Ο Δίας και ο Ερμής, μεταμφιεσμένοι σε φτωχούς ταξιδιώτες, επισκέφθηκαν ένα μικρό χωριό και άρχισαν να ζητούν ένα μέρος για να περάσουν τη νύχτα. Όλοι τους έδιωξαν με απότομο τρόπο, εκτός από ένα φτωχό ηλικιωμένο ζευγάρι – τη Βαυκίδα και τον Φιλήμονα. Αφού πρόσφεραν γενναιόδωρα στους δυο ξένους φαγητό και ποτό, η Βαυκίς πρόσεξε ότι, αν και είχε γεμίσει και ξαναγεμίσει τα ποτήρια τους πολλές φορές, η κανάτα του κρασιού εξακολουθούσε να είναι γεμάτη. Όταν αντιλήφθηκε ότι οι ξένοι τους ήταν στην πραγματικότητα θεοί, ο Φιλήμων προσφέρθηκε να σφάξει τη μοναδική χήνα που είχαν για να τους φιλέψει. Θέλοντας να ανταμείψει το ζευγάρι για την καλοσύνη τους, ο Δίας μεταμόρφωσε το φτωχικό τους καλύβι σε ένα ωραιότατο μαρμάρινο ναό και πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη επιθυμία τους: να είναι οι φύλακες του ναού, να πεθάνουν την ίδια μέρα και να ζήσουν μαζί για πάντα καθώς μεταμορφώθηκαν σε δέντρα – ένα σε κάθε πλευρά της πόρτας του ναού.
Η Βαυκίς και ο Φιλήμων εμφανίζονται στο ποίημα του Οβίδιου Μεταμορφώσεις. Ενσαρκώνουν έναν από τους πιο ιερούς θεσμούς των αρχαίων Ελλήνων, να καλωσορίζεις και να φροντίζεις τους ξένους στο σπίτι σου. Αυτή η ιερή σχέση οικοδεσπότη – φιλοξενούμενου προστατευόταν από το Δία και ονομάστηκε «ξενία», τώρα γνωστή ως «φιλοξενία».
Η Κύπρος και η Φιλοξενία
Η Κύπρος αναδύθηκε από τη θάλασσα όταν οι τεκτονικές πλάκες της Αφρικής και της Ευρασίας έπεσαν η μια πάνω στην άλλη, όπως δυο ξένοι που συναντώνται και δημιουργούν έναν ξεχωριστό δεσμό μεταξύ τους. Ευρισκόμενο στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, αυτό το νησί σχηματίζει μια «γέφυρα» που συνδέει έθνη και κουλτούρες. Το γεγονός αυτό, με τη σειρά του, ήταν ένας παράγοντας που διαμόρφωσε την ιστορία και κουλτούρα του. Η ιστορία της Κύπρου είναι μια ιστορία πολέμων και κατακτήσεων, αλλά και ενός μαγικού χωνευτηρίου πολιτισμών. Από τους νεολιθικούς οικισμούς, τους ελληνικούς ναούς και τα αμφιθέατρα, τις ρωμαϊκές επαύλεις με τα ψηφιδωτά, τις παλιές Χριστιανικές βασιλικές, τις Βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια και τα μεσαιωνικά κάστρα των Ναϊτών μέχρι τις ανθισμένες αυλές σε γραφικά χωριουδάκια, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τα ξενοδοχεία, τα νοσοκομεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, η Κύπρος αποτελείται από τόπους συναντήσεων και περάσματα, όπου άνθρωποι και ιδέες διασταυρώνονται.
Οι Κύπριοι ανέθρεψαν την έννοια της φιλοξενίας. Η φυσική περιέργεια και οι ιστορικές συνθήκες μας οδήγησαν συχνά να κατοικήσουν σε ξένες χώρες πέρα από τις ακτές του νησιού. Σε πολλές περιπτώσεις οι Κύπριοι έτυχαν βοήθειας και υποστήριξης από τους ανθρώπους της φιλοξενούσας χώρας. Αυτή η βαθιά ριζωμένη παράδοση ανταλλαγής αρωγής και φιλοξενίας είναι ο κύριος λόγος γιατί στην Κύπρο οι ταξιδιώτες ή ακόμη και οι περαστικοί συχνά προσκαλούνται σε οικογενειακές συγκεντρώσεις, στις οποίες τους προσφέρουν ό,τι καλύτερο υπάρχει σε φαγητό και ποτό.
Η φιλοξενία, η ανάγκη να φροντίσεις τους ξένους σου, εξηγεί επίσης γιατί δεν σταματήσαμε ποτέ να διερευνούμε τις δυνατότητες ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού -από το συνεδριακό και επιχειρηματικό, μέχρι τον αθλητικό, τον τουρισμό της περιπέτειας και τον αγροτουρισμό. Χωρίς ποτέ να παραμελούμε τον παραδοσιακό ψυχαγωγικό τουρισμό και τον τουρισμό των νεονύμφων, αποτίοντας, έτσι, φόρο τιμής στη Θεά της Ομορφιάς, την Αφροδίτη που, σύμφωνα με τη μυθολογία, γεννήθηκε στην Κύπρο.
Αλλά δεν σταματά εδώ. Η φιλοξενία είναι κάτι πολύ περισσότερο από τις αμμουδερές παραλίες και τα πυκνά δάση κέδρων και πεύκων σε ένα θαυμάσιο μεσογειακό κλίμα που σου επιτρέπει να απολαύσεις τις ομορφιές της κυπριακής φύσης. Με μια εξαιρετική υποδομή, ένα υψηλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό, μια σταθερή οικονομία και ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις φορολογικό σύστημα, η Κύπρος καλωσορίζει τους επενδυτές, τους ναυτιλιακούς επιχειρηματίες και τους εμπόρους όλων των ειδών σε ένα εξίσου ελκυστικό επιχειρηματικό κλίμα. Συμβαδίζοντας με το πνεύμα της εποχής, η Κύπρος εμπιστεύεται την ψηφιακή τεχνολογία και τις ανεπτυγμένες τηλεπικοινωνίες για να δημιουργήσει νέα εικονικά σημεία συνάντησης και νέα περάσματα, όπου άνθρωποι και ιδέες εξακολουθούν να διακινούνται.
Mς πληροφορίες: Επ.Ε.Ε