Παρουσίαση Φιλοξενία

Όταν έκλεισε ένα μεγάλο κομμάτι της νυχτερινής ζωής… Ivanhoe PUB

Κοιτάζοντας ξανά και ξανά και πάλι από την αρχή το φωτογραφικό υλικό εκείνες τις ημέρες του καλοκαιριού που έβλεπα τον κόσμο να διασκεδάζει στην πιο ιστορική μπυραρία της Έγκωμης στη Λευκωσία, αυτό που μου κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι το πόσο καλά δείχνουν να περνάνε όλοι χορεύοντας, γελώντας, χωρίς να υπάρχουν τα smartphones για να μπορούμε να τραβάμε αψεγάδιαστες εικόνες και να τις δημοσιοποιούμε στα social media αφού πρώτα τις έχουμε φιλτράρει…

Ivanhoe PUB: Ξύνω πληγή τώρα και πονάει πολύ: Ο χώρος έρημος και κάθε φορά που περνάω από εκεί δεν μπορώ να καταλάβω πως άντεξε τόσες δεκαετίες και κατάφερε να «πέσει» στο όνομα  της «ανάπτυξης».

Δεν ήμουν θαμώνας. Μπορεί να έχω πάει δυο- τρεις φορές και αυτό λόγο παρέας για να παρακολουθήσουμε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Αλλά έμενα κοντά και πάντα θυμάμαι την κοσμοσυρροή. Έκανα κάποια τηλέφωνα να μάθω τι έγινε, λεπτομέρειες για την πορεία και την «πτώση της», αλλά δεν τα κατάφερα. Οι περισσότεροι ήξεραν το στέκι και μοιράστηκαν μαζί μας στιγμές που έζησαν.

Η Ivanhoe PUB, άρχισε τη λειτουργία της το 1985 σ’ ένα νεόκτιστο υποστατικό στην οδό Ευριπίδου αριθμός 26 στην Έγκωμη.  Η επιχείρηση πρώτο άνοιξε από δύο αδέρφια, τον Σωτήρη και τον Κώστα.

Λειτούργησε αρχικά στον μισό χώρο, δηλαδή στο υποστατικό 26Α ενώ στο διπλανό μαγαζί (26Β) λειτουργούσε φωτογραφείο.  Προτού περάσει ο πρώτο χρόνος λειτουργίας η επιχείρηση επεκτάθηκε και στο διπλανό μαγαζί και συνεχίζει έτσι από τότε.

Στο εσωτερικό της τον πρώτο καιρό λειτουργίας της υπήρχε και τζάκι και πολλοί μαζεύονταν  για τη ζεστή ατμόσφαιρα που είχε.   Ο χώρος ήταν διακοσμημένος σε ρετρό στιλ και χωριζόταν στη μέση με μια καμάρα.   Ο πάγκος του μπαρ ήταν ξύλινος όπως και τα στουλς, τα τραπέζια και οι καρέκλες.

Άνοιξε σε μια εποχή που αυτό το είδος διασκέδασης ήταν πολύ trendy. Ο κόσμος προτιμούσε τις pub για τις βραδινές του εξόδους που ξεκινούσαν από νωρίς το απόγευμα.  Εκεί ο κόσμος απολάμβανε εκτός από το ποτό του και διάφορα εδέσματα, όπως σάντουιτς ζεστά, πίττα με χαλούμι και χάμπουργκερ.

Ο Σωτήρης και ο Κώστας πολύ νεαροί σε ηλικία τότε, ήταν η ψυχή της επιχείρησης. Με τα αστεία και τον κοινωνικό και ευγενικό τους χαρακτήρα έλκυαν πολύ πελατεία και η  Ivanhoe PUB, ήταν πάντοτε γεμάτη κόσμο. 

Οι ιδιοκτήτες δημιούργησαν ομάδες και συμμετείχαν σε πολλά σπορτς.  Έτσι, η μπυραρία αυτή είχε ομάδα ποδοσφαίρου, ομάδα μπιλιάρδου και ομάδα σαΐτας.   Σε πολλούς αγώνες οι ομάδες της διακρίθηκαν και τα κύπελλα είναι αναρτημένα πάνω από το μπαρ.

Το 1991 ο Κώστας αποχώρησε από την επιχείρηση και ο Σωτήρης την ανάλαβε εξ ολοκλήρου. Αφουγκραζόταν συνεχώς τις εκάστοτε κοινωνικές ανάγκες για διασκέδαση. Έτσι, αποφάσισε να ασχοληθεί περισσότερο με τα sport.   Ήταν το πρώτο μαγαζί στη Λευκωσία που εγκατέστησε μεγάλες οθόνες και βιντεοπροβολείς.  Εξασφάλισε πρόσβαση σε πολλά αθλητικά γεγονότα σε μια εποχή που κανένα άλλο μαγαζί παγκύπρια δεν είχε. 

Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε κατά κύριο λόγο με την προβολή αθλητικών γεγονότων.  Παρόλα αυτά, στην Ivanhoe PUB, συνέχιζαν να γίνονται από παιδικά πάρτι γενεθλίων, πάρτι μασκέ, λάτιν πάρτι, ελληνικές βραδιές με ζωντανή μουσική ή με DJ, βραδιές ροκ ζωντανής μουσικής ή με DJ.

Σήμερα ερημιά…Ακόμη η σελίδα στο fb ενεργοποιημένη. Κοιτάω γνωστά πρόσωπα – συναδέλφους στο ΜΜΕ, αθλητικογράφους. Ένα τηλέφωνο αναρτημένο το οποίο καλώ από περιέργεια να δω μήπως έχει μεταφερθεί ο αριθμός σε κινητό: «Ο αριθμός που καλέσετε δεν υπάρχει»…

Φωτο: Νικήτας Δαλίτης

Ένα μπαρ δημιουργημένο με έντονα στοιχεία που παρέπεμπαν σε Βρετανικές pub, στέκει ακόμη εκεί, στο ίδιο μέρος…Έχει ένα ιδιαίτερο τρόπο αντιστέκεται, παραμένει στην γειτονιά του, περιμένει τον κόσμο του…

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ιδιοκτήτες και κυρίως στα παιδιά που με αναρτήσεις και φωτογραφίες κρατούν ζωντανό ένα μπαράκι που έχει προσθέσει στο βιβλίο των αναμνήσεων μια σελίδα γεμάτη ζωή…εκείνη την αληθινή!

Φωτ.Πηγή: Σωτήρης Κολλυφάς – Βαγγέλης Κολλυφάς

Πληροφορίες: Maria – Mixael kollyfa

Επιμέλεια κειμένου: Νικολέτα Χρήστου

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Στέφος Σάββα: Aυτή είναι η μεγαλύτερη φυσική πισίνα της Κύπρου!

Ήταν «ωραίος» Δήμαρχος: Η τρέλα πάντα τον βοηθούσε…(ΦΩΤΟΣ/ΒΙΝΤΕΟ)

Μιχάλης Φίλος: Tο πρόσωπο πίσω από τα πιάτα του Windmill Restaurant…με θέα τη Σκιάθο

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!