Εφοδιαστική Αλυσίδα Παρουσίαση

Οινοποιεία θρύλοι: Domaine Leroy και οι χρυσοί κανόνες

Το Domaine Leroy είναι ένας negociant/παραγωγός κρασιού που εδρεύει στην περιοχή Côte de Nuits της Βουργουνδίας. Παράγει μια γκάμα κρασιών από Pinot Noir που προέρχεται από μερικούς από τους πιο εμβληματικούς αμπελώνες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Le Chambertin, Musigny, Clos de Vougeot και Romanée-Saint-Vivant, και βρίσκεται πολύ κοντά με το Domaine de la Romanée-Conti σε όρους τιμής και ποιότητας. Τα κρασιά που παράγονται από φρούτα που καλλιεργούνται στο κτήμα πουλιούνται με την ετικέτα Domaine Leroy.

Το domaine ιδρύθηκε από τον Francois Leroy, έναν έμπορο κρασιού με έδρα το Auxey-Duresses, το 1868. Επεκτάθηκε υπό τον γιο του Joseph και τον εγγονό Henri στις αρχές της δεκαετίας του 1900 και το 1942, ο Henri Leroy ασχολήθηκε με την αγορά του Domaine de la Romanée-Conti στο πλευρό του Edmond Gaudin de Villaine. Ο Leroy και ο Villaine είδαν τεράστιες δυνατότητες στα οικόπεδα και τα αμπέλια του DRC που είχαν ήδη στη κατοχή τους και, αντί να δουν το domaine να χωρίζεται μεταξύ διαφόρων ιδιοκτητών, αποφάσισαν να το αγοράσουν μαζί.

Henry Leroy

H Lalou BIZE-LEROY, κόρη του Henri, εντάχθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση, Maison Leroy, το 1955. Έγινε Πρόεδρος-Γενική Διευθύντρια το 1971. Με μεγάλη αφοσίωση και πολλή δουλειά, μέσω συνεχών γευσιγνωσιών, ανέλαβε να κατανοήσει τα βασικά χαρακτηριστικά του καθενός “Terroir” από κάθε αμπελώνα της Βουργουνδίας.

Maison Leroy — Kellogg Selections

 Για το Maison Leroy, ακόμα και σήμερα, ψάχνει ασταμάτητα να αγοράσει τα καλύτερα κρασιά, και για εκείνη το καλύτερο είναι πάντα μπροστά. Επιπλέον, κάθε εβδομάδα, συνόδευε τον πατέρα της στο Domaine Romanée-Conti, στο οποίο έγινε, μαζί με τον Aubert de Villain, συνδιαχειρίστρια από το 1974 έως τις 15 Ιανουαρίου 1992. Το Maison Leroy μοίραζε τα κρασιά Domaine Romanée-Conti παγκοσμίως (εκτός από Ηνωμένες Πολιτείες και Μεγάλη Βρετανία) έως τις 15 Ιανουαρίου 1992. Ο Takashimaya, ιδιοκτήτης πολυτελών πολυκαταστημάτων στην Ιαπωνία, διανομέας κρασιών του Maison Leroy από το 1972 στην Ιαπωνία, εισέρχεται στην εταιρία Maison Leroy το 1988 αποκτώντας το 1/3. κάτι που διευκόλυνε την απόκτηση αμπελώνων του Domaine Leroy.

Το Maison Leroy επεκτάθηκε το 1988 με την αγορά κτημάτων στα Vosne-Romanée και Gevrey-Chambertin, αγοράζοντας τα κτήματα του Charles Noellat στο Vosne-Romanée και του Philippe-Rémy στο Gevrey-Chambertin. και με 21 εκτάρια (210 στρέμματα) αμπελώνες, έγινε domaine. Αυτές οι ιδιοκτησίες περιλαμβάνουν οικόπεδα σε διάφορα grand cru στην Côte de Nuit, καθώς και στο Corton, οικόπεδα σε οκτώ premier cru αμπελώνες και αμπελώνες που υπάγονται τόσο σε ονομασίες προέλευσης χωριών όσο και σε περιφερειακές ονομασίες προέλευσης. Ενώ τα περισσότερα από τα κρασιά του Domaine Leroy είναι κόκκινα, υπάρχουν μερικά λευκά κρασιά από Chardonnay και Aligoté.

Les crus

9 Grands Crus :

Corton-Charlemagne — 43 a 15 ca,
Corton-Renardes — 50 a 14 ca,
Richebourg — 77 a 65 ca,
Romanée-Saint-Vivant — 99 a 29 ca,
Clos de Vougeot — 1 ha 90 a 69 ca,
Musigny — 27 a,
Clos de la Roche — 66 a 50 ca,
Latricières-Chambertin — 57 a 15 ca,
Chambertin — 70 a 32 ca.

