Εφοδιαστική Αλυσίδα Τεχνολογία & Ασφάλεια

Τσιμεντένια αυγά στην οινοποίηση: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα τους

Το μπετόν ήταν κάποτε το οικοδομικό υλικό επιλογής για το λαμπρό νεωτεριστικό μέλλον, πριν γίνει ένα κρύο σύμβολο της δυστοπίας. Αποκαταστάθηκε όμως «κοινωνικά» κατά τη δεκαετία του 2000. Η ίδια περίεργη ιστορία συνέβη και με το σκυρόδεμα στο κρασί: πίσω στις αρχές του 20ού αιώνα, μια σειρά πεντακάθαρων δεξαμενών από σκυρόδεμα φάνταζε κάτι πολύ φουτουριστικό, που το οραματίζονταν οι οινοποιοί για το οινοποιείο του μέλλοντος.

Ως υλικό, ήταν πιο εύκολο να καθαριστεί, πιο σκληρό, καλύτερα μονωμένο και φθηνότερο από την βελανιδιά, η οποία συγκριτικά φαινόταν αναποτελεσματική, προ-βιομηχανική και απελπιστικά λίγη. Μέχρι να φτάσουμε στη δεκαετία του 1980, το σκυρόδεμα αρχίζει να μοιάζει παλιομοδίτικο. Οι δεξαμενές σύμφωνα με το Krasia.gr από ανοξείδωτο χάλυβα, με δυνατότητα ελέγχου θερμοκρασίας, διαθέσιμες σε όλα τα μεγέθη, έγιναν το εργαλείο των οινοποιών για να έχουν, ένα πιο ζωντανό, φρουτώδες κρασί που αποδείχθηκε εξαιρετικά δημοφιλές. Η παλαίωση σε βελανιδιά, η οποία ποτέ δεν σταμάτησε, ξαναέγινε της μόδας, γιατί η βελανιδιά είχε την ικανότητα να μαλακώσει το κρασί και να φέρει γεύσεις τοσταρίσματος και βανίλιας, που αποτελούσαν ένα στυλ για να καυχηθεί κανείς.

Η επανατοποθέτηση

Μέχρι το 2000, οι τσιμεντένιες δεξαμενές θεωρήθηκαν ως ξεπερασμένες, επειδή συνδέθηκαν με θλιβερές νότιες ευρωπαϊκές συνεταιριστικές εταιρείες που παρεμποδίζονταν από την άνοδο του Νέου Κόσμου. Αλλά όχι από όλους. Πολλά διάσημα κτήματα, μεταξύ των οποίων και το Château Petrus του Bordeaux, παρέμειναν πιστά σε αυτό στο υλικό. Ο εμβληματικός οινοποιός της Νότιας Αφρικής Eben Sadie χρησιμοποιεί αυτούς τους οινοποιητές εδώ και πολλά χρόνια ενώ στον Ροδανό, ο κορυφαίος οινοπαραγωγός Michel Chapoutier συνεργάστηκε με γνωστή εταιρεία για την ανάπτυξη τεχνογνωσίας που θα έθετε τις τσιμεντένιες δεξαμενές ξανά στην πρώτη γραμμή,

Οι τσιμεντένιες δεξαμενές σε σχήμα αυγού που κατασκεύασαν, έχουν πολλά πλεονεκτήματα: ως υλικό: το σκυρόδεμα έχει εν μέρει τις πορώδεις ιδιότητες της δρυός, επιτρέποντας την αργή εισροή οξυγόνου που βελτιώνει τις τανίνες, κάτι που δεν μπορεί να κάνει ο ανοξείδωτος χάλυβας. Το σχήμα του φυσικά ενθαρρύνει τα ρεύματα μεταφοράς κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, γιατί κυκλοφορούν τα νεκρά κύτταρα ζύμης που δίνουν καλύτερη υφή στο κρασί χωρίς την ανάγκη για χειροκίνητη ανάδευση (γνωστή ως batonage), ενώ η ανώτερη μόνωση διατηρεί σταθερή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ζύμωσης.

