Επιχειρηματικά Νεα της Αγορας

Μόνο 40 από τα 140 κέντρα διασκέδασης ανοίγουν 10 Ιουνίου – Χάθηκε μισό δις σε 15 μήνες!

Έδωσε το πράσινο φως το Υπουργείο Υγείας όπως από τις 10 Ιουνίου επαναλειτουργήσουν τα νυχτερινά κέντρα αναψυχής, μετά από 15 μήνες που παρέμειναν κλειστά, χάνοντας ένα τζίρο μίνιμουμ 500 εκατομυρίων ευρώ, όπως σημείωσε στην Brief o Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κέντρων Διασκέδασης, Νίκος Βασιλείου, ενώ τρέχουν τα πάγια αλλά και εμπορικά έξοδα, με την οικονομική βοήθεια που δέχθηκαν να είναι πολύ μικρή για να τους στηρίξει.

Κληθείς να απαντήσει πόσες επιχειρήσεις θα επαναλειτουργήσουν ανέφερε πως, μόνο οι 40 περίπου από τις 140 θα ανοίξουν τις πόρτες τους για τον κόσμο. Ο λόγος είναι ότι δεν συμφέρει για κάποιες να ανοίξουν, από αυτές όπως για παράδειγμα στη Λευκωσία λόγω της καλοκαιρινής περιόδου που ο κόσμος φαίνεται να προτιμά πιο καλοκαιρινά μαγαζιά.

Την ίδια ώρα, σημείωσε, ο κλάδος παρά το γεγονός ότι ήταν κλειστός για τόσους μήνες, δεν σταμάτησαν να σκέφτονται όχι μόνο τρόπους για να λειτουργήσουν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις διασφαλίζοντας την ασφάλεια των πολιτών, αλλά πρότειναν μέτρα και έκαναν εισηγήσεις στην κυβέρνηση ώστε να μπορέσουν να «ανοίξουν» χωρίς να βάζουν κανένα σε κίνδυνο αλλά να συμβάλουν παράλληλα στην αναχαίτιση από την πανδημία, κάτι που δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής.

Διαφημιστικά σπότ που μιλάνε για τη σημασία τήρησης των μέτρων στους χώρους διασκέδασης, μηχανισμοί εξαερισμού και απολύμανσης του αέρα και των επιφανειών και κατά τη διάρκεια λειτουργίας των χώρων αλλά και την δημιουργία του liberty pass, το application που έχουν ήδη έτοιμο για χρήση αν αυτό κρίνουν οι αρμόδιοι, είναι ανάμεσα σε άλλα που προώθησε ο Σύνδεσμος στα αρμόδια Υπουργεία.

Συστήματα εξαερισμού και απολύμανσης

Όταν οι μελέτες έδειχναν ότι ο ιός κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα, κατά τις στενές επαφές αλλά και μέσω των επιφανειών, ο Σύνδεσμος υιοθέτησε μια πρόταση που φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί και στο εξωτερικό. Πρόκειται, όπως ανέφερε για ένα σύστημα που μπορεί να εξαερίζει τον χώρο αλλά και να τον απολυμαίνει ενώ η επιχείρηση βρίσκεται σε λειτουργία προσφέροντας ένα ασφαλές περιβάλλον. Όπως τόνισε, αυτό το μέτρο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί όχι μόνο εν καιρώ πανδημίας αλλά και γενικότερα, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η μετάδοση άλλων ειδών ασθενειών που μεταδίδονται στην ατμόσφαιρα και γιατί να μην λειτουργήσει και ως σύμμαχος κατά της σκόνης από την οποία υποφέρει η Κύπρος. Ανέφερε ακόμη, ότι αυτό το μηχάνημα δεν αφορά σαφώς μόνο τα κέντρα διασκέδασης αλλά θα μπορούσε να ήταν μια λύση ακόμη και για τα σχολεία, τα νοσοκομεία και άλλους εσωτερικούς χώρους που λόγω της πανδημίας έπρεπε να περιορίσουν την φυσική παρουσία για να σπάσει η μετάδοσης του κορωνοϊού.

Liberty card

Το liberty card, είναι ένα από τα μέτρα που είχαμε προτείνει στον Υφυπουργό Καινοτομίας ώστε να επιβεβαιώνει ότι οι πελάτες έχουν πραγματοποιήσει rapid test με αρνητική ένδειξη , για να τους επιτραπεί η είσοδος σε χώρους μαζικής συνάθροισης, όπως θα μπορούσαν να είναι τα σεμινάρια, συνέδρια , θέατρα, κινηματογράφοι, κέντρα διασκέδασης κ.α. Mε αυτό τον τρόπο δίνεται και κίνητρο σε νεαρά άτομα να κάνουν το rapid test. Το application είναι έτοιμο και από την ώρα που μας ζητηθεί τις αμέσως επόμενες 24 ώρες θα μπορεί να είναι σε λειτουργία εξήγησε. Μάλιστα, ανάμεσα στα 50 άτομα κλειστού κύκλου που έχουν τώρα πρόσβαση στο app είναι και Υπουργός.

«Αυτό που προτείνουμε είναι η χρήση ενός application που θα δίνει αξία στον πολίτη. Να μην περιορίζεται στη χρήση του για ένα καφέ ή ένα δείπνο σε εστιατόριο, σημείωσε.

Χωρίς μάσκα στα κέντρα διασκέδασης

Ο Σύνδεσμος φαίνεται να υποστηρίζει ότι με την υιοθέτηση των παραπάνω σε συνδυασμό και με όσα μέτρα είναι σε ισχύ από το Υπουργείο Υγείας και άξονα την ασφάλεια των πολιτών, θα μπορούσαν οι θαμώνες να διασκεδάζουν χωρίς μάσκα, αν επιτραπούν οι θαμώνες.

Περισσότερη οικονομική στήριξη

Κληθείς ο κ. Βασιλείου να απαντήσει για το ποια είναι η οικονομική βοήθεια που τους έχει δοθεί από το κράτος, σημείωσε ότι το ποσό αυτό ανέρχεται γύρω στα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Υπογράμμισε την ίδια ώρα ότι ο συγκεκριμένος κλάδος έχει λάβει τη μικρότερη αναλογικά οικονομική βοήθεια σε σχέση με άλλους τομείς. Αυτό που ζητούν από το Υπουργείο Οικονομικών είναι να στηριχθούν περισσότερο οικονομικά καθώς οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις όντας κλειστές τους τελευταίους 15 μήνες καλούνται να αντεπεξέλθουν στα έξοδα τους τα οποία αποτελούνται από:

α/ Πάγια λειτουργικά (το πάγιο για το ρεύμα, το νερό, τα ασφάλιστρα, τα ενοίκια, κ.α)

β/ Πάγια εμπορικά (δόσεις δανείων των επιχειρήσεων , συντηρήσεις χώρων, απολεσθέν εισόδημα)

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, ο κλάδος συμβάλλει με ψηλό ποσοστό στο ΦΠΑ και στο φόρο εισοδήματος στο κράτος και θα μπορέσει να τα «δώσει» πίσω στην οικονομία σε μικρό διάστημα.

Της Ξένιας Προδρόμου

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Διάσημα αξιοθέατα που δεν επιτρέπεται να φωτογραφίσετε

Taste and Hospitality

Τουρισμός: Μείωση 95% στις αφίξεις από τον προηγούμενο Φεβρουάριο

Taste and Hospitality

Τράπεζα Κύπρου: Άκυρη η συμφωνία για την πώληση γνωστού parking στη Λεωφόρο Μακαρίου

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!