Νέα Νεα της Αγορας

Ο Ερντογάν σχεδιάζει και ναυτική βάση στo Τρίκωμο

Είναι φανερό πλέον ότι στο επίκεντρο της επεκτατικής πολιτικής του Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται η Κύπρος. Δεν είναι μόνον ότι συνεχώς μιλάει για λύση δύο ξεχωριστών κρατών τορπιλίζοντας την πενταμερή και γενικότερα τις συνομιλίες  για το Κυπριακό, ότι προαναγγέλλει επίσκεψη στην Κύπρο στην 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής, ότι άνοιξε παρανόμως την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και ετοιμάζεται και για τον εποικισμό της, είναι και το γεγονός ότι ενισχύει τις στρατιωτικές του δυνάμεις στα Κατεχόμενα.

Παρά τα μέτωπα που άνοιξε, Συρία, Λιβύη, Κούρδους, ωστόσο δεν έχει αποσύρει ούτε έναν στρατιώτη από την κατεχόμενη Κύπρο. Επιδιώκει πλέον να μετατρέψει το κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου σε προκεχωρημένο φυλάκιο της τουρκικής επεκτατικής στρατηγικής του.

Δεν είναι τυχαίο ότι προανήγγειλε αεροπορική βάση οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε δύο αεροδρόμια στα Κατεχόμενα. Ούτε βεβαίως τυχαίο είναι το γεγονός ότι ετοιμάζεται να κατασκευάσει μια μεγάλη ναυτική βάση στο κατεχόμενο Τρίκωμο. Ενα είδος ναυστάθμου για ελλιμενισμό πολεμικών πλοίων. Παράλληλα σχεδιάζει και την αναβάθμιση του αεροδρομίου στο Λευκόνοικο για μεταστάθμευση μαχητικών αεροσκαφών. Η ναυτική βάση και η αναβάθμιση του κατοχικού αεροδρομίου βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες της κατοχικής δύναμης και προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κινείται. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Αγκυρα στοχεύει στη δημιουργία μιας μεγάλης στρατιωτικής βάσης στο νησί, με βασική επιδίωξη τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής.

Οι βρετανικές βάσεις

Η Αγκυρα έχει υπόψη της τον διαχρονικό ρόλο των βρετανικών βάσεων και τη χρησιμότητά τους σε επιχειρήσεις στην περιοχή. Στη βάση αυτού του μοντέλου, κυρίως η στρατηγική σημασία του, η τουρκική πλευρά προχωρεί να δημιουργήσει τις δικές της σύγχρονες υποδομές, υψηλής τεχνολογίας, τις οποίες θα χρησιμοποιεί, όταν και όποτε χρειαστεί. Είναι σαφές πλέον πως η Κύπρος θα χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση ενός σχεδιασμού ελέγχου της περιοχής καθώς, σύμφωνα με τους Τούρκους, με την κατασκευή της βάσης θα αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών.

Τι είδους πλεονέκτημα; Θεωρούν την κατεχόμενη Κύπρο ότι μπορεί να παίξει τον ρόλο ενός αβύθιστου αεροπλανοφόρου στην περιοχή, με ναυτική και αεροπορική παρουσία για έλεγχο κυρίως της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου. Αλλωστε η απόκτηση ενός αεροπλανοφόρου ήταν το από 20ετίας ναυτικό όνειρο της Τουρκίας. Ναυπηγεί ένα, το Anadolu, πλην όμως δεν θα φιλοξενεί μαχητικά αλλά drones και ελικόπτερα. Τα drones όμως που θα σταθμεύουν σε δύο κατεχόμενα αεροδρόμια θα επιτηρούν την περιοχή και θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να εμπλακούν και σε επιχειρήσεις αφού θα είναι και οπλισμένα. Σημειώνεται ότι τα πρώτα drones που εγκατέστησε η Αγκυρα στην κατεχόμενη Κύπρο, τα εγκατέστησε στην περίοδο της κρίσης του Oruc Reis και από τα Κατεχόμενα μπορούσε και ήλεγχε τις κινήσεις του.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Learjet: Τίτλοι τέλους για το θρυλικό αεροσκάφος – Δεν είναι πια «βολικό»

Taste and Hospitality

Το ιδανικό ρόφημα για αποτοξίνωση

Taste and Hospitality

Γιατί η κλασική Coca‑Cola βυθίζεται στο νερό, ενώ το κουτάκι της Diet Coke επιπλέει;

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!