Παρουσίαση Φιλοξενία

Ένα εκκλησάκι στη μαρτυρική Τηλλυρία…μας θυμίζει τις ρίζες μας (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Πολλές εικόνες λαμβάνουμε καθημερινά συνειδητά ή ασυνείδητα. Ακόμη και όταν πρόκειται για μια εκδρομή, μια διαδρομή ένα προορισμό. Τα τελευταία χρόνια αυτό που έμαθα είναι ότι τα πάντα εξαρτώνται  από ποια πλευρά «βλέπεις»…ακόμη και μέσα από κάθε εικόνα, ταξίδι, οδοιπορικό, ή φωτογραφία. Αυτή η αλλαγή οπτικής με  βοήθησε πολλές φορές να δω τα πράγματα με μια άλλη ματιά ή τουλάχιστον στην πραγματική τους διάσταση.

Τόσο κοντά και παράλληλα τόσο μακριά η αγαπημένη περιοχή της Τηλλυρίας. Το βλέμμα «παγώνει» σ’ ένα φωτογραφικό υλικό αναρτημένο σε ένα γκρουπ. Επιχειρώ να «ταξιδέψω» σε εκείνο το μέρος. Δεν είναι ερείπια και δεν κάνει να τα προσπερνάμε. Εκεί γράφτηκε η ιστορία μας και μέσα σε αυτά όλη η εξέλιξη της γενιάς μας. Κανένα εγκαταλελειμμένο χωριό δεν πρέπει να «εγκαταλειφθεί», κανένα εκκλησάκι δεν πρέπει να  είναι γκρεμισμένο αλλά και αυτό να κατέχει μια θέση σε μια ιστορική σελίδα. Ολοκληρωμένα – Σωστά!

Η Τηλλυρία είναι σύμπλεγμα 23 χωριών των επαρχιών Λευκωσίας και Πάφου, μεταξύ των κόλπων Χρυσοχούς και Μόρφου. Ένα μεγάλο μέρος της Τηλλυρίας περιλαμβάνει τα χωριά: Κόκκινα, Αμμαδιές, Ξερόβουνος, Λουτρός, Λιμνίτης, Γαληνή, Ποταμός του Κάμπου και Αμπελικού. Σημαντικό τμήμα της βρίσκεται στη «νεκρή ζώνη».

Ο Άγιος Θεόδωρος Τηλλυρίας βρίσκεται περίπου 85 χιλιόμετρα δυτικά από τη Λευκωσία στην ομώνυμη επαρχία της Κύπρου, απέχει  126 χιλιόμετρα από τη Λάρνακα, 120 χιλιόμετρα από τη Λεμεσό  (όλες οι παραπάνω χιλιομετρικές αποστάσεις αφορούν διαδρομές μέσω του οδοφράγματος), και σχεδόν 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πάφου.

Κάπου εκεί υπάρχει ένα λιτό εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Θεόδωρο τον Στρατηλάτη  στο χωριό Μανσούρα της Τηλλυρίας. Ένα μέρος του ναού είναι πετρόκτιστο, ενώ το υπόλοιπο, πιθανότατα μεταγενέστερη κατασκευή, είναι σοβατισμένο.

Ιστορικά συνδέεται με τα γεγονότα που συνέβησαν τον Αύγουστο του 1964, όταν έγινε η επιδρομή και ο βομβαρδισμός από την τουρκική αεροπορία και σκοτώθηκε μεγάλος αριθμός άμαχου πληθυσμού.

Τέλος, ο ακριτικός αυτός οικισμός του νησιού συναντάται μεταξύ της Μοσφιλερής (Μοσφίλι) και της κοινότητας των Πηγαινίων Λευκωσίας, από τα οποία και απέχει λίγα μόλις χιλιόμετρα.

Το μαρτυρικό αυτό μέρος έχει μια μαγεία που πιθανώς δεν μπορείς να την βρεις πουθενά αλλού στις ελεύθερες περιοχές. Η Τηλλυρία είναι το μέρος που με «ταξιδεύει» και μπορεί να κάνει τον κάθε περιηγητή να «ανοίξει» τη ψυχή του και να ονειρευτεί.

Ο πάτερ Ιωάννης καταγράφει με φωτογραφικά κλικ τη μαγεία αυτού του τόπου και θυμίζει σε όλους μας πόσο ευλογημένος είναι αυτό το νησί. Πόσοι Άγιοι περπάτησαν σ’ αυτά τα χώματα και πώς ακόμη και σήμερα «είναι εδώ» να μας θυμίζουν το πόσο τυχεροί είμαστε που ζούμε σε αυτή τη χώρα.

 

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Μαρία Ιωάννου: Μπαίνει στην τουριστική βιομηχανία…για VIP πελάτες (ΦΩΤΟΣ/ΒΙΝΤΕΟ)

Γιώργος Τσόκκος: Η ευτυχία είναι ταξίδι…ταξίδεψέ το!

Δημήτρης Σκαρμούτσος: “Πριν κάνω τηλεόραση ήμουν φτωχαδάκι” (BINTEO)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!