Διατροφη Νεα της Αγορας

4 σνακ για εκείνες τις στιγμές που το παιδί λέει: «Μαμά, όχι πάλι τοστ!»

Τα σνακ του παιδιού είναι το ίδιο σημαντικά με το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό και πολλές φορές δεν του δίνουμε τη βαρύτητα που χρειάζεται. Ίσως γιατί το μπερδεύουμε με τα «junk-food», που είναι φαγητά που αγοράζουμε έτοιμα και που δυστυχώς, καταναλώνονται την ώρα του σνακ.

Οι ειδικοί τονίζουν πως τα σνακ είναι καλό να αντιμετωπίζονται ως μέρος της πρόσληψης θρεπτικών στοιχείων και όχι σαν κάτι περιστασιακό, καθώς και αυτά τα γεύματα επιδρούν σημαντικά στην υγεία των παιδιών. Όταν ετοιμάζουμε στα παιδιά μας υγιεινά και νόστιμα σνακ, όπως αναφέρει το mamagers την ώρα που το χρειάζονται (πρωί και ίσως απόγευμα ανάλογα με το πρόγραμμά τους) και στη σωστή, φυσικά, ποσότητα, τα βοηθάμε να έχουν καλύτερη υγεία και τους χαρίζουμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες για όλη τους τη ζωή.

Και άλλωστε το ξέρουμε καλά: το να ετοιμάσουμε φαγητό στο παιδί μας είναι πράξη αγάπης, και αυτό από τα πρώτα λεπτά της ζωής του. Ταΐζοντας όμορφα το παιδί μας, το βοηθάμε να μεγαλώσει με υγεία.

Ωραία η θεωρία, τι γίνεται όμως στην πράξη όταν μας πιέζει η καθημερινότητα και έχουμε ξεμείνει από ιδέες; Τι μπορούμε να κάνουμε όταν το παιδί αναφωνεί “όχι πάλι τοστ, μαμά” κάθε φορά που του λέμε, “θα σου κάνω ένα τοστάκι”, προσπαθώντας να το εμπλουτίσουμε με διαφορετικά υλικά, έτσι για ποικιλία; Τι μπορούμε να  φτιάξουμε για σνακ που να είναι ταυτόχρονα: υγιεινό, να μην αποτελεί πλήρες γεύμα, να αρέσει στο παιδί και να παρασκευάζεται γρήγορα καθώς ο χρόνος πάντα μας πιέζει;

Για όλα υπάρχει λύση και μάλιστα δοκιμασμένη.

Παρακάτω θα βρείτε 4 εύκολες και υγιεινές συνταγές για το γεύμα που φαίνεται να προβληματίζει τους περισσότερους από εμάς: το σνακ.

1. Θρεπτικά μπισκότα με 5 υλικά

Ποιο παιδί δεν αγαπάει τα μπισκότα; Αυτή την τραγανή λιχουδιά που όταν τη φτιάχνει η μαμά, το σπίτι πλημμυρίζει από υπέροχες μυρωδιές που συγκαταλέγονται στις καλύτερες αναμνήσεις των παιδιών.

Ωστόσο, όταν ακούμε “μπισκότα”, το μυαλό μας πηγαίνει σε κάτι λιπαρό και άκρως ανθυγιεινό. Κι όμως, μπορούμε να φτιάξουμε τα πιο νόστιμα σπιτικά μπισκότα εύκολα και γρήγορα με τα πιο υγιεινά υλικά. Για τα μπισκότα μας θα χρειαστούμε 100 γρ. ταχίνι, 2. κ.σ.  120 γρ. μέλι, 120γρ. νιφάδες βρώμης και 50 γρ. cranberries.

