Παρουσίαση Φιλοξενία

Τραχυπέδουλα: «Στα Μετέωρα της Πάφου» – Όταν οι βράχοι μετακινήθηκαν από την Αφρική πριν 70 εκ. χρόνια!

Η Τραχυπέδουλα απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από την Πάφο και περίπου 60 χιλιόμετρα από την Πόλη. Είναι ένα μικρό χωριό. Δεν υπάρχουν ταβέρνες ή εστιατόρια στην Τραχυπέδουλα αλλά υπάρχουν δύο καφετέριες και δύο σούπερ μάρκετ. Δεν υπάρχει σχολείο σε αυτό το παραδοσιακό χωριό, το κοντινότερο είναι 20 λεπτά με το αυτοκίνητο.

Το πλησιέστερο νοσοκομείο βρίσκεται στην Πάφο, αλλά ένας γιατρός κάνει εβδομαδιαία επίσκεψη στο χωριό. Είναι κοντά στο όρος Τρόοδος υπάρχουν φανταστικές εσωτερικές όψεις καθώς και θέα στη θάλασσα. Το πλησιέστερο φράγμα για ένα ψάρεμα είναι ο Ασπρόκρεμος. Χτισμένη σε υψόμετρο 515 μέτρων κοντά στον Διάριζο ποταμό και πάνω στη διαδρομή που οδηγεί στα βουνά του Τροόδους, η Τραχυπέδουλα με τους μερικές δεκάδες κατοίκους, τις πολλές βρύσες με δροσερό νερό που κατεβαίνει από τα βουνά και τα όμορφα παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια, ανήκει στη γεωγραφική περιφέρεια των κρασοχωριών.

Υπάρχει ετήσιο φεστιβάλ στην Τραχυπέδουλα που πραγματοποιείται τον Αύγουστο. Οι κάτοικοι παρέχουν όλα τα φαγητά και τα ποτά και ο καθένας είναι ευπρόσδεκτος να συμμετάσχει στο χορό, ακόμη και να τραγουδήσει, αν τολμά.

Η παραδοσιακή ζωή στο χωριό είναι ακόμα αποδεδειγμένη στην Τραχυπέδουλα και μπορεί να φανεί στην αρχιτεκτονική των κτιρίων και στη χρήση βοδιών για την καλλιέργεια του τραχιού τοπίου. Η ειρήνη και η γαλήνη στο χωριό Τραχυπέδουλα είναι εγγυημένα, οπότε αν θέλετε να αφήσετε πίσω τους τον ταραχώδη ρυθμό της ζωής της πόλης, έχετε βρει τη σωστή θέση.

Στο χωριό Τραχυπέδουλα και λίγο μετά το χωριό Μαμώνια, θα συναντήσεις δύο πελώριους βράχους, που έχουν χαρακτηριστεί «Τα μικρά Μετέωρα της Κύπρου».

Η κοιλάδα Διαρίζου, που βρίσκεται η κοινότητα, είναι ενταγμένη στο Natura 2000 ως προστατευόμενη περιοχή και είναι τόπος προσέλευσης ντόπιων και ξένων επιστημόνων (γεωλόγων, εντομολόγων, πτηνολόγων, βοτανολόγων και πολλών άλλων) και περιλαμβάνει περιοχές εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς με τεράστια ιστορική και πολιτισμική σημασία. Μάλιστα, δε λείπουν και οι αρκετοί λάτρεις της ορειβασίας που φτάνουν εδώ για να ανέβουν στους τεράστιους βράχους που μετακινήθηκαν από  την Αφρική πριν 70 εκατομμύρια χρόνια.

Kύρια φωτό:Μιχάλης Χριστοδούλου

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

ΑΚΑΜΑΣ: Εκείνο το απόγευμα…όπου έπεφτε το ηλιοβασίλεμα (Φωτορεπορτάζ)

Διακοπές στην Κύπρο: 1968 – H Αγία Νάπα το 1997 και το 2019 (ΒΙΝΤΕΟ)

Νίκος Μουλαζίμης…Σε συνεχή εγρήγορση – Οι θυσίες και οι «αγώνες», ενός ξενοδόχου

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!