Εφοδιαστική Αλυσίδα Κυπριακά Προϊόντα

To εξαιρετικό Κυπριακό παρθένο ελαιόλαδο

Το Κυπριακό ελαιόλαδο είναι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται από την επεξεργασία των καρπών της ντόπιας Κυπριακής ποικιλίας. Οι κύριες ελαιοπαραγωγικές περιοχές συναντώνται διάσπαρτα σε ολόκληρη την Κύπρο σε υψόμετρο μέχρι 700 μέτρα περίπου.

 Αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως κουκούτσια ελιάς σε οικισμούς της Νεολιθικής Εποχής και απομεινάρια αρχαίου πέτρινου ελαιοτριβείου που ανήκουν στην ύστερη εποχή του χαλκού και την Ελληνιστική περίοδο. Αναρίθμητες είναι οι ενδείξεις εξαγωγών του Κυπριακού ελαιολάδου από την αρχαιότητα.

Η αγορά ελαιολάδου στην Κύπρο - Μεγάλα περιθώρια βελτίωσης - Ελληνική  Γεωργία

Το ελιόδεντρο και τα προϊόντα του είχαν πολλές χρήσεις στα κυπριακά νοικοκυριά ως μέρος της διατροφής, στις θρησκευτικές τελετουργίες, κ.λπ. Το γεγονός ότι η λέξη ‘Ελιά’ εμφανίζεται ως τοπωνύμιο σε πολλές περιοχές, αποδεικνύει τη σημασία της ελιάς για το νησί.

Μέθοδος παραγωγής: Η συγκομιδή του ελαιοκάρπου γίνεται είτε με το χέρι είτε μηχανικά. Η καλύτερη εποχή συγκομιδής είναι όταν οι ελιές έχουν μαυρίσει κατά τα 2/3. Ο καρπός, μετά τη συγκομιδή, μεταφέρεται εντός 1 ή 2 ημερών με ρηχά πλαστικά δοχεία στα ελαιοτριβεία όπου γίνεται η επεξεργασία. Το Κυπριακό ελαιόλαδο καταναλώνεται συνήθως 3 μήνες μετά την παραγωγή του. Όταν αποθηκεύεται σε ιδανικές συνθήκες έχει διάρκεια ζωής τουλάχιστον 12-18 μηνών.

Γαστρονομία: Χρησιμοποιείται σε ορεκτικά, στις σαλάτες, ως άλειμμα σε ψωμί, για μαρινάρισμα κρέατος και τηγάνισμα, καθώς και σε διάφορα φαγητά και γλυκά.

Πηγή: Υπουργείο Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Ο Γαλατά…ααας που ανάγιωσε γενιές

Taste and Hospitality

Η φούσκα της Ολλανδικής Τουλίπας

Taste and Hospitality

Μανταρίνια Αρακαπά: Ιστορία, Μέθοδος παραγωγής και γαστρονομία

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!