Πάμε να τα φτιάξουμε

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά! Το ταχίνι και το μέλι πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αδειάζουμε τη ζύμη σε μια σακούλα τροφίμων ή σε μεμβράνη. Την πλάθουμε σε ρολό, σαν να φτιάχνουμε σαλάμι και τη βάζουμε για 5 λεπτά στην κατάψυξη.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, και κόβουμε τη ζύμη σε ροδέλες. Δεν πειράζει αν διαλύεται, πατήστε με τα χέρια και θα ενωθεί. Στο ψήσιμο δεν θα φουσκώσουν πολύ, συνεπώς δεν χρειάζονται μεγάλη απόσταση.

Τα αραδιάζουμε σε αντικολλητικό ταψί. Τα ψήνουμε μόλις για 10 λεπτά για να είναι σχετικά τραγανά και δεν τα αφήνουμε ούτε λεπτό παραπάνω γιατί θα σκληρύνουν.

4 σνακ για εκείνες τις στιγμές που το παιδί λέει, «μαμά, όχι πάλι τοστ!»

2. Μπάρες παγωμένου γιαουρτιού με δημητριακά

Οι περισσότερες μαμάδες δεν έχουμε πάντα τον απαραίτητο χρόνο για να φτιάξουμε κάτι νόστιμο και υγιεινό ταυτόχρονα! Οι μπάρες παγωμένου γιαουρτιού δίνουν τη λύση, καθώς είναι μια εύκολη συνταγή που θα μας κρατήσει στη κουζίνα μόνο 10 λεπτά. Και το σημαντικότερο; Τα παιδιά θα τις λατρέψουν γιατί θυμίζουν παγωτό!

Για τις μπάρες μας θα χρειαστούμε 100 γρ. δημητριακά, 4 κουτ. της σούπας μέλι, ένα κεσεδάκι γιαούρτι και 50 γρ. ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας.

Πάμε να τις φτιάξουμε

Αφήνουμε τα δημητριακά στην άκρη και σε ένα μπλέντερ χτυπάμε τα υπόλοιπα υλικά για 1,5 λεπτό. Στρώνουμε προσεκτικά το μείγμα που έχει δημιουργηθεί πάνω σε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψάκι και πασπαλίζουμε με τα δημητριακά που είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιοσίδηροφυτικές ίνες και 7 σημαντικές βιταμίνες (βιταμίνη D και βιταμίνες του συμπλέγματος Β). Το βάζουμε στην κατάψυξη και το αφήνουμε να παγώσει για 12 ώρες περίπου. Το κόβουμε σε κομμάτια και το αποθηκεύουμε στην κατάψυξη σε αεροστεγή σακούλα και βγάζουμε μόνο όσα κομμάτια θέλουμε να καταναλώσουμε άμεσα.

3. Στικς μπανάνας με πραλίνα και ξηρούς καρπούς

4 σνακ για εκείνες τις στιγμές που το παιδί λέει, «μαμά, όχι πάλι τοστ!»

Μια καταπληκτική και πρωτότυπη ιδέα είναι τα στικς μπανάνας. Εκτός του ότι και αυτά θυμίζουν παγωτό στα παιδιά, διαθέτουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται μέσα στη μέρα. Το μόνο… πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να φτιάξουμε άφθονα, γιατί εκτός από τους φίλους των παιδιών μας που θα ξετρελαθούν με τη γεύση τους, δεν θα αντισταθούμε ούτε κι εμείς!

Για τα στικς μπανάνας θα χρειαστούμε 4 ξυλάκια παγωτού, 2 μπανάνες, 5 κ.σ. πραλίνα φουντουκιού και toppings της αρεσκείας μας. Εμείς προτείνουμε ξηρούς καρπούς.

