Back of the House (BOH) Διοίκηση

Ο πιο γλυκός Ανδρέας της Πρωτεύουσας! -Αυτός ο pastry chef «ζωγραφίζει»

Πρώτη γνωριμία με τον 32χρονο Ανδρέα Νικολάου μέσα από τις υπέροχες τάρτες σε διάφορες γεύσεις όπως  praline, salted caramel, Ferrero και φρούτων και  το εντυπωσιακό Profiterole με αυθεντική patisserie κρέμα και πραλίνα.

Η προσοχή που δίνει στις λεπτομέρειες για να βγει το σωστό αποτέλεσμα, είναι και η πιο σημαντική. Το μεγαλύτερο μέρος της έμπνευσής του προέρχεται από χρώματα και σχήματα, και στη συνέχεια τα πράγματα εξελίσσονται από εκεί…Τουλάχιστον αυτό έχω στο μυαλό μου όταν δοκιμάζω Picaduras (σοκολατάκια σε απολαυστικές γεύσεις).

Τον συναντώ στο χώρο του και αυτό που μου προκαλεί ίσως τη μεγαλύτερη έκπληξη είναι ότι εκεί δεν έχει να κάνει με την αποδόμηση των γεύσεων μόνο, αλλά οι συνδυασμοί για να κάνουν το γλυκό  να φαίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό μέσα από γεωμετρικά στρώματα γεύσης.

Γεννημένος στην Λευκωσία, όταν αποφοίτησε από την Ξενοδοχειακή σχολή ακολούθησε σπουδές στις Μαγειρικές Τέχνες (Culinary Arts) στο Intercollege Nicosia όπου αποφοίτησε με άριστα και αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (University of Nicosia) όπου απέκτησε το πτυχίο του στο BA Culinary Arts Management.

Έλαβε βραβεία και τίτλους στους Παγκύπριους Διαγωνισμούς Μαγειρικής «Gastronomia-Gastrognosia 2012» αλλά και “Gastronomia-Horeca 2014» στην κατηγορία «College Grand Prix (Gold Medal)»  και στην κατηγορία «Plated Dessert (Silver Medal )» αντίστοιχα.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σε Κύπρο και εξωτερικό με θέμα την Μαγειρική -Ζαχαροπλαστική αλλά και στο τομέα της υγιεινής HACCP κατέχοντας μάλιστα και Certificate από όλα σχεδόν τα σεμινάρια. Έχει εργαστεί σε γνωστά ζαχαροπλαστεία της Λευκωσίας αλλά και εστιατόρια σε όλη την Κύπρο .

 Όπως γνωρίζω  είσαι σεφ με γνώσεις και στην μαγειρική αλλά και στη ζαχαροπλαστική. Τι σε ώθησε να ασχοληθείς  με τη γαστρονομία και ιδιαίτερα με τη ζαχαροπλαστική;  

Η μαγειρική είναι ένα μικρόβιο που κουβαλούσα μέσα μου από μικρός. Από τα παιδικά μου χρόνια μου άρεσε να παρακολουθώ τη μητέρα μου να μαγειρεύει και προσποιούμουν ότι μαγείρευα κι εγώ.

Μεγαλώνοντας είχα αποφασίσει ότι το επάγγελμα του σεφ μου ταιριάζει έτσι αποφάσισα να το σπουδάσω. Μαθαίνοντας για τη ζαχαροπλαστική και το πόσο δημιουργική είναι με έκανε να θέλω να ασχοληθώ μαζί της και να γίνω επαγγελματίας pastry chef.

Ο λόγος που επέλεξα να ασχοληθώ με την ζαχαροπλαστική είναι επειδή θεωρώ ότι υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ ζαχαροπλαστικής και μαγειρικής. Είναι εντελώς διαφορετικός ο τρόπος σκέψης  ενός μάγειρα  από εκείνο που έχει ένας  ζαχαροπλάστης . Στη μαγειρική, έχεις μεγαλύτερη ελευθερία στο τρόπο σκέψης αλλά και εκτέλεσης μιας συνταγής ενώ στη ζαχαροπλαστική χρειάζεται περισσότερη πειθαρχία και προσήλωση. «Παίζεις» συνεχώς με τις δοσολογίες , τα  γραμμάρια και τον χρόνο.

Που έχεις σπουδάσει και τι εμπειρίες αποκόμισες από τα φοιτητικά σου χρόνια ως μάγειρας;

Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Ξεκίνησα από το Δίπλωμα Επισιτιστικών Τεχνών του Intercollege και αποφοίτησα με άριστα από το Πτυχίο στη Διεύθυνση Επισιτιστικών Τεχνών του Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Οι εμπειρίες και οι γνώσεις που απέκτησα όλα τα χρόνια των σπουδών μου δεν συγκρίνονται και δεν απορυθμίζονται. Το γεγονός ότι είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με διάφορους επαγγελματίες σεφ είναι ανεκτίμητο κομμάτι της σταδιοδρομίας μου.