8 Premiers Crus :
Volnay 1er Cru Santenots du Milieu — 35 a 10 ca,
Savigny Les Beaune 1er Cru Les Narbantons — 81 a 2 ca,
Nuits-Saint-Georges 1er Cru Aux Vignerondes — 37 a 80 ca,
Nuits-Saint-Georges 1er Cru Aux Boudots — 1 ha 19 a 68 ca,
Vosne-Romanée 1er Cru Aux Brûlées — 27 a 13 ca,
Vosne-Romanée 1er Cru Les Beaux Monts — 2 ha 61 a 13 ca,
Chambolle-Musigny 1er Cru Les Charmes — 22 a 94 ca,
Gevrey Chambertin 1er Cru Les Combottes — 46 a 3 ca.

9 Villages :
Auxey-Duresses “Les Lavières” — 23 a 45 ca,
Pommard “Les Trois Follots” — 6 a 82 ca,
Pommard “Les Vignots” — 1 ha 25 a 99 ca,
Nuits-Saint-Georges “Aux Allots” — 52 a 15 ca,
Nuits-Saint-Georges “Aux Lavières” — 69 a 16 ca,
Nuits-Saint-Georges “Bas de Combe” — 14 a 54 ca,
Vosne-Romanée “Genaivrières” — 1 ha 23 a 31 ca,
Chambolle Musigny “Les Fremières” — 34 a 99 ca,
Gevrey Chambertin — 10 a 95 ca.

Burgundy Appellation:
Bourgogne Aligoté — 2 ha 57 a 91 ca,
Bourgogne Blanc — 35 a 19 ca,
Bourgogne Rouge — 74 a 11 ca,
Côteaux Bourguignons Blanc — 26 a 27 ca,
Côteaux Bourguignons Rouge — 52 a 29 ca.

Άρχισε αμέσως βιοδυναμική καλλιέργεια σε όλους τους αμπελώνες. Από τη βαθιά της πεποίθηση ότι όλα είναι ζωντανά: το έδαφος, τα εδάφη, τα φυτά, «… τόσο ζωντανά όσο τα ζώα και οι άνθρωποι…», σταμάτησε αμέσως τη χρήση οποιωνδήποτε προϊόντων με συνθετικές χημικές ουσίες στα αμπέλια. Από τον Σεπτέμβριο του 1988, όλα τα αμπέλια καλλιεργούνται πλήρως και εξ ολοκλήρου υπό βιοδυναμικές αρχές.

Η βιοδυναμική καλλιέργεια-η οποία δεν είναι απλώς μια γεωργική μέθοδος ή μια μοντέρνα εμπορική πρακτική, αλλά ένα ολιστικό σύστημα, από την αρχή μέχρι το τέλος-δεν επιτρέπει χημικά λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα ή φυτοφάρμακα (σύμφωνα με τον Lalou Bize-Leroy, «όλα αυτά τα πράγματα σκοτώνουν τη ζωή τόσο στα φυτά όσο και στο έδαφος »). Η βιοδυναμική γεωργία βλέπει τη φύση ως ένα ολιστικό διασυνδεδεμένο σύστημα. εισάγει και ενσωματώνει τη γνώση των αστρολογικών και κοσμικών επιδράσεων και των επιπτώσεών τους στα αμπέλια προκειμένου να τα φροντίσει το έδαφος.

Οι χρυσοί κανόνες αμπελουργίας και οινοποίησης του Domaine Leroy είναι:

ΕΔΑΦΟΣ:

Άπλωμα κομπόστ τύπου «Maria Thun» και κοπριά σε όλους τους αμπελώνες, όπως απαιτείται κατά την διάρκεια της χρονιάς.
Χειρωνακτικές εργασίες,  buttage/ de-buttage με τα ελαφρύτερα τετράτροχα οχήματα για να αποφευχθεί η συμπύκνωση του εδάφους.

