Νεα της Αγορας Νομοθεσία

Η νομοθεσία για κολύμπι, πάρτι, camping στη χώρα μας

Σύμφωνα με τον Περί Προστασίας της Παραλίας Νόμο, αρμόδιος και άμεσος φορέας για την διαχείριση της παραλίας είναι η Τοπική Αρχή (Δήμος/Κοινότητα) η οποία έχει την αρμοδιότητα για την εκπόνηση του Σχέδιου Χρήσης Παραλίας, την αδειοδότηση των Παροχέων Υπηρεσιών Παραλίας (κρεβατάκια και ομπρέλες), την αδειοδότηση των Παροχέων Διευκολύνσεων Παραλίας (είδη θαλασσίων αθλημάτων) καθώς και τη διεξαγωγή οποιονδήποτε άλλων δραστηριοτήτων και έργων επί της παραλίας. Ανώτερη εξουσία στην διαχείριση της παραλίας έχει η Επαρχιακή Διοίκηση.

Ποιος είναι υπεύθυνος για την καθαριότητα της παραλίας και των δημόσιων χώρων υγιεινής που βρίσκονται σε αυτή;

Η Τοπική Αρχή (Δήμος/Κοινότητα) στα όρια της οποίας βρίσκεται η παραλία.

Ποια είναι η καθορισμένη τιμή χρέωσης για κρεβατάκια και ομπρέλες;

Η ανώτατη τιμή χρέωσης σύμφωνα με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών είναι €2,50 για κάθε τεμάχιο. Οι λουόμενοι συμβουλεύονται να ζητούν έκδοση εισιτηρίου για αποφυγή παρεξηγήσεων. Η καθορισμένη τιμή ισχύει για όλα τα κρεβατάκια και ομπρέλες που βρίσκονται πάνω στην παραλία, δεν ισχύει όμως για κρεβατάκια που βρίσκονται σε ιδιωτικούς χώρους όπως π.χ πισίνες και κήποι ξενοδοχείων, εστιατορίων κ.λ.π όπου η τιμή ορίζεται ελεύθερα από τον  επιχειρηματία. Σε περίπτωση όπου παραλιακό ξενοδοχείο διαχειρίζεται κρεβατάκια πάνω στην παραλία δικαιούται να τα παρέχει αποκλειστικά σε ενοίκους/πελάτες του ξενοδοχείου είτε δωρεάν ως μέρος των υπόλοιπων υπηρεσιών που παρέχει, είτε έναντι του ανώτατου ορίου €2,50 το τεμάχιο.

Επιτρέπονται οι αθλοπαιδιές στην παραλία;

Οι αθλοπαιδιές στην παραλία επιτρέπονται μόνο στα καθορισμένα για τον σκοπό αυτό σημεία (π.χ γήπεδα beach volley κλπ).

Χρειάζεται ειδική άδεια για την διοργάνωση Beach Party ή άλλων εκδηλώσεων στην παραλία;

Όσον αφορά τη διοργάνωση Beach Party ή άλλων εκδηλώσεων στην παραλία χρειάζεται οπωσδήποτε άδεια από την Τοπική Αρχή στα όρια της οποίας βρίσκεται η παραλία. Ένας από τους βασικούς όρους συνήθως των τοπικών αρχών για την παροχή άδειας διοργάνωσης οποιασδήποτε εκδήλωσης είναι ο καθαρισμός /επαναφορά της παραλίας στην αρχική της κατάσταση εκ μέρους

των διοργανωτών.

Επιτρέπονται οι διανυκτερεύσεις/κατασκηνώσεις στην παραλία;

Οι διανυκτερεύσεις/κατασκηνώσεις στην παραλία όπως και σε οποιοδήποτε άλλο υπαίθριο δημόσιο χώρο εξαιρουμένων των αδειούχων κατασκηνωτικών χώρων, απαγορεύονται .

Τι είναι η «Γαλάζια Σημαία»;

Είναι ένας διεθνές περιβαλλοντικό πρόγραμμα το οποίο χειρίζεται η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση CYMEPA και συντονίζει το Υφυπουργείο Τουρισμού. Η «Γαλάζια Σημαία» απονέμεται σε παραλίες που είναι καθαρές, έχουν καθαρά νερά κολύμβησης, διαθέτουν πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων, έχουν καθαρές τουαλέτες, διαθέτουν ναυαγοσώστη με εξοπλισμό και πρώτες βοήθειες, διαθέτουν ευκολίες για Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ) ( πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον μία παραλία για ΑμεΑ σε κάθε τοπική αρχή που συμμετέχει στο πρόγραμμα), παρέχουν πληροφορίες για προστατευόμενες και ευαίσθητες γειτονικές περιοχές και για ενδεχόμενο κινδύνου ρύπανσης και προσφέρουν περιβαλλοντικές δραστηριότητες. Επιπρόσθετα απονέμεται σε Μαρίνες με τα πιο πάνω κριτήρια με εξαίρεση τα νερά κολύμβησης. Στην Κύπρο υπάρχουν 61 παραλίες και μία Μαρίνα με «Γαλάζια Σημαία» σε 19 Δήμους και Κοινότητες (2018).

Ποιος μπορεί να επέμβει στις παραβιάσεις που γίνονται εκ μέρους σκαφών στην θάλασσα (π.χ επικίνδυνο οδήγημα, είσοδος στην ζώνη λουομένων);

Η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία.

Αναφορικά με τα θαλάσσια αθλήματα , μπορεί οποιοσδήποτε να ενοικιάσει ταχύπλοο σκάφος ή jet-ski;

Jet Ski Hire | Latchi Watersports Centre, Paphos Cyprus

Με βάση τον «Περί Ταχυπλόων Σκαφών Νόμο» κανένας δεν δικαιούται να είναι χειριστής ταχύπλοου σκάφους εκτός εάν είναι εφοδιασμένος με άδεια χειριστή ταχύπλοου σκάφους. Ο νόμος εξαιρεί τους προσωρινούς επισκέπτες για περίοδο μέχρι 30 ημερών, οι οποίοι μπορούν να χειρίζονται ταχύπλοο σκάφος κατηγορίας β΄(περιλ. Jet-ski) νοουμένου ότι έχουν συνυπογράψει από κοινού με τον ιδιοκτήτη του ταχύπλοου καθορισμένη δεσμευτική δήλωση στην οποία να φαίνεται ότι ο ιδιοκτήτης έχει βεβαιωθεί για τις γνώσεις του επισκέπτη για τον χειρισμό ταχύπλοου κατηγορίας β΄. Τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου όσο και οι τουρίστες πρέπει να είναι 18 ετών και άνω.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Μπαράζ ακυρώσεων στις πτήσεις προς Ισραήλ

Taste and Hospitality

Το Μπαχρέιν και η Wego ενώνουν τα χέρια για να τονώσουν τον τουρισμό

Taste and Hospitality

Λεμεσός: Το καζίνο της Κύπρου που θα προσελκύει 300.000 τουρίστες (ΒΙΝΤΕΟ)

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!