαδόπιττες, γλυκά εκμέκ καταϊφη και medovik.

Παρ’όλο που το εστιατόριο άνοιξε σε περίοδο δύσκολη λόγο της πανδημίας ο κόσμος το αγκάλιασε. Λειτούργησε στις 1 Ιουλίου 2020 και η φιλοσοφία του είναι να μπορεί οπωσδήποτε είναι λάτρης του καλού φαγητού, να αισθανθεί ότι γεύεται κάτι αυθεντικό.

«Κολλάω» στην παστουρμαδόπιττα και μου προκαλεί το ενδιαφέρον να ρωτήσω πώς τον φτιάχνει: «Τον παστουρμά τον φτιάχνω εγώ και προσθέτω χαλούμι και τυρί και αυγό. Ίσως αυτό που σου προκάλεσε αίσθηση είναι ότι ακόμή και η ζύμη δεν είναι βιομηχανική αφού είναι φτιαγμένη της στιγμής.  

Πλέον ξέρω ότι η  Αρμενική Κοινότητα δεν  έχει μόνο ποιοτικά χαρακτηριστικά στην ψυχή της…αλλά και στην κουζίνα της…

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Θεοφύλακτος Μαυρομμάτης: Ο οραματιστής που ανέδειξε την περιοχή Γερμοσόγειας τουριστικά

Taste and Hospitality

Τα «Χρωματιστά χωριά της Κύπρου»…και με βούλα!

Taste and Hospitality

1977: Το βαπόρι απ’ την Περσία ήταν Κυπριακό και έμεινε στην ιστορία

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!