Νέα Νεα της Αγορας

Μας δίνουν 1δις από την Κομισιόν – Ευχή μην κάνουν «φτερά»…

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε το κυπριακό πρόγραμμα ύψους 1 δισ. ευρώ για την παροχή στήριξης σε επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενα άτομα που επλήγησαν από τις συνέπειες της πανδημίας, βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις.

Η Κύπρος κοινοποίησε στην Επιτροπή, βάσει του προσωρινού πλαισίου, καθεστώς για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την έξαρση του κορωνοϊού και από τα περιοριστικά μέτρα που έπρεπε να εφαρμόσει η κυπριακή κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Η στήριξη θα λάβει τη μορφή κρατικών εγγυήσεων για νέα δάνεια. Το μέτρο θα είναι ανοικτό σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς (εκτός από τον χρηματοπιστωτικό τομέα). Στόχος του καθεστώτος είναι η παροχή ρευστότητας σε βιώσιμες επιχειρήσεις που αντιμετώπισαν διαταραχή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το κυπριακό μέτρο συνάδει με τις προϋποθέσεις που θέτει το προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα, το καθεστώς i) αφορά νέα δάνεια με ελάχιστη ωρίμανση τρεις μήνες και μέγιστη ωρίμανση έξι έτη· ii) προβλέπει κάλυψη της εγγύησης έως 70 % του αρχικού κεφαλαίου του δανείου· iii) προβλέπει ελάχιστη αμοιβή για την εγγύηση· iv) περιέχει επαρκείς διασφαλίσεις ώστε να εξασφαλίζεται ότι η στήριξη διοχετεύεται αποτελεσματικά από τους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στους δικαιούχους που την έχουν ανάγκη· και v) διασφαλίζει ότι η στήριξη θα χορηγηθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους-μέλους και ενέκρινε το μέτρο ενίσχυσης βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, δήλωσε σχετικά: «Αυτό το πρόγραμμα ύψους 1 δισ. ευρώ θα επιτρέψει στην Κύπρο να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τα αυτοαπασχολούμενα άτομα που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού μέσω της παροχής κρατικών εγγυήσεων για δάνεια. Το καθεστώς θα βοηθήσει τις εταιρείες αυτές να καλύψουν τις ελλείψεις ρευστότητας που αντιμετωπίζουν λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη για την εξεύρεση των βέλτιστων λύσεων για τη στήριξη των επιχειρήσεων σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Τα ξενοδοχεία των επιχορηγημένων διακοπών για εμβολιασμένους

Taste and Hospitality

Εκτεθειμένες σε κυβερνοεπιθέσεις οι κυπριακές επιχειρήσεις

Taste and Hospitality

Διαλύθηκε η διασκέδαση: Λειτουργούν μόνο το 65% των επιχειρήσεων – Κίνηση μόνο τα Σ/Κ

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!