Το κρασί είναι ένα προϊόν των σταφυλιών και τα σταφύλια μεγαλώνουν σε ένα συγκεκριμένο έδαφος και με ένα συγκεκριμένο μικροκλίμα.   Και όλο αυτό καλλιεργείται από ανθρώπους οι οποίοι είναι παθιασμένοι με αυτό και έχουν πολύ εμπειρία και γνώση. Όλα αυτά μαζί λέγονται   terroir – το έδαφος, το κλίμα και οι άνθρωποι αντικατοπτρίζονται στο κρασί. Όλα τα άλλα τα οποία πηγαίνουν στο κελάρι είναι απλά η διαδικασία της οινοποίησης, η τεχνολογία, και η δεξαμενή.  Οτιδήποτε προστίθεται στο φυσικό  περιβάλλον είναι υπέρβαση. Για αυτό και το τσιμέντο είναι ιδανικό διότι, είναι ουδέτερο και αναπνέει.

Στα κρασιά  δε θέλουμε  να έχουμε  τίποτα το οποίο δεν προέρχεται από τα σταφύλια και από  το έδαφος.    Με αυτό τρόπο, τα κρασιά είναι αυθεντικά και ενδιαφέροντα για connoisseurs και κριτές κρασιών διότι έχουν ένα ποιο ξεχωριστό χαρακτήρα από το micro terroir.  Τα κρασιά , οι ποικιλίες , το έδαφος και τελικά η υπογραφή του οινοποιού.    Πολλά από τα  ποιο premium κρασιά,  από τα παλαιότερα αμπέλια  παράγονται σε δεξαμενές αυγών.

Ακόμη ένα πλεονέκτημα είναι η θερμοκρασία    Δε χρειάζεται καθόλου ψύξη διότι το κρασί δεν υπερθερμαίνεται και διατηρεί βέλτιστη θερμοκρασία.

Για παράδειγμα, για phenyl wines αυτό δεν είναι περίπου 18 ή 16 C, αλλά μπορεί να φτάσει κοντά στους 22 C.   Αυτό είναι ένα περιβάλλον όπου η φυσική μαγιά από τα σταφύλια λειτουργεί καλύτερα.

Aντίθετα από τα περισσότερα δρύινα βαρέλια, το τσιμέντο δεν προσδίδει γεύση αλλά  ο τρόπος που το κρασί συμπεριφέρεται μέσα σε ένα συγκεκριμένο αυγό σφραγίζει το τελικό προϊόν με ένα ξεχωριστό στυλ: καθαρότητα της γεύσης, αλλά και μια ωραία πολυπλοκότητα.

Τι είναι το Wine& Egg 

Το προϊόν Wine& Egg  είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της  εταιρίας που κατασκευάζει αυτά τα αυγά από την αρχή και των απαιτήσεων των οινοποιείων. Αυτό είναι το πρώτο τσιμεντένιο αβγό στην αγορά ως ένα ενιαίο κομμάτι.  Το μίγμα τσιμέντου είναι από προσεγμένα συστατικά και έτσι μπορεί να ονομαστεί και οικολογικό αυγό.  Είναι πιστοποιημένο για χρήση στην βιομηχανία τροφίμων, σε αυτή την περίπτωση κρασί και μπύρα. Απευθύνεται σε οινοποιούς που έχουν στόχο να παράγουν υψηλής ποιότητας κρασιά.

Ο βελτιστοποιημένος όγκος για την αυτορρύθμιση της ζύμωσης κρασιού είναι μεταξύ 900l και 1500l. Οι αναλογικά λεπτοί τοίχοι του τσιμεντένιου αυγού διατηρούν σταθερή θερμοκρασία χωρίς πρόσθετη ψύξη. Η ζύμωση παράγει ζέστη και κατά συνέπεια ρεύματα μεταφοράς, τα οποία διεγείρουν την κυκλοφορία του κρασιού. Σε σύγκριση με τα παραδοσιακά δοχεία ζύμωσης ή τις δεξαμενές, η δεξαμενή σχήματος egg επιτρέπει στο κρασί να κυκλοφορεί πιο εύκολα, το οποίο οφείλεται στο σχήμα και την ομαλή επιφάνειά του. Λόγω της συνεχούς κυκλοφορίας ή κίνησης του κρασιού μέσα στο τσιμεντένιο αυγό, το κρασί αναπτύσσει μια σύνθετη γεύση μέσω της συνεχούς επαφής του με τις οινολάσπες.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Θρύλοι του κρασιού: Gaja

Taste and Hospitality

Τα εξωφρενικά ακριβά φαγητά που λογικά δε θα δοκιμάσεις ποτέ στη ζωή σου

Taste and Hospitality

Frugal Bottle: Η νέα χάρτινη φιάλη για κρασί

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!