Το έργο της ανάπλαση της περιοχής των βράχων στην κοινότητα Επισκοπή της Πάφου, γνωστών ως «Μετέωρα της Κύπρου», ολοκληρώθηκε και ήδη η περιοχή μετατρέπεται σε δημοφιλή χώρο εκδρομέων από άλλες περιοχές της Κύπρου, αλλά και οργανωμένων συνόλων που πραγματοποιούν περιηγήσεις στην επαρχία σε περιόδους που οι επιδημιολογικές αποφάσεις επιτρέπουν κάτι τέτοιο.
Δεκατέσσερα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Πάφου, δεσπόζει στο μικρό χωριό της Επισκοπής, ο περίφημος βράχος του χωριού. Με ύψος 70 μέτρα και μήκος 250 μ., έχει χαρακτηριστεί ως τα «Μετέωρα της Κύπρου», αφού πρόκειται για τον μεγαλύτερο μονόλιθο όγκο της Κύπρου.
Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσαν κοινοτικοί παράγοντες της Επισκοπής, που ανέφεραν ότι κυρίως επισκέπτες ειδικών ενδιαφερόντων, όπως πεζοπόροι, ποδηλάτες και ορειβάτες, έχουν ήδη εντάξει την περιοχή του βράχου στο μόνιμο καλεντάρι των επισκέψεων τους.
Το έργο διήρκεσε 10 μήνες και το κόστος ήταν 259 χιλιάδες ευρώ. Μιλώντας στον «Φ» η Έπαρχος Πάφου, Μαίρη Λάμπρου, τόνισε ότι η ανάπλαση που έγινε βελτίωσε το χώρο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κοινοτικές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες, ενώ παράλληλα προβάλλει το φυσικό αυτό μνημείο.
Ο φημισμένος βράχος της Επισκοπής προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, σε περιόδους κανονικότητας, που εντυπωσιάζονται από την επιβλητικότητα του και την θέα που κόβει την ανάσα. Παράλληλα, αποτελεί ένα μοναδικό οικοσύστημα με προστατευόμενα είδη πανίδας της Κύπρου, για αυτό και αποτελεί επιπλέον σημείο αναφοράς περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Οι μαρτυρίες και οι ιστορίες γύρω από τον βράχο είναι πολλές και συγκεχυμένες. Κάποιοι τον θυμούνται ήδη από το 1953, όταν έγινε ο μεγάλος σεισμός της Πάφου, όπου μεγάλο τμήμα του βράχου έπεσε και έκτοτε έμεινε ο μισός. Οι κάτοικοι του χωριού, ανέβαιναν στον βράχο για να ανάψουν ένα κεράκι στο εκκλησάκι του Αγίου Ιλαρίωνα….
Της Ντόρας Χριστοδούλου/tasteandhospitality