Εφοδιαστική Αλυσίδα Προιόντα

Grappa: Το ελιξίριο των Ιταλών

Η grappa είναι ένα μοναδικό, παραδοσιακό ιταλικό ποτό που παράγεται από την απόσταξη υπολειμμάτων σταφυλιού , που απομένουν μετά την διαδικασία οινοποίησης.
Η Grappa έγινε αρχικά στο Bassano del Grappa, μια πόλη περίπου 40.000 κατοίκων στο βόρειο τμήμα της περιοχής του Βένετο της Ιταλίας. Από αυτή την πόλη παίρνει το όνομά της. Η Grappa ξεκίνησε ως υποπροϊόν των ιταλικών εμπορικών οινοποιήσεων, ένα τραχύ ποτό αρκετά δυνατό για να περάσουν οι αγρότες τους κρύους μήνες του χειμώνα.

Στις μέρες μας όμως, έχει μετατραπεί σε ένα μοδάτο high-end απόσταγμα απαλλαγμένη από κάθε είδους ταξικές προκαταλήψεις δημιουργώντας μια καινούρια γενιά premium προιόντων.
Η έναρξη της παραγωγής της τοποθετείται στο Μεσαίωνα. Για πολλές γενιές, οι Ιταλοί έπιναν αυτό το “firewater” μετά τα γεύματα ή προσθέτοντας μια μικρή ποσότητα στον πρωινό εσπρέσο τους για «διόρθωση», φτιάχνοντας έτσι ένα caffè corretto .

The History Of Grappa | Origins & Best Bottles | Life In Italy

Ο τρόπος με τον οποίο παράγεται η γκράπα, έχει ομοιότητες με τον τρόπο παραγωγής του μπράντι και του τσίπουρου. Τα στέμφυλα σταφυλιού(vinaccia), τοποθετούνται σε άμβυκα που βρίσκεται στο εσωτερικό σφραγισμένων δεξαμενών χωρίς την προσθήκη κρασιού ή μυρωδικών. Είναι σημαντικό να μην υπάρχουν κοτσάνια στα υπολείμματα αυτά των στεμφύλων, μιας και παράγουν την βλαβερή μεθανόλη.
Το γευστικό προφίλ της εξαρτάται από την ποικιλία των σταφυλιών που χρησιμοποιούνται, όπως επίσης από την παλαίωση της –αν αυτό αποφασιστεί από τον παραγωγό- σε βαρέλια. Τουλάχιστον 15 κιλά vinaccia απαιτούνται για την παραγωγή μίας φιάλης γκράπα και αυτά προέρχονται από 100 κιλά φρέσκων σταφυλιών.

Οι προσπάθειες για την παραγωγή μονοποικιλιακής γκράπας ξεκίνησαν την δεκαετία του 1960 από την Giannola Nonino.

grappa, κονιάκ, αλκοόλ, όφελος από, μπουκάλια, αλκοολικός, ποτό,  οινοπνευματώδη, μπαρ, ποτά, εορτασμός | Pikist

Παραδοσιακά η γκράπα πίνεται στο ειδικό γι’ αυτήν ποτήρι, σαν digestif στο τέλος ενός γεύματος, ολοκληρώνοντας ένα άψογο τελετουργικό. Ανάλογα με την επιλογή της γκράπας υπάρχουν και κατάλληλοι συνδυασμοί πούρων που μπορούν να συνοδεύσουν και να μεγιστοποιήσουν την απόλαυση.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Θρύλοι του κρασιού: Gaja

Taste and Hospitality

Τα εξωφρενικά ακριβά φαγητά που λογικά δε θα δοκιμάσεις ποτέ στη ζωή σου

Taste and Hospitality

Κύπριος αγόρασε νησί στην Ιρλανδία – Ήταν πρόξενος…Το μοναδικό βίντεο με αναφορά σ’αυτόν

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!