Παρουσίαση Φιλοξενία

Έπιασαν δουλειά για το αστεροσκοπείο Τροόδους

Στα τέλη Απριλίου, μετά από επτά χρόνια προετοιμασιών, άρχισε η ανέγερση του υπερσύγχρονου αστεροσκοπείου Τροόδους, στα Αγρίδια. «Έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου», δήλωσε με ικανοποίηση στην «Επιχειρηματική Λεμεσό» του ΕΒΕ Λεμεσού ο Γιώργος Τζίβας, Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πλανηταρίου – Αστεροσκοπείου Κύπρου, προσθέτοντας ότι η φετινή χρονιά είναι ορόσημο για την Αστρονομία στην Κύπρο.

Έτοιμο το 2022
Στόχος, πρόσθεσε, είναι οι εργασίες να ολοκληρωθούν σε 16 μήνες και το αστεροσκοπείο να λειτουργήσει τον Οκτώβριο του 2022. 

Το Αστεροσκοπείο, υπέδειξε ο Γιώργος Τζίβας, θα είναι διασυνδεδεμένο με άλλα Ευρωπαϊκά αστεροσκοπεία, ιδιαίτερα με το Αστεροσκοπείο Σκίνακα στην Σητεία Κρήτης, αποτελώντας ένα δίκτυο κέντρων ενημέρωσης, επιμόρφωσης και πληροφόρησης για την αστροπαρατήρηση και το διάστημα.

Το κτήριο θα διαθέτει δυο τεράστια τηλεσκόπια, ένα αστρονομικό τηλεσκόπιο παρατηρητηρίου 20 ιντσών με μία μηχανικά περιστρεφόμενη θολωτή οροφή και ένα τηλεσκόπιο ηλιακού παρατηρητηρίου, με μηχανικά κινούμενη οροφή καθώς κι ένα μικρό πλανητάριο.Ο σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα κτήριο ορόσημο, τοποθετημένο στην κορυφή του βουνού.

Το αστεροσκοπείο είναι μέρος των έργων GEOSTARS, του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg V-A “Ελλάδα-Κύπρος” 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους της Κύπρου.Το κόστος κατασκευής και αστρονομικού εξοπλισμού ανέρχεται στο €1.4 εκατ.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην «Επιχειρηματική Λεμεσό» του ΕΒΕ Λεμεσού.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Η Κάτια Χριστοδούλου μας πάει στο Τρόοδος ανοίγοντας το φωτογραφικό άλμπουμ, όλο μαγεία…

Taste and Hospitality

Ένας μυστηριώδης προορισμός, όπου η βανίλια της ορχιδέας ανθίζει μόνο για μια μέρα

Taste and Hospitality

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η φιλοσοφία της Ιταλικής πίτσας βρίσκεται στη Λευκωσία!

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!