Άποψη Νεα της Αγορας

Όλα και όλοι σπρώχνουν για «σκότωμα» την Ελ. Αμμόχωστο – Παραμένει η χαριστική βολή και ο ενταφιασμός

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στην Αμμόχωστο και τις παρυφές της κατεχόμενης πόλης. Με επίκεντρο και άξονα τον τουρισμό, τον οικονομικό πνεύμονα για δεκάδες τώρα χρόνια στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου, οι διεργασίες, ζυμώσεις και εξελίξεις προμηνύουν άσχημα νέα. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι Τούρκοι στην κατεχόμενη πόλη προχωρούν σε νέα τετελεσμένα, ενώ τα χειρότερα αναμένονται με την έλευση του Ταγίπ Ερντογάν στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου. Και στην απ’ εδώ πλευρά παρατηρούνται δραστηριότητες που σε συνδυασμό με το αναμενόμενο άνοιγμα του Βαρωσιού, εμβάλλει σε ανησυχίες. Μάλιστα οι πιο καχύποπτοι προχωρούν στη συναρμολόγηση εφιαλτικών σεναρίων, βασιζόμενοι στις συγκυρίες που βρίσκονται μπροστά μας.

Ο τουρισμός στην ελεύθερη Αμμόχωστο, (Αγία Νάπα και Παραλίμνι -Πρωταρά) είναι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μια νεκρή υπόθεση. Αποτέλεσμα τα άλλοτε πολύβουα ξενοδοχεία της περιοχής, να παραμένουν κλειστά, ή στην καλύτερη περίπτωση να υπολειτουργούν. Αυτό τι προκαλεί; Μεγέθυνση των χρεών των ξενοδόχων που ούτε οι αναδιαρθρώσεις ούτε άλλες ρυθμίσεις μπορούν να σώσουν την κατάσταση. Τα ξενοδοχεία, το ένα μετά το άλλο εκποιούνται, πωλούνται όσα-όσα, περνούν στα χέρια των τραπεζών. Μάλιστα οι τελευταίες φροντίζουν να ενημερώνονται για καθένα από τα ξενοδοχεία σε ποια επιχειρησιακή κατάσταση βρίσκονται και ενεργούν αναλόγως.

Παράλληλα με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, μεγάλο ποσοστό του εγχώριου τουρισμού διοχετεύεται προς τα κατεχόμενα με όλες τις συνέπειες.

Όλα δηλαδή λειτουργούν σαν θηλειά στον λαιμό των ξενοδοχείων της περιοχής. Θηλειά που μέρα με τη μέρα σφίγγει και προς αυτή την κατεύθυνση βάζουν πολλοί το χεράκι τους. Με την εξουδετέρωση των ξενοδοχείων, το σενάριο να αρχίσει η ροή τουριστών στην Κύπρο αλλά να μην έχουμε κλίνες για να τους φιλοξενήσουμε, δεν είναι απομακρυσμένο. Έτσι θα τους στέλνουμε στα κατεχόμενα.

Ήδη φροντίζουμε για τη δημιουργία και των ανάλογων υποδομών. Όπως για παράδειγμα της βελτίωσης, διαμόρφωσης και τοπιοτέχνησης του συγκοινωνιακού κόμβου στη Δερύνεια, του μεγαλύτερου στην Κύπρο. Ο κόμβος έκτασης 6.500 τετραγωνικών μέτρων, κατασκευάστηκε και ολοκληρώνεται για να εξυπηρετεί τους πέντε δήμους της περιοχής. Δερύνειας, Παραλιμνίου Αγίας Νάπας, Σωτήρας και ασφαλώς της Αμμοχώστου όταν οι Τούρκοι θα αποφασίσουν το άνοιγμά της.

Θα συμβολίζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον – Θα περιλαμβάνει την κεντρική μεταλλική κατασκευή, την τοπιοτέχνηση των σημείων πρασίνου με τοποθέτηση 7 χιλιάδων περίπου φυτών 

Όλα και όλοι σπρώχνουν ακριβώς για το σκότωμα του τουρισμού στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Παραμένει να δοθεί η χαριστική βολή. Και ο ενταφιασμός του.  Είναι μια προδιαγεγραμμένη πορεία γιατί έτσι συμφέρει κάποιους που προσδοκούν να δραστηριοποιθούν κάπου αλλού με μεγαλύτερο κέρδος; Ή απλώς είμαστε μπροστά σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, πέρα και έξω από πλαίσια και χωρίς δυνατότητες να χαλιναγωγηθούν; Ότι και να συμβαίνει το μέλλον είναι ορατό και μόνο δυσοίωνο μπορεί να χαρακτηρισθεί. Κάποιοι οφείλουν να δράσουν. Αν και φοβούμαστε ότι είμαστε όχι στο «παρά πέντε» αλλά στο «και πέντε».

Σφίζει από ζωή η περιοχή μόνο τα Σ/Κ…

Kύρια φωτο: “Les Voyageurs” by Bruno Catalano

Editorial: Νικολέτα Χρήστου

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

«Carmel» με Μαρωνίτικη «καταγωγή», προ των πυλών, με υψηλά κύματα και ανέμους

Taste and Hospitality

Κρασί: Όλα όσα προβλέπει η υποχρεωτική σήμανση στην ΕΕ το 2022

Taste and Hospitality

Αυτές τις μέρες θα παραμείνουν κλειστές οι υπεραγορές

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!