Παρουσίαση Φιλοξενία

Μια ανάσα…αρκεί για να αισθανθείς μόνο το σύμπαν, τη θάλασσα και την ψυχή σου

Υπάρχει ένα «ταξίδι» που δεν έχω κάνει ποτέ μου. Θαυμάζω αυτούς τους ανθρώπους που με μια ανάσα βυθίζουν σώμα και σκέψεις. Πώς είναι άραγε ο βυθός; Πώς αισθάνονται οι δύτες; Η ελεύθερη (ή άπνοη) κατάδυση είναι η μορφή κατάδυσης, η οποία γίνεται με μία μόνο ανάσα, με το κράτημα της αναπνοής μας.

Είναι η αρχαιότερη μορφή κατάδυσης, την οποία χρησιμοποιούσαν οι πρώτοι ελεύθεροι δύτες, με βασικό σκοπό την συλλογή τροφής.

Στην εποχή μας η ελεύθερη κατάδυση έχει εξελιχθεί σε εμπορική / ψυχαγωγική δραστηριότητα, με κύριο σκοπό την εξερεύνηση του βυθού, το υποβρύχιο ψάρεμα, την φωτογραφία, αλλά και σε σπορ όπου προπονημένοι ελεύθεροι δύτες δοκιμάζουν τα όρια τους, προσπαθώντας να φτάσουν βαθύτερα και μακρύτερα (σε θάλασσα ή πισίνα) με μία ανάσα.

Σε κάθε περίπτωση είναι μια συναρπαστική δραστηριότητα, που φέρνει το σύγχρονο άνθρωπο πιο κοντά στη φύση, στην εσωτερική ηρεμία και αυτογνωσία και σίγουρα είναι κάτι που αξίζει κανείς να δοκιμάσει!

Ένα φιλαράκι με προσκαλεί για ελεύθερη κατάδυση. Το θεωρώ τόλμημα. Και βάζω «πισινή». Ζητάω φωτογραφικό υλικό και δυο λόγια: «Tο μυστικό στην ελεύθερη κατάδυση είναι η αυτοσυγκέντρωση που θα πρέπει να αγγίζει τον απόλυτο βαθμό…Τα υπόλοιπα είναι θέμα τεχνικής και σκληρής δουλειάς…»

Οι πρώτες ελεύθερες καταδύσεις χρονολογούνται από το 4.500 π.Χ. στην άλλοτε Μεσοποταμία, το σημερινό Ιράκ, όπου ο άνθρωπος καταδυόταν για την περισυλλογή μαργαριταριών αλλά και οστράκων για την διατροφή του. Προβλήματα όμως, όπως η εξίσωση των κοιλοτήτων του ανθρώπινου οργανισμού, η γρήγορη απώλεια της θερμοκρασίας του σώματος, αλλά και η μικρή χρονικά δυνατότητα παραμονής, εμπόδιζαν τον άνθρωπο να καταδυθεί σε μεγάλα βάθη.

Από τα μέσα του 20ου αιώνα τα ρεκόρ της ελεύθερης κατάδυσης έχουν πάρει την μορφή αθλήματος και έπαψαν να αποτελούν προσπάθεια του ανθρώπου να γνωρίσει το άγνωστο, αφού η τεχνολογία του άνοιξε το δρόμο.

Πολλοί είναι αυτοί που ασχολήθηκαν με τα ρεκόρ της ελεύθερης κατάδυσης. Τα ονόματα όμως που έγιναν γνωστά στο χώρο, με χρονική σειρά, είναι αυτά των: Raimondo Bucher, Ennio Falco, Alberto Novelli, Americo Santarelli, Enzo Maiorca, Teteke Williams, Jacques Mayol, Bob Croft, Angela Bandimi, Pipin Ferreras, Umberto Pellizzari.