Που δούλεψες για πρώτη φορά;

Η πρώτη επαγγελματική μου επαφή με την κουζίνα ήταν όταν ήμουν ακόμη μαθητής της τεχνικής σχολής στον κλάδο των ξενοδοχειακών  και μου είχε δοθεί η ευκαιρία να δουλέψω σε γνώστη αλυσίδα εστιατορίων με έδρα τη Λευκωσία όπου έμεινα εκεί για 2 χρόνια. Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες επαγγελματικές προτάσεις με αποτέλεσμα να δραστηριοποιούμε στο χώρο της εστίασης εδώ και 15 χρόνια.

Και τώρα που δουλεύεις;

 Διατηρώ το δικό μου εργαστήριο ζαχαροπλαστικής όπου δραστηριοποιούμε τα τελευταία χρόνια. Το εργαστήρι μου βρίσκεται στη επαρχία Λευκωσίας  και ονομάζεται Andrew’s Sweets .

Στο εργαστήρι σου ασχολείσαι με ότι έχει να κάνει με τη ζαχαροπλαστική;

Ναι. Ασχολούμαι με όλο το φάσμα της ζαχαροπλαστικής δημιουργώντας γλυκές αλλά και αλμυρές φρέσκες παρασκευές με φρέσκες πρώτες ύλες .

Ποιος ο τρόπος που δουλεύεις στο εργαστήριο σου;

Εκτός από την τεχνογνωσία και  την αξιοποίηση διάφορων επαγγελματικών εργαλείων, κύριο συστατικό της κουζίνας μου είναι οι φρέσκες πρώτες ύλες. Επιλέγω κυρίως προϊόντα φυσικά και μη επεξεργασμένα για τις δημιουργίες μου.

Διοχετεύεις τα προϊόντα σου σε άλλες επιχειρήσεις;

Συνεργάζομαι με διάφορες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ξενοδοχειακών και της εστίασης όπου και διοχετεύω πολλά από τα προϊόντα μου.

Γιατί κάποιος να επισκεφτεί το εργαστήρι σου;

Όπως έχω ήδη αναφέρει χρησιμοποιώ φρέσκες πρώτες ύλες παράγοντας καθημερινά φρέσκα προϊόντα. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε τούρτες , ατομικά γλυκά όπως και πολλές επιλογές για γάμους και βαφτίσεις.

Ποια τα μελλοντικά σου σχέδια πλέον;

Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι όπως συνεχίσω να δημιουργώ φρέσκα προϊόντα, να παρακολουθώ και να μαθαίνω νέες τάσεις και πρακτικές γύρω από το επάγγελμα μου, να εξελίσσομε και να προσφέρω με τον ίδιο ζήλο το καλύτερο αποτέλεσμα σε όποιο επιλέξει τις δημιουργίες μου αλλά και το εργαστήρι μου.

Θα παρότρυνες τους νέους να ασχοληθούν με το χώρο της εστίασης;

Ναι. Φυσικά και θα παρότρυνα όλους όσους θα ήθελαν να ασχοληθούν με την μαγειρική να το κάνουν αφού είναι μια τέχνη όπου έχεις την ευκαιρία να χρησιμοποιήσεις την δημιουργικότητα σου αλλά και να έχεις  άμεση επαφή με φρέσκα υλικά αλλά και πρώτες ύλες. Είναι ένα επάγγελμα που χρειάζεται αγάπη , δημιουργικότητα  και φαντασία.  Αυτό που θα συμβούλευα όλους τους νέους που επιλέξουν να ασχοληθούν με το επάγγελμα είναι όπως το αγαπήσουν και το κάνουν αναπόσπαστο κομμάτι τις καθημερινότητας τους    .

Νικολέτα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την πολύ όμορφη συνέντευξη και εύχομαι το Taste and Hospitality να συνεχίσει να μας χαρίζει υπέροχα ρεπορτάζ.  Για τους αναγνώστες σας να πω ότι τους περιμένει μια μικρή έκπληξη.

Μπορείτε να ενημερώνεστε για τις καινούργιες μας δημιουργίες μέσω τις ιστοσελίδας μας https://andrewsweets.com είτε μέσω των Social Media – FB Page και Instagram /Andrewsweets .

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Υπερτιμημένα τα ακίνητα στη Λεμεσό-Συμφωνεί το 100% των επενδυτών

Taste and Hospitality

The World’s 50 Best Bars 2020

Taste and Hospitality

Λευκωσία: Tο πρώτο εστιατόριο που δέχεται πληρωμές με κρυπτονομίσματα

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!