Πάμε να τα φτιάξουμε

Αφού ξεφλουδίσουμε τις μπανάνες τις κόβουμε σε δύο ίσα μέρη, τοποθετούμε ένα ξυλάκι στο κέντρο κάθε κομματιού σπρώχνοντας απαλά. Στη συνέχεια τις βάζουμε στην κατάψυξη για περίπου μισή ώρα. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε την πραλίνα φουντουκιού με 5 κ.σ. γάλα και το βάζουμε σε φούρνο μικροκυμάτων για να έχουμε ένα ρευστό μείγμα. Ρίχνουμε το μείγμα σε ψηλό ποτήρι και βυθίζουμε τις μπανάνες μέχρι να καλυφθούν. Τοποθετούμε τις μπανάνες σε λαδόκολλα και πασπαλίζουμε με θρυματισμένα αμύγδαλα, καρύδια, ινδοκάρυδο, δημητριακά ή ό,τι αγαπούν τα παιδιά. Τις βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να σταθεροποιηθούν πλήρως και τις προσφέρουμε.

H πραλίνα φουντουκιού είναι η σωτήρια λύση για τα πάντα. Έχει υπέροχη γεύση και υφή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επικαλύψεις σε ψωμί, τσουρέκια, κέικ, κρέπες, βάφλες. Επίσης μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε ως γέμιση σε κρουασάν, σφολιάτες και μπισκότα ή να αναμειχθεί με κρέμες ζαχαροπλαστικής, κρέμες βουτύρου ή παγωτά. Τι άλλο να ζητήσει κανείς!

4 σνακ για εκείνες τις στιγμές που το παιδί λέει, «μαμά, όχι πάλι τοστ!»

4. Smoothie με φυστικοβούτυρο, μπανάνα και Caotonic

Πολλοί γονείς όταν μιλάμε για φρούτα εισπράττουμε μια γκριμάτσα δυσαρέσκειας από τα παιδιά μας. Τα  smoothies είναι ένας πολύ έξυπνος και πρακτικός τρόπος για να κερδίσουμε έδαφος στον κόσμο των φρούτων και να εισάγουμε όσα θέλουμε μέσα σε αυτό το μαγικό υγρό!

Για το smothie μας θα χρειαστούμε 500 ml γάλα, 2 ώριμες μπανάνες (τις οποίες έχουμε κόψει σε ροδέλες και τις έχουμε βάλει στην κατάψυξη), 1 κ.σ. φυστικοβούτυρο, 4.κ.σ. ρόφημα σοκολάτας

Πάμε να το φτιάξουμε

Βάζουμε τις παγωμένες μπανάνες στο μπλέντερ μαζί με το γάλα, το φυστικοβούτυρο και το ρόφημα σοκολάτας. Χτυπάμε για 2-3 λεπτά. Τρίβουμε λίγη σοκολάτα υγείας και σερβίρουμε το παγωμένο smoothie σε ποτήρια.

4 σνακ για εκείνες τις στιγμές που το παιδί λέει, «μαμά, όχι πάλι τοστ!»

Οι ιδέες και οι συνδυασμοί για ένα λαχταριστό και υγιεινό σνακ είναι ανεξάντλητες. Αυτό που είναι καλό να θυμόμαστε είναι ότι τα σνακ αποτελούν την “γέφυρα” μεταξύ των κύριων γευμάτων για το παιδί. Προσφέροντάς του τακτικά και σωστά προγραμματισμένα γεύματα και σνακ, διασφαλίζουμε ότι δε θα πεινάει. Επομένως, δύο με τρία σνακ την ημέρα είναι απαραίτητα και μάλιστα είναι ακόμη πιο σημαντικά σε παιδιά μικρότερων ηλικιών κυρίως, που θέλουν να τρώνε μόνο συγκεκριμένα φαγητά. Αν, μάλιστα, τα σνακ που φτιάχνουμε είναι αγαπητά στα παιδιά, τότε έχουμε την συνταγή της επιτυχίας!

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

“Έίδε και ελάλησε” ο Φ.Φαίδωνος – Έρημη πόλη η Πάφος

Παρίσι: Επιβάλλει τη μάσκα σε εξωτερικούς χώρους

Taste and Hospitality

Ελ. Βενιζέλος: Προσγειώθηκε με ασφάλεια το αεροσκάφος που είχε πρόβλημα στα φρένα

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!