ΦΥΤΑ:

Το Domaine Leroy δεν αντικαθιστά έναν ολόκληρο αμπελώνα, ποτέ. Μόνο φυτό με φυτό όταν απαιτείται. Τα φυτά αντικαθίστανται από νεαρά φυτά που καλλιεργούνται από μπουμπούκια αδελφών αμπέλων από τον ίδιο αμπελώνα. Χρησιμοποιώντας μια οπτική επιλογή για να επιλέξει τον πιο ισχυρό, πολλά υποσχόμενο οφθαλμό, τα φυτά αναπτύσσονται και αντικαθίστανται με αυτόν τον τρόπο. Όπως μια οικογένεια, όλα τα αμπέλια είναι συγγενικά και διαφόρων ηλικιών μεγαλώνουν μαζί, ζουν μαζί.
Κλάδεμα Guyot από τα μέσα Ιανουαρίου έως τις αρχές Απριλίου, μόνο τις ημέρες που το φεγγάρι περνάει από τους αστερισμούς: Τοξότης, Κριός, Λέων και αν είναι απαραίτητο, επίσης Υδροχόος, Δίδυμοι και Ζυγός. Ένα βιοδυναμικό πλύσιμο σε κάθε κοπή στο αμπέλι για να επιταχύνει την επούλωση και να προστατεύσει την ανοιχτή πληγή.
“Ebourgeonnage” (αφαιρώντας μερικά μπουμπούκια έτσι ώστε η απόδοση να παραμένει χαμηλότερη).
“Ejetonnage”, (αφαιρώντας τους οφθαλμούς που αναπτύσσονται στον κορμό από το υποκείμενο).
Κανένα κόψιμο του άκρου των αμπελιών για να αποφύγετε κάθε είδους πίεση στο φυτό και επίσης διατήρηση του “l’apex” (τελευταίο μπουμπούκι στο κλαδί).
Αφαίρεση τυχόν περιττών οφθαλμών που αναπτύσσονται μεταξύ του κορμού της αμπέλου και των σταφυλιών που αναπτύσσονται μετά την πρώτη ανθοφορία.
“Palissage” (σύνδεση των κλαδιών σε σύρμα) του άκρου των αμπέλων που δεν έχουν κλαδευτεί.
Η βιοδυναμική καλλιέργεια κρασιού σημαίνει επίσης τη χρήση πολλών τσαγιών και φυτικών μειγμάτων που επιλέγονται από τις ανάγκες κάθε αμπέλου. Επίσης λαμβάνεται υπόψη η κατάσταση του εδάφους, η θέση του φεγγαριού, του ήλιου και των πλανητών.

Κάνοντας την πιο προσεκτική επιλογή με το χέρι των σταφυλιών κατά το μάζεμα, τα σταφύλια μεταφέρονται σε μικρά καλάθια σε φορτηγά ψυγεία.Στη συνέχεια, τα σταφύλια ταξινομούνται προσεκτικά σε δύο μεγάλα τραπέζια διαλογής (όχι κινούμενους ιμάντες μεταφοράς) με πολλά μάτια να παρακολουθούν προσεκτικά, για να επιλέξουν μόνο τα καλύτερα και υγιέστερα σταφύλια.


Ζύμωση σε μεγάλο ξύλινο βαρέλι χωρίς de-stemming ή θραύση για να αποφευχθεί οποιαδήποτε οξείδωση και για να διατηρηθούν οι πολύτιμες γηγενείς ζύμες που υπάρχουν στις φλούδες των σταφυλιών.
“Pigeage” (σπρώξιμο με το καπάκι).
Το “Remontage” συνίσταται στη μετακίνηση του χυμού που ζυμώνει από κάτω προς τα πάνω.
Αργή ζύμωση και μακρά διαβροχή.

Τα κρασιά κατεβαίνουν στην πρώτη υπόγεια κάβα. Εδώ μένουν μέχρι το τέλος της μηλο-γαλακτικής ζύμωσης. Μετά την απομάκρυνση του κρασιού από τις οινολάσπες, («soutirage a la sapine» – όπου δεν χρησιμοποιούνται αντλίες μόνο βαρύτητα). τα κρασιά κατεβαίνουν στη συνέχεια στο δεύτερο, βαθύτερο και κρύο κελάρι. Εδώ μένουν μέχρι να εμφιαλωθούν.

Τα κορυφαία κρασιά του οινοποιείου, πουλιούνται μερικές δεκάδες χιλιάδες €. Η μέση τιμή φιάλης  του flagship κρασιού Domaine Leroy Musigny Grand Cru, Cote de Nuits, σύμφωνα με το wine searcher είναι €26,998!

Η Leroy επίσης διευθύνει το Domaine d’Auvenay, το οποίο είναι ιδιοκτησία της.

Subscribe to our Newsletter. Let's stay updated!

Related posts

Aυτές είναι οι παρενέργειες από την Υπερβολική Κατανάλωση Λευκού Ψωμιού

Taste and Hospitality

Καλλιέργεια Σπανακιού. Απο τη Σπορά έως τη Συγκομιδή

Taste and Hospitality

Διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και στην Κύπρο

Taste and Hospitality

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Αποδοχή Μάθε περισσότερα

error: Content is protected !!