Νέα Νεα της Αγορας

Που θέλουν να βάλουν «πόδι» οι Τούρκοι στην Αμμόχωστο

Τελικά, ο Ερντογάν δεν αστειευόταν. Το κυρίαρχο σενάριο για την Αμμόχωστο – το οποίο «ΤΑ ΝΕΑ» είχαν αποκαλύψει στις 10 Ιουλίου μαζί και με σχετικό χάρτη – επαληθεύτηκε. Οσο για τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί σε πολλούς λόγω των ήπιων τόνων – ήπιων υπό τις περιστάσεις και για τον ίδιο – του Ερντογάν την πρώτη μέρα του ταξιδιού του, διαψεύστηκαν. Οχι ολοκληρωτικά όμως. Και αυτό έχει ενδιαφέρον για τη συνέχεια.

Ο τούρκος πρόεδρος «άνοιξε» την Αμμόχωστο. Οπως είχαμε αποκαλύψει και τότε, η γειτονιά η οποία θα διανοιχτεί θα ενώσει πρακτικά το εποικισμένο κομμάτι της Αμμοχώστου με το σημείο όπου βρίσκεται το τζαμί – κλειδί για να διατηρηθούν οι διεκδικήσεις που εγείρονται από τουρκικής πλευράς, στην περίκλειστη πόλη. Πρόκειται για ένα πολύ μικρό μέρος της Αμμοχώστου, στο οποίο θα κληθούν να επιστρέψουν (ή και να αποζημιωθούν) οι ελληνοκύπριοι πρόσφυγες οι οποίοι επηρεάζονται, κατά παράβαση φυσικά των ψηφισμάτων του ΟΗΕ τα οποία διαλαμβάνουν ξεκάθαρα ότι η πόλη είναι που πρέπει να επιστραφεί στους κατοίκους της και όχι οι κάτοικοι απλά να επιστρέψουν εκεί. Το μέγεθος δε της περιοχής δεν πρέπει να παραπλανεί καθώς παρότι μικρό είναι πιλοτικό για τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας οι οποίες προβλέπονται χλιαρές και εάν είναι τέτοιες τελικά, θα βοηθήσουν την Άγκυρα να συνεχίσει το «πετυχημένο» πιλοτικό πρότζεκτ.

Με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Από την άλλη, θα πρέπει κανείς να σημειώσει και το εξής: η εξέλιξη στην Αμμόχωστο είναι εξαιρετικά σοβαρή και αρνητική, όμως ο Ταγίπ Ερντογάν έδειξε να μη θέλει να έρθει σε πλήρη ρήξη με τις ΗΠΑ οι οποίες ασκούσαν παρασκηνιακά πιέσεις στην Αγκυρα για την αποφυγή νέων τετελεσμένων. Απότοκο αυτών των πιέσεων όσο και της τακτικής της Αγκυρας για όσο το δυνατό πιο… ελεγχόμενες προκλήσεις εκτιμάται ότι είναι το γεγονός πως η Αγκυρα απέφυγε κινήσεις σε άλλα κρίσιμα σημεία, όπως το ζήτημα της βάσης για drones και της ναυτικής βάσης, εξαγγελίες σε σχέση με την ΑΟΖ αλλά και κινήσεις οι οποίες αφορούσαν το ζήτημα της αναγνώρισης της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» από το Αζερμπαϊτζάν ή και άλλους συμμάχους της Αγκυρας – παρόλο που ο Ερντογάν, ερωτηθείς σχετικά με το τελευταίο, είπε ότι πρέπει να θεωρείται βέβαιο. Εμεινε όμως ως εκεί. Δεν παρέλειψε βέβαια την εύκολη επίθεση στην Ελλάδα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μιλώντας σχεδόν παραληρηματικά για «εχθρούς της Τουρκίας» οι οποίοι σύρονται πίσω από τον Πρωθυπουργό.

Αν δει κανείς τι απειλούσε ο Ερντογάν πριν από το ταξίδι στην Κύπρο και το τι έκανε τελικά, η απόκλιση είναι σημαντική και δεν πρέπει να περνά απαρατήρητη, όπως βέβαια ούτε και να δημιουργεί φρούδες ελπίδες για τη συνέχεια. Η Αγκυρα είναι βέβαιο πως δεν εγκατέλειψε όσες επιδιώξεις δεν έθεσε τελικά στο ταξίδι Ερντογάν και όσοι την παρακολουθούν ξέρουν πως για την Τουρκία είναι όλα δυνητικά διαπραγματευτικά χαρτιά και μοχλοί πίεσης τους οποίους μπορεί να ενεργοποιήσει ανά πάσα στιγμή και τους οποίους μάλλον δεν είχε λόγο να «κάψει» τώρα, επιδεινώνοντας τις σχέσεις της ειδικά με την Ουάσιγκτον.

Αυτό βέβαια είναι ένα τελείως ξεχωριστό θέμα από την Αμμόχωστο. Το 3,5% περίπου της πόλης που παύει να είναι στρατιωτική ζώνη θα τεθεί στη δικαιοδοσία των «αρχών» της «ΤΔΒΚ», όπως είπε ο «πρωθυπουργός» Ερσάν Σενέρ. Οι ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες της γης και των κτιρίων, θα κληθούν να αποταθούν στην Επιτροπή Αποζημιώσεων των Τουρκοκυπρίων η οποία είναι αναγνωρισμένη ως ένδικο μέσο της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτό σημαίνει πως για να μπορεί κάποιος να προσφύγει στο ΕΔΑΔ πρέπει να αποταθεί εκεί πρώτα. Εάν δεν το κάνει χάνει το δικαίωμα και αυτό είναι ενδεικτικό του διλήμματος στο οποίο θα βρεθούν αυτοί οι εκτοπισμένοι.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Το Ανώτατο εκδίδει σήμερα τις αποφάσεις για τις αποκοπές μισθών στο δημόσιο

Taste and Hospitality

Οι πιο περίεργες διατροφικές συνήθειες στον κόσμο

Taste and Hospitality

Ψάχνουν μέχρι και Κύπριους σεφ για δουλειά στην Ανταρκτική

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!