O άνθρωπος στο βυθό…

Ο Δύτης εκτελεί διάφορες υποβρύχιες εργασίες ή κάνοντας καταδύσεις παρατηρεί το βυθό των θαλασσών, των λιμνών και των ποταμών. Δουλεύει κάτω από το νερό φορώντας ειδική στολή. Σε μεγάλα βάθη χρησιμοποιεί σκάφανδρο και αναπνέει από σωλήνα που φθάνει μέχρι την επιφάνεια. Σε μικρότερα βάθη χρησιμοποιεί λαστιχένια στολή με αναπνευστική σωλήνωση που συγκοινωνεί με την επιφάνεια ή με φιάλη οξυγόνου που μεταφέρει στην πλάτη του. Για την επικοινωνία με την επιφάνεια μπορεί να χρησιμοποιεί ειδικό σύστημα μεταφοράς σημάτων.

Στη χώρα μας

Στα κρυστάλλινα νερά της Κύπρου σας περιμένουν θαλάσσιοι παράκτιοι ύφαλοι, τούνελ, εκπληκτικά και συναρπαστικά ναυάγια όπως το ναυάγιο Ζηνοβία στην Λάρνακα, μια ποικιλία ψαριών, θαλάσσιες χελώνες, υποθαλάσσια σπήλαια και σήραγγες με αρχαίους αμφορείς και πήλινες άγκυρες.

Από αυτά που ξεχωρίζουν είναι:

  • «Ζηνοβία» – Λάρνακα: Κάθε χρόνο το επισκέπτονται πάνω από 100.000 δύτες, καθώς το πλοίο και μέρος του φορτίου του παραμένουν άθικτα.
  • «Lady Thetis» & «Konstantis»– Λεμεσός: Πρόκειται για τεχνητούς ύφαλους που τοποθετήθηκαν σκόπιμα στο βυθό του νησιού, για να λειτουργήσουν ως καταφύγια ανάπτυξης και παραγωγής θαλάσσιων οργανισμών. Ο ύφαλος ελκύει μεγάλο αριθμό από καλογρίτσες, σκάρους, τσιπούρες, σφυρίδες και ροφούς.
  •  Cape Greco Caves – Πρωταράς: Το ακρωτήρι Κάβο Γκρέκο είναι γνωστό για τη μοναδική ομορφιά των θαλάσσιων σπηλιών του. Σπήλαια και σήραγγες, βράχους από λάβα, καθώς κι ένα ευρύ φάσμα της θαλάσσιας ζωής της περιοχής, όπως σφυρίδες, χταπόδια, σμέρνες, χελώνες, τσιπούρες και σαλάχια. Το ιδιαίτερο που έχει το συγκεκριμένο σημείο είναι ένας βράχος στο σχήμα του νησιού καθώς και μια σπηλιά αρκετά πλατιά για περιπετειώδεις καταδύσεις.
  • Devils Head – Ακάμας: Ο συνδυασμός των σπηλαίων και των συνδεδεμένων τούνελ καθώς και η ποικιλία θαλάσσιας ζωής καθιστούν αυτό το σημείο της χερσονήσου του Ακάμα ιδανικό για πολύ ενδιαφέρουσες καταδύσεις. Στην περιοχή φωλιάζουν οι προστατευόμενες χελώνες Καρέτα καρέτα, τις οποίες οι τυχεροί δύτες μπορεί να συναντήσουν!

Μια γλυκιά προσδοκία ίσως μια μέρα καταφέρω και κάνω ένα αλλιώτικο οδοιπορικό μεταφέροντας σας εικόνες και συναισθήματα. Λένε πως εκεί στο βυθό δεν σε απασχολεί τίποτα και πως την ώρα που καταδύεσαι αισθάνεσαι πάρα πολύ ωραία και νοιώθω πώς είναι όμορφα να “βυθίζονται” όλα προς το κέντρο της γης…

Με επαγγελματικές πληροφορίες:edujob.gr el.welcomemagazinecy.com

Το φωτογραφικό υλικό ανήκει στο δύτη ο οποίος επιθυμεί να παραχωρήσει στο site μας. Το ευχαριστούμε για όσα μοιράστηκε μαζί μας.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Ο Μακάριος στην White Horse Inn pub…της Αμμοχώστου που τάχα λειτουργεί ακόμη! (ΦΩΤΟΣ)

Taste and Hospitality

Γαστρονομία και εναλλακτικές μορφές τουρισμού

Taste and Hospitality

Savino Rock Bar: Ο «Μούλος» ετοιμάζει να ροκάρει και πάλι! (AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ)

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!